Nederland met strafschoppen (4/3) naar halve finale

© BELGAIMAGE

Nederland heeft zich in Salvador ten koste van Costa Rica voor de halve finales van het WK geplaatst. Dat gebeurde met strafschoppen: 4-3. Bij de rust stond de 0-0 nog op het bord en dat was ook de stand na 90 minuten en verlengingen. Reservedoelman Tim Krul werd de held van Oranje door twee elfmeters te stoppen.

De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal stapte voor de wedstrijd tegen Costa Rica af van zijn 5-3-2. Met de jonge Memphis Depay koos hij voor een derde spits naast Arjen Robben en Robin van Persie. Bij Costa Rica kwam Johnny Acosta in het team voor de geschorste Club Brugge-verdediger Oscar Duarte. Ook Junior Diaz, ex-Club Brugge, en Bryan Ruiz, ex-AA Gent, stonden in de basis. In een matige eerste helft had Nederland de beste kansen. De Costaricaanse doelman Keylor Navas stond pal op pogingen van Robin van Persie, Wesley Sneijder en Memphis Depay.

Na de rust bleef Oranje de gevaarlijkste ploeg. Op echte dreiging was het echter wachten tot negen minuten voor tijd. Met een vrije trap trof Sneijder de paal en even later toonde Navas nogmaals zijn kunnen op een schot van Van Persie.

In blessuretijd was Navas geklopt, maar haalde Yeltsin Tejeda een gemaakt doelpunt van Van Persie van de lijn. Navas bleef het ook in de verlengingen goed doen. Ron Vlaar en de net ingevallen Klaas-Jan Huntelaar vonden hem op hun weg. Sneijder trof de deklat. Aan de overkant kreeg Costa Rica een eerste grote kans en werd zo ook de Nederlandse doelman getest. Jasper Cillessen keerde het schot van Marcos Urena. Van Gaal had de bui inmiddels wel zien hangen en haalde keeper Cillessen naar de kant voor strafschopspecialist Tim Krul.

De doelman van Newcastle stopte de tweede strafschop, van Ruiz, en belette bij de vijfde ook Michael Umana het scoren. Voor Nederland waren Van Persie, Robben, Sneijder en Dirk Kuyt foutloos. Na de twee reddingen van Krul hoefde Huntelaar niet meer naar de elfmeterstip te stappen.

In de halve finales neemt Nederland het woensdag is Sao Paulo op tegen Argentinië, dat de Rode Duivels met 1-0 uitschakelde. In de eerste halve finale staat gastland Brazilië dinsdag in Belo Horizonte tegenover Duitsland. (Belga/AVE)