Volgens Pascal Ferre, hoofdredacteur van France Football, heeft het vrouwenvoetbal de laatste jaren enorm aan belang gewonnen en gaat het om een logische stap. 'Het vrouwenvoetbal is een discipline die enorm groeit en hetzelfde respect verdient als de mannen. Meer dan 760 miljoen tv-kijkers volgden het laatste WK in 2015 en dat gebeurt niet zomaar.'

Op 8 oktober zal France Football een shortlist met vijftien genomineerden bekendmaken. Op hetzelfde moment worden ook de namen van de dertig kanshebbers bij de mannen vrijgegeven. De speelsters worden geselecteerd door France Football en een internationaal panel van journalisten gespecialiseerd in vrouwenvoetbal zal beslissen over de winnares. 'Het wordt een andere jury als deze die bij de mannen stemt', verduidelijkt Ferre. 'Alleen experten mogen stemmen. Ik vertrouw erop dat we een jury van zo'n veertig journalisten zullen hebben, allemaal uit landen waar het vrouwenvoetbal aan een opmars bezig is.'

In België wordt sinds 2016 een Gouden Schoen voor vrouwen uitgereikt. Tessa Wullaert won de eerste editie, vorig jaar ging de trofee naar Janice Cayman.

France Football plant overigens ook de oprichting van een nieuwe award voor de beste jonge speler, de Kopa Trofee, genoemd naar de Fransman Raymond Kopa. De voormalige middenvelder van Real Madrid won de Ballon d'Or in 1958 en overleed vorig jaar op zijn 85e. Alleen de 33 nog levende ex-laureaten van de Gouden Bal (onder wie Messi, Ronaldo, Platini en Zidane) zullen mogen kiezen uit een shortlist van tien U21-spelers.

Volgens Pascal Ferre, hoofdredacteur van France Football, heeft het vrouwenvoetbal de laatste jaren enorm aan belang gewonnen en gaat het om een logische stap. 'Het vrouwenvoetbal is een discipline die enorm groeit en hetzelfde respect verdient als de mannen. Meer dan 760 miljoen tv-kijkers volgden het laatste WK in 2015 en dat gebeurt niet zomaar.' Op 8 oktober zal France Football een shortlist met vijftien genomineerden bekendmaken. Op hetzelfde moment worden ook de namen van de dertig kanshebbers bij de mannen vrijgegeven. De speelsters worden geselecteerd door France Football en een internationaal panel van journalisten gespecialiseerd in vrouwenvoetbal zal beslissen over de winnares. 'Het wordt een andere jury als deze die bij de mannen stemt', verduidelijkt Ferre. 'Alleen experten mogen stemmen. Ik vertrouw erop dat we een jury van zo'n veertig journalisten zullen hebben, allemaal uit landen waar het vrouwenvoetbal aan een opmars bezig is.' In België wordt sinds 2016 een Gouden Schoen voor vrouwen uitgereikt. Tessa Wullaert won de eerste editie, vorig jaar ging de trofee naar Janice Cayman. France Football plant overigens ook de oprichting van een nieuwe award voor de beste jonge speler, de Kopa Trofee, genoemd naar de Fransman Raymond Kopa. De voormalige middenvelder van Real Madrid won de Ballon d'Or in 1958 en overleed vorig jaar op zijn 85e. Alleen de 33 nog levende ex-laureaten van de Gouden Bal (onder wie Messi, Ronaldo, Platini en Zidane) zullen mogen kiezen uit een shortlist van tien U21-spelers.