Eén van de getuigenissen komt uit de mond van Timothy Castagne, verdediger bij Racing Genk. Hij speelde samen met Musonda Jr bij de nationale U19 en ze debuteerden allebei eind vorig jaar bij de Beloften. "Uiteraard maakt Charly Musonda in de eerste plaats indruk met zijn fantastische techniek", aldus Castagne. "Hem de bal afnemen is onmogelijk. Op training dribbelt hij iedereen. Hij is ook supersnel. Voor een verdediger is het dus enorm moeilijk om tegen hem te spelen. Als je op hem afgaat, ben je gezien, want hij vindt altijd wel een beweging om je te passeren."

"Ik heb nog nooit gezien dat hij problemen heeft met de pressing van een tegenstander. Maar als je afwacht en hem laat vertrekken, riskeer je ook voorbijgesneld te worden. Het komt erop aan om een middenweg te vinden om hem af te stoppen. Je kunt bijvoorbeeld temporiseren en wachten tot een ploegmaat je komt helpen. Met twee tegen één sta je normaal gezien toch wat sterker."

"Eigenlijk is het simpel: nooit eerder speelde ik met een speler met zo veel talent als Musonda. Elke keer als hij de bal vraagt, is het om aan te vallen en gevaarlijk te zijn."

Garantie voor spektakel

Ook Mo Ouahbi, gereputeerd jeugdtrainer bij Anderlecht (de club waar Musonda tot zijn zestiende opgeleid werd), is vol lof: "De trucs die hij uithaalde, waren soms fenomenaal. Als je dacht dat er geen uitweg meer was, dan lobde hij zijn tegenstander en pikte de bal achter diens rug weer mee. Van de U9 tot de U11, toen ik zijn trainer was, werd hij op toernooien in binnen- en buitenland bijna altijd verkozen tot beste speler. Later trouwens ook."

"Ik herinner me een gerenommeerd toernooi in Frankrijk - dat moet bij de U16 of U17 geweest zijn - waarop Anderlecht pas als zevende of achtste eindigde", gaat Ouahbi verder. "Maar Musonda kreeg wel de prijs van beste speler, een onderscheiding die toch vaak naar een speler gaat van de ploeg die het toernooi wint. Dikwijls had hij al na één wedstrijd voldoende 'punten' verzameld om de trofee van beste speler in de wacht te slepen. Dan deed hij in de eerste minuut al een dubbele Zidanebeweging, met de bal onder zijn zool wegdraaiend van zijn tegenstander, en de prijs was binnen. In alle jeugdcategorieën stond hij garant voor spektakel. Ik heb ook Adnan Januzaj en Youri Tielemans onder mijn hoede gehad, maar Charly Musonda heeft nog meer talent dan die twee."

Eén van de getuigenissen komt uit de mond van Timothy Castagne, verdediger bij Racing Genk. Hij speelde samen met Musonda Jr bij de nationale U19 en ze debuteerden allebei eind vorig jaar bij de Beloften. "Uiteraard maakt Charly Musonda in de eerste plaats indruk met zijn fantastische techniek", aldus Castagne. "Hem de bal afnemen is onmogelijk. Op training dribbelt hij iedereen. Hij is ook supersnel. Voor een verdediger is het dus enorm moeilijk om tegen hem te spelen. Als je op hem afgaat, ben je gezien, want hij vindt altijd wel een beweging om je te passeren." "Ik heb nog nooit gezien dat hij problemen heeft met de pressing van een tegenstander. Maar als je afwacht en hem laat vertrekken, riskeer je ook voorbijgesneld te worden. Het komt erop aan om een middenweg te vinden om hem af te stoppen. Je kunt bijvoorbeeld temporiseren en wachten tot een ploegmaat je komt helpen. Met twee tegen één sta je normaal gezien toch wat sterker." "Eigenlijk is het simpel: nooit eerder speelde ik met een speler met zo veel talent als Musonda. Elke keer als hij de bal vraagt, is het om aan te vallen en gevaarlijk te zijn."Garantie voor spektakelOok Mo Ouahbi, gereputeerd jeugdtrainer bij Anderlecht (de club waar Musonda tot zijn zestiende opgeleid werd), is vol lof: "De trucs die hij uithaalde, waren soms fenomenaal. Als je dacht dat er geen uitweg meer was, dan lobde hij zijn tegenstander en pikte de bal achter diens rug weer mee. Van de U9 tot de U11, toen ik zijn trainer was, werd hij op toernooien in binnen- en buitenland bijna altijd verkozen tot beste speler. Later trouwens ook." "Ik herinner me een gerenommeerd toernooi in Frankrijk - dat moet bij de U16 of U17 geweest zijn - waarop Anderlecht pas als zevende of achtste eindigde", gaat Ouahbi verder. "Maar Musonda kreeg wel de prijs van beste speler, een onderscheiding die toch vaak naar een speler gaat van de ploeg die het toernooi wint. Dikwijls had hij al na één wedstrijd voldoende 'punten' verzameld om de trofee van beste speler in de wacht te slepen. Dan deed hij in de eerste minuut al een dubbele Zidanebeweging, met de bal onder zijn zool wegdraaiend van zijn tegenstander, en de prijs was binnen. In alle jeugdcategorieën stond hij garant voor spektakel. Ik heb ook Adnan Januzaj en Youri Tielemans onder mijn hoede gehad, maar Charly Musonda heeft nog meer talent dan die twee."