In Sport/Voetbalmagazine legt Morten Olsen, de bondscoach van Denemarken, zijn nationale ploeg naast die van België.

"België is verwend op het vlak van individueel talent, maar Denemarken kan momenteel een beter collectief voorleggen," aldus Olsen. "Dat laatste aspect kan je verbeteren, aan het eerste kan je niets veranderen."

"De tijden zijn ook veranderd. Tegenwoordig kunnen de vedetten hun stempel niet meer op een wedstrijd drukken als ze niet kunnen terugvallen op een gesmeerd collectief. Dat is de grote les van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Waarom hebben de beste twee voetballers ter wereld, Lionel Messi van Argentinië en Cristiano Ronaldo van Portugal, hun WK gemist? Omdat hun teams collectief faalden."

"Maar met een combinatie van een sterk collectief en individueel talent kan je niet naast het succes grijpen. Spanje is daarvan het perfecte voorbeeld. Dat team functioneert perfect als groep en heeft dan nog een koppel briljante solisten zoals Xavi, Andrés Iniesta en David Villa."

"Bij ons, in Denemarken, missen we op dit ogenblik die kersen op de taart en dus kunnen we moeilijk het verschil maken. Daar zie ik België op korte termijn beter toe in staat. Misschien nog niet in 2012, maar zeker in 2014."

S/VM: Wat stemt u daar zo optimistisch over?

Olsen: "Ik zie overeenkomsten tussen wat ik met Denemarken beleefde en de huidige situatie in België. Toen ik debuteerde in het Deense nationaal elftal, bestond dat deels uit amateurs die nog in Denemarken voetbalden en deels uit profs die in Europa rondzwierven. Aanvankelijk waren dat twee aparte groepen maar in de loop van de jaren werd daar een hecht team mee gesmeed, te meer omdat op de duur iedereen in het buitenland voetbalde."

"België staat aan het begin van een soortgelijk proces. Langs de ene kant heb je spelers die nog in de Jupiler Pro League actief zijn. Langs de andere kant heb je spelers die in het buitenland aan de bak komen en daar zowel financieel als sportief verwend worden."

"Men moet zich daar geen illusies over maken: de dag komt dat álle Belgische internationals over de grenzen aan de slag zijn, op een hoger sportief niveau en in een lucratievere context. Zodra dat moment er is, zal de Belgische nationale ploeg op kruissnelheid geraken. Ik heb dat in mijn tijd ook meegemaakt."

"Eens wij ons allemaal financieel op ons gemak voelden, hadden we nog slechts één ambitie: een grote slag slaan om onze erelijst op te smukken. Straks is dat ook zo bij de Rode Duivels."

"Een aantal spelers zit al bij gerenommeerde teams. Anderen, zoals Romelu Lukaku, Axel Witsel of Eden Hazard, zullen dat voorbeeld volgen. Daarom voorspel ik dat deze generatie Rode Duivels een schitterende toekomst tegemoet gaat."

(Bruno Govers)

In Sport/Voetbalmagazine legt Morten Olsen, de bondscoach van Denemarken, zijn nationale ploeg naast die van België. "België is verwend op het vlak van individueel talent, maar Denemarken kan momenteel een beter collectief voorleggen," aldus Olsen. "Dat laatste aspect kan je verbeteren, aan het eerste kan je niets veranderen." "De tijden zijn ook veranderd. Tegenwoordig kunnen de vedetten hun stempel niet meer op een wedstrijd drukken als ze niet kunnen terugvallen op een gesmeerd collectief. Dat is de grote les van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Waarom hebben de beste twee voetballers ter wereld, Lionel Messi van Argentinië en Cristiano Ronaldo van Portugal, hun WK gemist? Omdat hun teams collectief faalden." "Maar met een combinatie van een sterk collectief en individueel talent kan je niet naast het succes grijpen. Spanje is daarvan het perfecte voorbeeld. Dat team functioneert perfect als groep en heeft dan nog een koppel briljante solisten zoals Xavi, Andrés Iniesta en David Villa." "Bij ons, in Denemarken, missen we op dit ogenblik die kersen op de taart en dus kunnen we moeilijk het verschil maken. Daar zie ik België op korte termijn beter toe in staat. Misschien nog niet in 2012, maar zeker in 2014." S/VM: Wat stemt u daar zo optimistisch over?Olsen: "Ik zie overeenkomsten tussen wat ik met Denemarken beleefde en de huidige situatie in België. Toen ik debuteerde in het Deense nationaal elftal, bestond dat deels uit amateurs die nog in Denemarken voetbalden en deels uit profs die in Europa rondzwierven. Aanvankelijk waren dat twee aparte groepen maar in de loop van de jaren werd daar een hecht team mee gesmeed, te meer omdat op de duur iedereen in het buitenland voetbalde." "België staat aan het begin van een soortgelijk proces. Langs de ene kant heb je spelers die nog in de Jupiler Pro League actief zijn. Langs de andere kant heb je spelers die in het buitenland aan de bak komen en daar zowel financieel als sportief verwend worden." "Men moet zich daar geen illusies over maken: de dag komt dat álle Belgische internationals over de grenzen aan de slag zijn, op een hoger sportief niveau en in een lucratievere context. Zodra dat moment er is, zal de Belgische nationale ploeg op kruissnelheid geraken. Ik heb dat in mijn tijd ook meegemaakt." "Eens wij ons allemaal financieel op ons gemak voelden, hadden we nog slechts één ambitie: een grote slag slaan om onze erelijst op te smukken. Straks is dat ook zo bij de Rode Duivels." "Een aantal spelers zit al bij gerenommeerde teams. Anderen, zoals Romelu Lukaku, Axel Witsel of Eden Hazard, zullen dat voorbeeld volgen. Daarom voorspel ik dat deze generatie Rode Duivels een schitterende toekomst tegemoet gaat."(Bruno Govers)