Nations League: Engeland, Denemarken en IJsland zijn tegenstanders van Rode Duivels

© Belga Image

Engeland, Denemarken en IJsland zijn dit najaar de tegenstanders van de Rode Duivels in groep 2 van de A-divisie in de tweede editie van de Nations League, zo wees de loting dinsdagavond uit in de Beurs van Berlage in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam.

De groepsfase wordt gespeeld tussen begin september en medio november. De vier groepswinnaars stoten door naar de Final Four, de vier landen die laatste worden in hun groep degraderen naar de B-divisie. Voor de nummers twee en drie verandert er niets. De Final Four wordt begin juni 2021 gehouden, de winnaar mag met 7,5 miljoen euro huiswaarts.

55 landen gingen de bokaal in. Zij zijn onderverdeeld in vier divisies, met de sterkste zestien landen in de A-divisie, tegenover twaalf landen in de vorige editie. Daarbij ook België: de Rode Duivels grepen in november 2018 door een 5-2 nederlaag in Zwitserland naast de Final Four, maar wisten dankzij een tweede plaats in hun groep wel in de A-divisie te blijven – enkel de laatste degradeerde immers op papier. In realiteit tuimelde er door het aangepaste concept geen enkel land uit de hoogste divisie. In de finale haalde Portugal het uiteindelijk van Nederland.

Net als bij de eerste editie is ook IJsland deze keer een tegenstander in de groepsfase. Tegen de IJslanders werd er toen vlot twee keer gewonnen: 0-3 in Reykjavik en 2-0 in eigen huis. Enkele maanden eerder was Engeland twee keer de tegenstander geweest, maar dan op het WK in Rusland. Eerst in de groepsfase, toen beide reeds gekwalificeerde landen er een bizarre interland van maakten die dankzij een treffer van Adnan Januzaj met 0-1 werd gewonnen, en vervolgens ook in de kleine finale, toen de Rode Duivels het in Sint-Petersburg met 2-0 haalden en zo geschiedenis schreven. Op het EK van komende zomer is Denemarken dan weer een van de tegenstanders van de Belgen in groep B, naast Finland en Rusland. België en Denemarken kijken elkaar op 18 juni in de hoofdstad Kopenhagen in de ogen, op de tweede speeldag.

In de A-divisie springt groep 3 eruit, met daarin naast wereldkampioen Frankrijk, Europees kampioen Portugal, vicewereldkampioen Kroatië en Zweden. In groep 1 wordt het een clash tussen Italië en Nederland, met Polen en Bosnië-Herzegovina als overige twee landen. In groep 4 vinden we Duitsland, Oekraïne, Spanje en Zwitserland terug.

Ook op de kwalificatieprocedure voor het WK van 2022 in Qatar heeft de Nations League een invloed, al is die kleiner dan op EURO 2020, waarvoor de barragewedstrijden pas deze maand gespeeld worden en de loting in december gehouden werd zonder dat alle deelnemende landen bekend waren.

Voor het WK van 2022 plaatsen de tien groepswinnaars in de WK-kwalificaties zich rechtstreeks. De drie andere Europese tickets gaan naar de winnaars van play-offs met de tien landen die tweede werden in hun groep en de beste twee groepswinnaars van de Nations League 2020-2021 die zich niet via de kwalificaties plaatsen. De twaalf deelnemende landen aan die Europese play-offs worden in drie groepen van vier onderverdeeld, waarna er telkens twee halve finales en een finale gehouden worden. De drie finalewinnaars grijpen de laatste WK-tickets.

Partner Content