Simao, Nani, Luis Figo, Cristiano Ronaldo: allemaal werden ze gevormd bij de jeugdacademie van Sporting Lissabon. Net als Renato Neto, middenvelder van AA Gent. Hij legt uit wat hun opleidingsmodel zo succesvol maakt: "Ze kijken er naar alles, naar talent uiteraard, maar in de eerste plaats naar mentaliteit. Je mag nog zo goed zijn, als het qua karakter niet goed zit, vlieg je eruit. Aurelio, de man die Ronaldo ontdekte, zei altijd: eerst de man, daarna de voetballer."

"Er komen drie leraars naar het complex om je te begeleiden, ze brengen je naar school, er is een fitness, ze werken met een psycholoog, er is een zwembad. Een manier van voetballen, ook dat. Als je een probleem hebt, staan er veel mensen klaar om je te helpen. In het jeugdcentrum is er plaats voor vijftig man. Vier velden voor de jeugd alleen, je kunt er terecht vanaf je dertiende. Ze rekruteren over de hele wereld. Afrikanen uit Angola en Mozambique, Guinee-Buissau, Brazilianen uiteraard, maar ook jongens uit Roemenië of Amerika. Ik heb nog samen gespeeld met de jongen die nu op de linksachter staat bij de Amerikaanse nationale ploeg, Greg Garza."

"Het is leuk om nu iedereen te zien uitzwermen. Toen ik vorig seizoen voor de Portugese tv een interview gaf, vroegen ze me of ik jaloers was. Ik zei: waarom? Mijn droom was de A-ploeg te halen en dat is gelukt. Ik heb met fantastische voetballers getraind en zie er nu veel uitzwermen. Oké, uiteindelijk is het er voor mij niet gelukt, maar ik heb mijn eigen weg gemaakt. Neen, jaloers ben ik niet."

Lees het hele interview met Renato Neto in Sport/Voetbalmagazine van 5 augustus.

Simao, Nani, Luis Figo, Cristiano Ronaldo: allemaal werden ze gevormd bij de jeugdacademie van Sporting Lissabon. Net als Renato Neto, middenvelder van AA Gent. Hij legt uit wat hun opleidingsmodel zo succesvol maakt: "Ze kijken er naar alles, naar talent uiteraard, maar in de eerste plaats naar mentaliteit. Je mag nog zo goed zijn, als het qua karakter niet goed zit, vlieg je eruit. Aurelio, de man die Ronaldo ontdekte, zei altijd: eerst de man, daarna de voetballer." "Er komen drie leraars naar het complex om je te begeleiden, ze brengen je naar school, er is een fitness, ze werken met een psycholoog, er is een zwembad. Een manier van voetballen, ook dat. Als je een probleem hebt, staan er veel mensen klaar om je te helpen. In het jeugdcentrum is er plaats voor vijftig man. Vier velden voor de jeugd alleen, je kunt er terecht vanaf je dertiende. Ze rekruteren over de hele wereld. Afrikanen uit Angola en Mozambique, Guinee-Buissau, Brazilianen uiteraard, maar ook jongens uit Roemenië of Amerika. Ik heb nog samen gespeeld met de jongen die nu op de linksachter staat bij de Amerikaanse nationale ploeg, Greg Garza.""Het is leuk om nu iedereen te zien uitzwermen. Toen ik vorig seizoen voor de Portugese tv een interview gaf, vroegen ze me of ik jaloers was. Ik zei: waarom? Mijn droom was de A-ploeg te halen en dat is gelukt. Ik heb met fantastische voetballers getraind en zie er nu veel uitzwermen. Oké, uiteindelijk is het er voor mij niet gelukt, maar ik heb mijn eigen weg gemaakt. Neen, jaloers ben ik niet."Lees het hele interview met Renato Neto in Sport/Voetbalmagazine van 5 augustus.