‘Nederland en België sjoemelden bij bid WK-voetbal’

© REUTERS

België en Nederland hebben zich niet aan de regels gehouden in hun strijd om de organisatie van het WK 2018. Ze hebben via een stemmenronselaar 10.000 euro betaald om het WK binnen te halen.

Dat schrijven de Volkskrant en De Morgen.

De ronselaar, Amadou Diallo, was eerder in opspraak kwam voor omkoping van bondsvoorzitters.

De Volkskrant sprak met negen personen die betrokken waren bij het Belgische-Nederlandse WK-bid en de krant kon ook interne memo’s inkijken.

Diallo kreeg 10.000 euro van het Belgisch-Nederlandse stichtingsbestuur, dat daarmee de regels overtrad, want de Guineeër was de rechterhand van Mohamed Bin Hammam, een man uit Qatar, en één van de FIFA-bestuurders met stemrecht.

In de gedragsregels van de FIFA stond expliciet dat mensen die aan de FIFA-bestuurders gelieerd waren, geen geldbedragen van bid-teams mochten ontvangen. De ethische commissie van de FIFA zegt een onderzoek te zullen openen als de nieuwe feiten daartoe aanleiding geven. “Als er geld is betaald zonder duidelijke reden, is dat op z’n minst verdacht”, aldus een woordvoerder in de Volkskrant.

Mohamed Bin Hammam werd in 2012 levenslang geschorst voor omkoping.

‘Reiskosten’

De Belgische voetbalbond ontkent in de krant dat men Diallo betaalde om stemmen te kopen. “Hij was simpelweg een lobbyist voor de Afrikaanse landen. Hij werd vergoed voor de gemaakte reiskosten en inspanningen voor ons bid. We hebben Diallo op geen enkele manier gevraagd bondsvoorzitters om te kopen”.

Naast Diallo kregen ook oud-voetballer Christian Karembeu en Marc Schasny grote sommen voor lobbywerk. Karembeu inde 180.000 euro, Schasny 49.000 euro.

Het WK 2018 werd in 2010 toegekend aan Rusland.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content