Nederland, dat zijn WK-kwalificatiecampagne begon met een 1-1-gelijkspel in Zweden, kon onder bondscoach Danny Blind thuis nog niet winnen. De vier thuiswedstrijden die Oranje onder Blind speelde - tegen IJsland (0-1), Tsjechië (2-3), Frankrijk (2-3) en Griekenland (1-2) - gingen zelfs allemaal verloren. Dan oogt de balans in de uitmatchen veel beter: van de acht werden er vijf gewonnen.

Tweeënhalf jaar geleden was een oefenwedstrijd tegen uitgerekend Frankrijk een wake-upcall voor toenmalig bondscoach Louis van Gaal. Oranje verloor in het Stade de France niet alleen met 0-2, het werd negentig minuten lang op alle fronten afgetroefd. Enkele weken later gaf Van Gaal zijn rechterhand Blind de opdracht de speelwijze van Juventus en het Italiaanse nationale elftal in kaart te brengen. Hij vreesde een afgang op het WK 2014 als het Nederlands elftal zou vasthouden aan het vertrouwde 4-3-3-systeem. Met de Italiaanse tactiek als inspiratiebron kwam Van Gaal tot het 5-3-2-systeem waarmee Oranje op het WK de bronzen medaille haalde.

Blind grijpt met het Nederlands elftal nu terug naar het 4-3-3-systeem, hoewel het zoeken blijft naar goeie flankaanvallers. Luciano Narsingh (PSV) en Steven Berghuis (Feyenoord) presteren te wisselvallig bij hun clubs en Quincy Promes schittert bij Spartak Moskou maar haalt dat niveau niet bij de nationale ploeg. In Zweden posteerde Blind daarom Wesley Sneijder hangend op de linkerkant. Arjen Robben is er niet tijdig fit geraakt.

Nederland, dat zijn WK-kwalificatiecampagne begon met een 1-1-gelijkspel in Zweden, kon onder bondscoach Danny Blind thuis nog niet winnen. De vier thuiswedstrijden die Oranje onder Blind speelde - tegen IJsland (0-1), Tsjechië (2-3), Frankrijk (2-3) en Griekenland (1-2) - gingen zelfs allemaal verloren. Dan oogt de balans in de uitmatchen veel beter: van de acht werden er vijf gewonnen. Tweeënhalf jaar geleden was een oefenwedstrijd tegen uitgerekend Frankrijk een wake-upcall voor toenmalig bondscoach Louis van Gaal. Oranje verloor in het Stade de France niet alleen met 0-2, het werd negentig minuten lang op alle fronten afgetroefd. Enkele weken later gaf Van Gaal zijn rechterhand Blind de opdracht de speelwijze van Juventus en het Italiaanse nationale elftal in kaart te brengen. Hij vreesde een afgang op het WK 2014 als het Nederlands elftal zou vasthouden aan het vertrouwde 4-3-3-systeem. Met de Italiaanse tactiek als inspiratiebron kwam Van Gaal tot het 5-3-2-systeem waarmee Oranje op het WK de bronzen medaille haalde.Blind grijpt met het Nederlands elftal nu terug naar het 4-3-3-systeem, hoewel het zoeken blijft naar goeie flankaanvallers. Luciano Narsingh (PSV) en Steven Berghuis (Feyenoord) presteren te wisselvallig bij hun clubs en Quincy Promes schittert bij Spartak Moskou maar haalt dat niveau niet bij de nationale ploeg. In Zweden posteerde Blind daarom Wesley Sneijder hangend op de linkerkant. Arjen Robben is er niet tijdig fit geraakt.