De legendarische New York Cosmos hebben hun eerste wedstrijden achter de rug. De ploeg komt niet uit in de Amerikaanse profcompetitie MLS, maar in de parallelle, minder streng gereguleerde NASL. En net als destijds spelen de Cosmos anno 2013 opnieuw hun thuiswedstrijden op een veldje van de Hofstra University in Hempstead NY. Destijds begon het avontuur van de NY Cosmos ook daar.

Dat het de NASL werd - minder hoog aangeschreven - en pakweg niet de tweede klasse van de MLS, heeft met een grotere vrijheid te maken. Vrijheid inzake spelerscontracten - de Spanjaard Marcos Senna is momenteel de bekendste speler - én inzake commerciële verbintenissen. Zo hebben de Cosmos een eigen tv-contract voor hun thuiswedstrijden. Er is binnen de MLS sprake van een nieuwe franchise in New York, vanaf 2016, maar de NY Cosmos zeggen niet direct van plan te zijn over te stappen. Ze willen eerst groeien, de plannen voor de bouw van een eigen stadion realiseren. En daarna kan alles, wellicht ook de MLS.

De legendarische New York Cosmos hebben hun eerste wedstrijden achter de rug. De ploeg komt niet uit in de Amerikaanse profcompetitie MLS, maar in de parallelle, minder streng gereguleerde NASL. En net als destijds spelen de Cosmos anno 2013 opnieuw hun thuiswedstrijden op een veldje van de Hofstra University in Hempstead NY. Destijds begon het avontuur van de NY Cosmos ook daar.Dat het de NASL werd - minder hoog aangeschreven - en pakweg niet de tweede klasse van de MLS, heeft met een grotere vrijheid te maken. Vrijheid inzake spelerscontracten - de Spanjaard Marcos Senna is momenteel de bekendste speler - én inzake commerciële verbintenissen. Zo hebben de Cosmos een eigen tv-contract voor hun thuiswedstrijden. Er is binnen de MLS sprake van een nieuwe franchise in New York, vanaf 2016, maar de NY Cosmos zeggen niet direct van plan te zijn over te stappen. Ze willen eerst groeien, de plannen voor de bouw van een eigen stadion realiseren. En daarna kan alles, wellicht ook de MLS.