Nabil Dirar beleeft bij AS Monaco zijn tweede jeugd

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

En dat voor een speler die in Brugge uitgefloten werd en naar de B-kern werd gestuurd…

Zou Adrie Koster, dezer dagen aan de slag in de schaduw van Bert van Marwijk als assistent-bondscoach van Saudi-Arabië, vanavond tijd hebben om naar Juventus-Monaco te kijken?

Hopelijk wel, dan kan hij nog even genieten van wat misschien wel de laatste bewegingen zijn op het allerhoogste niveau van Nabil Dirar. Vanavond gaat Monaco er allicht uit in de halve finale van de Champions League, maar dit weekend kan Dirar wel kampioen van Frankrijk worden.

Op één jaar van het einde van zijn contract wenkt daarna misschien de uitgang. Een terugkeer naar België ? Club Brugge probeerde het vorige winter al, maar toen lieten de eigenaars van Cercle Dirar niet gaan. Misschien is het deze zomer anders.

Voorzet na voorzet

Vier goals tegen Tottenham in de groepsfase, vier tegen CSKA Moskou, zes tegen Manchester City in de achtste finales, zes tegen Dortmund in de kwartfinales: Monaco liet dit jaar offensief indruk in het Europese debat.

In eigen land kon je PSG verwachten, maar ook daar deden de Monegasken van zich spreken. Het laatste verlies in de Ligue 1 dateert van 18 december (het was de derde nederlaag van het seizoen, 1-3 tegen Lyon). Daarna speelde Monaco nog 17 wedstrijden: het won er vijftien en speelde twee keer gelijk, waaronder de ’titelmatch’ bij PSG (1-1).

De laatste weken is Dirar vaste basisspeler. Op zijn 31e, na een lastig seizoen, met een vervelende kuitblessure en een Afrika Cup die hem in januari een maand uit Frankrijk hield. Een soort tweede jeugd. Hij kweet zich professioneel van zijn taken, ook tegen Juventus, toen hij als offensieve rechtsachter voorzet na voorzet voor doel dropte. Een assist was een mooie beloning geweest.

B-kern

Koster, en diens assistent van toen, Jan van Winckel, hebben het altijd geweten. Met de Nederlander liep het af en toe fout, vanwege een gebrekkige communicatie (de ene alleen Frans, de ander alleen Nederlands). Van Winckel moest meer dan eens tussenbeide komen, maar bleef Dirar in die periode, vooral in het seizoen 2010-2011, voluit steunen, tegen de wind in soms. Hij doorzag het soms overdreven stoere karakter van zijn poulain en kende diens fysieke kwaliteiten.

Vadis Odjidja is dezer dagen met Legia Warschau in een spannende strijd om de titel betrokken (ze staan in Polen met vier bovenaan), Dirar wordt kampioen van Frankrijk en Ivan Perisic, vaste waarde bij subtopper Inter, was één van de betere spelers op het voorbije EK. Zouden ze op de tribunes in Brugge nog weten dat ze zes jaar geleden die voetballers nog massaal bekritiseerden en geregeld uitfloten?

Het waren wel andere tijden. Tijden van spandoeken tegen de gang van zaken onder het vorige management, tijden waarin elke week wel een bommetje ontplofte. Tijden waarin we konden genieten van de acties van die getalenteerde toppers, maar ook van hun andere kant.

Tijden waarin Dirar nog zijn kat stuurde naar de fandag, wat hem op een (tijdelijke) verbanning naar de B-kern kwam te staan. Waarin Perisic de avond voor een match in Antwerpen (die werd verloren) nog de verjaardag van een model in een discotheek ging vieren. Waarin Dirar in Sport/Voetbalmagazine klaagde dat er op training te weinig werd gelachen en tijdens een reportage door Brussel een smalle straat in de verkeerde richting nam, om aan files te ontsnappen. En daarbij breeduit lachte.

Het waren andere tijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content