Jan Mulder mocht dan als speler een voorkeur hebben voor Real Madrid, als voetballiefhebber en analist kan hij tegenwoordig vooral genieten van FC Barcelona. "Het spel van Barcelona is nimmer vertoond, het mooiste voetbal aller tijden. Barcelona is een mirakel in de voetbalsport."

Menselijke verhoudingen

Mulder legt uit waarom: "Je kunt weleens een keer goed spelen, maar vijf jaar lang eindeloos mooi voetballen, dat is nooit vertoond op een voetbalveld. Die teamgeest bij hen is zo bewonderenswaardig. Die verdienen één miljoen per week, maar wat een vreugde na een doelpunt of een mooie aanval. Bij het ontroerende af."

Daarbij valt de Nederlandse analyticus iets bijzonder op: "Messi doet heel aardig tegen Luis Suárez en gaat weer aan de kant spelen. Met Zlatan Ibrahimovic was dat niet zo. Menselijke verhoudingen spelen vaak een rol. Zo'n Neymar is ook een fantastische voetballer, maar hij gunt Messi het sterrendom in plaats van voor zichzelf de eer op te strijken."

'Mijn grote idool was Pelé'

Mulder, die nog de tijd meemaakte van Pelé en samenspeelde met Johan Cruyff vindt de kleine Argentijn van Barça trouwens de beste voetballer aller tijden. "Mijn grote idool was Pelé, majestueuzer qua verschijning en beweging. Terwijl Messi esthetisch gezien toch meer een krabbelaar is. Maar je mag niet alleen maar de oppervlakkige buitenkant zien. Wat Messi doet, is verbluffend. Hij overtreft alle andere voetballers."

Ook Ronaldo? Mulder stellig: "Cristiano Ronaldo lijkt dan toch meer een omgeturnde volleyballer... hij heeft het wel goed aangeleerd, hoor."

(GF/SVH/JS)

Lees het hele interview met Jan Mulder deze week in Sport/Voetbalmagazine.

Jan Mulder mocht dan als speler een voorkeur hebben voor Real Madrid, als voetballiefhebber en analist kan hij tegenwoordig vooral genieten van FC Barcelona. "Het spel van Barcelona is nimmer vertoond, het mooiste voetbal aller tijden. Barcelona is een mirakel in de voetbalsport."Mulder legt uit waarom: "Je kunt weleens een keer goed spelen, maar vijf jaar lang eindeloos mooi voetballen, dat is nooit vertoond op een voetbalveld. Die teamgeest bij hen is zo bewonderenswaardig. Die verdienen één miljoen per week, maar wat een vreugde na een doelpunt of een mooie aanval. Bij het ontroerende af."Daarbij valt de Nederlandse analyticus iets bijzonder op: "Messi doet heel aardig tegen Luis Suárez en gaat weer aan de kant spelen. Met Zlatan Ibrahimovic was dat niet zo. Menselijke verhoudingen spelen vaak een rol. Zo'n Neymar is ook een fantastische voetballer, maar hij gunt Messi het sterrendom in plaats van voor zichzelf de eer op te strijken."Mulder, die nog de tijd meemaakte van Pelé en samenspeelde met Johan Cruyff vindt de kleine Argentijn van Barça trouwens de beste voetballer aller tijden. "Mijn grote idool was Pelé, majestueuzer qua verschijning en beweging. Terwijl Messi esthetisch gezien toch meer een krabbelaar is. Maar je mag niet alleen maar de oppervlakkige buitenkant zien. Wat Messi doet, is verbluffend. Hij overtreft alle andere voetballers."Ook Ronaldo? Mulder stellig: "Cristiano Ronaldo lijkt dan toch meer een omgeturnde volleyballer... hij heeft het wel goed aangeleerd, hoor."(GF/SVH/JS)