Nederland moest winnen van Andorra en hopen op puntenverlies van Roemenië tegen Turkije. Het zat de jongens van Louis van Gaal mee, want dankzij doelpunten van Burak Yilmaz en Mevlüt Erdinç kaapten de Turken de volle buit weg in Boekarest.

Zelf bleef Nederland, na het puntenverlies in Estland (2-2) op vrijdag, deze keer wél foutloos, al had het in de eerste helft de nodige moeite tegen voetbaldwerg Andorra. Het gevolg was een 0-0 ruststand en ongetwijfeld een donderpreek in de kleedkamer.

Twee doelpunten van Manchester United-spits Robin van Persie na rust volstonden vervolgens voor de 0-2 zege. Oranje wint dus groep D en plaatst zich net als vier jaar geleden als eerste Europese land voor het WK.

Italië, naar goeie gewoonte

Naast Nederland heeft ook Italië zich verzekerd van een WK-ticket. De vice-Europees kampioen is na winst tegen Tsjechië mathematisch zeker van de eerste plaats in groep B. Het wordt het zeventiende WK voor de Italianen. Enkel in 1930 en 1958 waren ze er niet bij.

In groep C moet Duitsland nog even wachten voor het de mathematische kwalificatie kan vieren. Rechtstreekse concurrent Zweden won in Kazachstan dankzij een vroeg doelpunt van Zlatan Ibrahimovic en stelt zo zijn eigen executie nog even uit. Duitsland won van de Faeröer Eilanden met 0-3 en heeft op de volgende speeldag thuis aan winst tegen Ierland genoeg om zich te plaatsen.

In groep E is Zwitserland zo goed als zeker van Rio, na winst tegen rechtstreekse concurrent Noorwegen. Enkel IJsland (13 punten) of Slovenië (12 punten) kunnen de Zwitsers (18 punten) nog inhalen (0-2), maar zal daar wel wat geluk voor nodig hebben. Alleen Cyprus is in deze poule helemaal uitgeschakeld voor Brazilië 2014.

Zeven landen zeker

Zeven landen zijn nu zeker van hun kwalificatie. Naast Nederland en Italië zijn dat Australië, Japan, Iran en Zuid-Korea. Brazilië is als gastland rechtsreeks geplaatst.

De Rode Duivels hebben nog één punt nodig om zich bij die groep te voegen. Dat kunnen ze halen op 11 oktober in Kroatië of op 15 oktober thuis tegen Wales. (Belga/TV)

Nederland moest winnen van Andorra en hopen op puntenverlies van Roemenië tegen Turkije. Het zat de jongens van Louis van Gaal mee, want dankzij doelpunten van Burak Yilmaz en Mevlüt Erdinç kaapten de Turken de volle buit weg in Boekarest. Zelf bleef Nederland, na het puntenverlies in Estland (2-2) op vrijdag, deze keer wél foutloos, al had het in de eerste helft de nodige moeite tegen voetbaldwerg Andorra. Het gevolg was een 0-0 ruststand en ongetwijfeld een donderpreek in de kleedkamer. Twee doelpunten van Manchester United-spits Robin van Persie na rust volstonden vervolgens voor de 0-2 zege. Oranje wint dus groep D en plaatst zich net als vier jaar geleden als eerste Europese land voor het WK.Italië, naar goeie gewoonte Naast Nederland heeft ook Italië zich verzekerd van een WK-ticket. De vice-Europees kampioen is na winst tegen Tsjechië mathematisch zeker van de eerste plaats in groep B. Het wordt het zeventiende WK voor de Italianen. Enkel in 1930 en 1958 waren ze er niet bij. In groep C moet Duitsland nog even wachten voor het de mathematische kwalificatie kan vieren. Rechtstreekse concurrent Zweden won in Kazachstan dankzij een vroeg doelpunt van Zlatan Ibrahimovic en stelt zo zijn eigen executie nog even uit. Duitsland won van de Faeröer Eilanden met 0-3 en heeft op de volgende speeldag thuis aan winst tegen Ierland genoeg om zich te plaatsen. In groep E is Zwitserland zo goed als zeker van Rio, na winst tegen rechtstreekse concurrent Noorwegen. Enkel IJsland (13 punten) of Slovenië (12 punten) kunnen de Zwitsers (18 punten) nog inhalen (0-2), maar zal daar wel wat geluk voor nodig hebben. Alleen Cyprus is in deze poule helemaal uitgeschakeld voor Brazilië 2014. Zeven landen zeker Zeven landen zijn nu zeker van hun kwalificatie. Naast Nederland en Italië zijn dat Australië, Japan, Iran en Zuid-Korea. Brazilië is als gastland rechtsreeks geplaatst. De Rode Duivels hebben nog één punt nodig om zich bij die groep te voegen. Dat kunnen ze halen op 11 oktober in Kroatië of op 15 oktober thuis tegen Wales. (Belga/TV)