Nederlandse voetbalbond wil voetballers met een hersenschudding beter begeleiden

© Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Daarvoor opent de KNVB volgende week in Zeist een speciale polikliniek.

In Nederland wijst neuropsycholoog Erik Matser al zo’n twintig jaar op de problematiek en de ‘verborgen’ hersenschade bij voetballers waar hij in zijn praktijk mee geconfronteerd wordt. In zijn boek ‘De meest gestelde vragen over Hersenletsel‘ lezen we onder meer: Profvoetballers presteren slechter op het gebied van geheugen, planning en visuele waarneming dan sporters die geen contact- en botssporten beoefenen. Uit zijn onderzoek in Nederland en de Verenigde Staten naar hersenletsels bij boksers en voetballers bleek dat zij veel risico lopen op blijvende schade aan hun brein. Een risico dat aanzienlijk groter wordt wanneer er opeenvolgend hersenletsel plaatsvindt.

Betere begeleiding

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) wil voetballers met een hersenschudding voortaan beter begeleiden. Daarom opent de KNVB volgende week donderdag, 1 maart, in zijn Sport Medisch Centrum (SMC) in Zeist een speciale polikliniek voor zowel prof- als amateurvoetballers die op het veld een hersenschudding opliepen. Dat gebeurt in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en zijn medisch centrum. In het SMC van de KNVB loopt trouwens onderzoek naar het effect van koppen op de ontwikkeling van jeugdspelers. Er zijn namelijk aanwijzingen dat veelvuldig koppen ook een rol kan spelen bij het ontstaan van chronisch hersenletsel.

Bewustwording bevorderen

‘In de meeste gevallen herstellen spelers zeer snel van een hersenschudding, maar in sommige gevallen gaat het mis’, zegt Edwin Goedhart , chef-arts van de KNVB. ‘Voor die spelers willen wij iets betekenen.’

De bedoeling is ook om de via de polikliniek vergaarde kennis en deskundigheid ter beschikking te stellen van en te verspreiden onder clubs, trainers en spelers om de bewustwording over de impact van een hersenschudding te bevorderen.

Volgens de KNVB zijn er op de Nederlandse voetbalvelden jaarlijks 4000 hersenschuddingen. Uit de recentste cijfers van het expertisecentrum VeiligheidNL worden er per jaar zo’n 500 veldvoetballers met hersenschuddingen bij de eerste hulp van ziekenhuizen behandeld.

Hoe fout het kan gaan als de goede begeleiding ontbreekt, blijkt onder meer uit het verhaal van Rianne Schorel .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content