Jacques Sys
Jacques Sys
Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine
Opinie

04/07/14 om 12:07 - Bijgewerkt om 12:07

Neymar camoufleert de zwakte van Brazilië

Brazilië kan op dit WK geen genoegen nemen met een tweede plaats. Moeilijk genoeg zal het niettemin zijn om de halve finale te bereiken.

Neymar camoufleert de zwakte van Brazilië

Neymar © Belga Image

Bibberend en huilend leeft Brazilië naar de kwartfinale tegen Colombia toe. Toen aanvaller Fred gisteren tijdens de training met de B-ploeg diende aan te treden, liet hij de tranen de vrije loop. Kennelijk was Fred, die een ontgoochelend WK speelt, hard aangepakt door bondscoach Scolari. De psychologe die het team engageerde kon kennelijk niet helpen.

Brazilië liet tijdens het WK maar incidenteel zijn klasse opflakkeren. Er zitten veel mankementen in de ploeg, maar de zwakte wordt gecamoufleerd door de bij momenten sprankelende acties van supervedette Neymar.

Toch is er kritiek op de speelwijze omdat bij Scolari, niet echt een avonturier, het resultaat boven de schoonheid gaat. Er wordt dan ook zeer zakelijk gevoetbald. Brazilië beschikt over topverdedigers uit topcompetities, maar juist die achterste linie blijkt heel kwetsbaar.

Maar de vijfvoudige wereldkampioen handhaaft zich in het toernooi. Ook door de scheidsrechters. In de openingswedstrijd tegen Kroatië stapelden de arbitrale dwalingen zich op en ontsnapte Neymar aan een rode kaart toen hij een elleboogstoot uitdeelde.

Heel anders dan vorig jaar tijdens de Confederations Cup, toen er werd gedemonstreerd tegen de sociale wantoestanden en de hoog oplopende kosten van het WK, smoren de overwinningen van Brazilië alle protesten waarvoor werd gevreesd in de kiem. In plaats daarvan leeft heel de bevolking op het ritme van het voetbal.

Voor dat soort toernooien worden vaak horrorscenario's geschreven. Vier jaar geleden, toen het WK in Zuid-Afrika werd gespeeld, werd er voor aanslagen gevreesd en bracht de Nederlandse ambassade een brochure uit met overlevingstips, alsof je moest leren overeind te blijven in een poel van criminaliteit. Maar er gebeurde amper iets. Ook al niet door de massale aanwezigheid van de politie, een beeld dat ook in Brazilië te zien is. Ook al dienden de ordehandhavers amper in te grijpen.

Dit WK is voor de Brazilianen een gigantisch feest, een reusachtige party. Het land kan op dit WK geen genoegen nemen met een tweede plaats.

Moeilijk genoeg zal het niettemin zijn om de halve finale te bereiken. Colombia presenteert zich als een ijzersterk blok, een mengeling van techniek, creativiteit, kracht en loopvermogen. De ploeg showde die kwaliteiten ook al in een oefenwedstrijd tegen de Rode Duivels, toen nog met hun uithangbord Falcao. Maar ook zonder de geblesseerde topaanvaller blijft het rendement even hoog. En is de 22-jarige James Rodriguez van een tieneridool uitgegroeid tot een wereldster. Vijf doelpunten staan er al achter zijn naam. En veel geld wacht er op de Colombianen als ze wereldkampioen worden: de premie bedraagt dan één miljoen euro per speler.

Jacques Sys belicht het WK vanaf het thuisfront

Lees meer over:

Onze partners