Nigeria wint Africa Cup

Nigeria versloeg in de finale Burkina Faso van bondscoach Paul Put met 1-0. Sunday Mba scoorde in de 40e min.

Nigeria versloeg in de finale Burkina Faso van bondscoach Paul Put met 1-0. Sunday Mba scoorde in de 40e minuut.

De Belgische trainer Paul Put is er met Burkina Faso niet in geslaagd de Africa Cup te veroveren. In de finale in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg bleek het Nigeria van bondscoach Stephen Keshi (ex-Anderlecht) zondag net iets sterker. Sunday Mba (Warri Wolves) zette in de 40e minuut de 1-0 eindstand op het bord.
Put bracht doelman Daouda Diakité (Lierse), verdediger Mady Panandetiguiri (Antwerp) en spits Aristide Bancé (ex-Lokeren) aan de aftrap. Aanvaller Moumouni Dagano (ex-Beerschot, ex-Genk) mocht zes minuten voor tijd invallen.

Op de erelijst volgt Nigeria Zambia op. De ‘Super Eagles’ zijn voor de derde keer Afrikaans kampioen, na 1980 en 1994. Burkina Faso stond voor het eerst in de finale. Een vierde plaats in 1998 was de vorige beste prestatie.

Mali pakte zaterdag de derde plaats door Ghana met 3-1 te verslaan.

Als Afrikaans kampioen plaatst Nigeria zich als laatste land voor de Confederations Cup. Die vindt van 15 tot 30 juni in Brazilië plaats. Nigeria zit in groep B met Spanje, Uruguay en Tahiti. In groep A zijn Brazilië, Japan, Mexico en Italië ondergebracht. (Belga/BO)