Wanneer de Rode Duivels op 17 november Spanje in de ogen kijken, zou onze rechtsachter weleens duizelig kunnen worden van de dribbels van Nolito. Kennismaking met de nieuwe sensatie van het Spaanse voetbal.

Nolito (29) is een laatbloeier. Op zijn 22e speelt hij nog in tweede klasse bij het weinig bekende Ecija Balompié. Nadat hij eerder als tiener al vergeefs testen aflegde bij Valencia. Pas nadat hij de stap naar Barcelona B, eveneens in de Spaanse tweede klasse, maakt en er Luis Enrique als coach krijgt, begint zijn carrière echt. Via Benfica en Granada komt de snelle winger in 2013 bij Celta de Vigo terecht (opnieuw met Enrique als coach). Dit seizoen is hij de grote man bij revelatie Celta, dat enkele weken geleden nog FC Barcelona van het veld borstelde met 4-1 cijfers.

Onder de Argentijnse coach Eduardo Berizzo, een leerling van Marcelo Bielsa, krijgt Nolito nog een nieuwe dimensie. De Celta-trainer legt hem op om ook achter de back van de tegenstander aan te lopen, zonder zijn offensief rendement te verliezen. Bijgestaan door de onvermoeibare Fabián Orellana en de specialist van de dieptepass Iago Aspas, is hij de nachtmerrie van menig verdediger.

Ook zijn trainer is vol lof: 'Hij is een dodelijke speler. Alle ballen die via zijn voeten passeren, zijn gevaarlijk. Niet alleen heeft hij heel wat acties in huis, hij kan een goal ook op een schoteltje aanbieden aan zijn ploegmaats.' Dit seizoen zit hij aan 3,3 doelkansen per match (op één na beste), 2,8 dribbels (3e) en 4,2 schoten (4e). Dani Alves en Danilo hebben aan den lijve mogen ondervinden dat de Spanjaard zo mogelijk nog Braziliaanser is dan zij. Vicente Del Bosque, op zoek naar voetballers die La Roja nieuw leven kunnen inblazen, heeft hem ondertussen al mondjesmaat in de nationale ploeg gebracht.

Galicië, dat vroeger smulde van de acties van Bebeto of Mostovoï, herleeft dankzij de dribbels van Nolito. Geen wonder dat de voorzitter van Celta zijn opstapclausule optrok tot 18 miljoen euro. Dat blijft een habbekrats voor de talrijke kandidaat-kopers. Een aantal clubs uit de Premier League hebben zich al aangemeld. Nolito zou trouwens al een aanbod van Everton geweigerd hebben. Ook zijn ex-club FC Barcelona zou hem maar wat graag opnieuw inlijven, zo schrijft de Spaanse pers. 'Hij heeft de technische kwaliteiten om bij Barça mee te draaien', liet Luis Enrique zich al ontvallen. Worden beide mannen binnenkort terug herenigd? (GG/MS)

De beste moves van Nolito dit seizoen:

Wanneer de Rode Duivels op 17 november Spanje in de ogen kijken, zou onze rechtsachter weleens duizelig kunnen worden van de dribbels van Nolito. Kennismaking met de nieuwe sensatie van het Spaanse voetbal.Nolito (29) is een laatbloeier. Op zijn 22e speelt hij nog in tweede klasse bij het weinig bekende Ecija Balompié. Nadat hij eerder als tiener al vergeefs testen aflegde bij Valencia. Pas nadat hij de stap naar Barcelona B, eveneens in de Spaanse tweede klasse, maakt en er Luis Enrique als coach krijgt, begint zijn carrière echt. Via Benfica en Granada komt de snelle winger in 2013 bij Celta de Vigo terecht (opnieuw met Enrique als coach). Dit seizoen is hij de grote man bij revelatie Celta, dat enkele weken geleden nog FC Barcelona van het veld borstelde met 4-1 cijfers.Onder de Argentijnse coach Eduardo Berizzo, een leerling van Marcelo Bielsa, krijgt Nolito nog een nieuwe dimensie. De Celta-trainer legt hem op om ook achter de back van de tegenstander aan te lopen, zonder zijn offensief rendement te verliezen. Bijgestaan door de onvermoeibare Fabián Orellana en de specialist van de dieptepass Iago Aspas, is hij de nachtmerrie van menig verdediger.Ook zijn trainer is vol lof: 'Hij is een dodelijke speler. Alle ballen die via zijn voeten passeren, zijn gevaarlijk. Niet alleen heeft hij heel wat acties in huis, hij kan een goal ook op een schoteltje aanbieden aan zijn ploegmaats.' Dit seizoen zit hij aan 3,3 doelkansen per match (op één na beste), 2,8 dribbels (3e) en 4,2 schoten (4e). Dani Alves en Danilo hebben aan den lijve mogen ondervinden dat de Spanjaard zo mogelijk nog Braziliaanser is dan zij. Vicente Del Bosque, op zoek naar voetballers die La Roja nieuw leven kunnen inblazen, heeft hem ondertussen al mondjesmaat in de nationale ploeg gebracht.Galicië, dat vroeger smulde van de acties van Bebeto of Mostovoï, herleeft dankzij de dribbels van Nolito. Geen wonder dat de voorzitter van Celta zijn opstapclausule optrok tot 18 miljoen euro. Dat blijft een habbekrats voor de talrijke kandidaat-kopers. Een aantal clubs uit de Premier League hebben zich al aangemeld. Nolito zou trouwens al een aanbod van Everton geweigerd hebben. Ook zijn ex-club FC Barcelona zou hem maar wat graag opnieuw inlijven, zo schrijft de Spaanse pers. 'Hij heeft de technische kwaliteiten om bij Barça mee te draaien', liet Luis Enrique zich al ontvallen. Worden beide mannen binnenkort terug herenigd? (GG/MS)