Met oefeninterlands tegen Engeland (op 23 maart in de Amsterdam Arena) en Portugal (drie dagen later in Genève) kreeg de Nederlandse bondscoach Ronald Koeman (54) een interessante start voorgeschoteld.

Er werd uitgekeken naar zijn eerste voorselectie. Afscheid nam Koeman van recordinternational Wesley Sneijder (33, Al-Gharafa) na 133 wedstrijden en 31 goals. De bondscoach, op 6 februari officieel aangesteld als opvolger van Dick Advocaat, sprak ook met Arjen Robben (34), maar de sterspeler van Bayern München bleef bij zijn standpunt dat zijn interlandloopbaan erop zit na 96 duels en 37 goals. De tijden van de zogenaamde 'big four' zijn dus officieus voorbij, tenzij Robin van Persie (34, Feyenoord) nog eens een rentree maakt. Want Rafael van der Vaart (35), al lang uit beeld, sukkelt bij het Deense FC Midtjylland constant met zijn fitheid en beschikt daar over een aflopend contract.

Teamprestatie

Er is dus sprake van een nieuwe start voor Oranje op weg naar het EK van 2020, zeker nadat de eindronden van 2016 (EK) en 2018 (WK) werden gemist. Nieuwe kansen zullen dus volgen, ook voor PSV-aanvoerder Marco van Ginkel (gepasseerd volgens zijn club door recente knieproblemen), de met zijn vorm worstelende Jürgen Locadia (Brighton & Hove Albion) en de geblesseerden Vincent Janssen (spits bij Tottenham) en Frenkie de Jong (middenvelder bij Ajax).

Op 16 maart zullen nog tien namen afvallen uit de voorlopige groep van 33, waarbij zeven nieuwelingen zitten. Doelman Marco Bizot, middenvelder Guus Til en aanvaller Wout Weghorst behoren wekelijks tot de uitblinkers bij revelatie AZ van coach John van den Brom. Steven Bergwijn en Justin Kluivert zijn dribbelkonten, Hans Hateboer dendert over de rechtervleugel in de Serie A, terwijl Ruud Vormer bij Feyenoord weinig speelkansen kreeg van Koeman, maar nu een kans krijgt om zich in de kijker te spelen.

De nieuwe bondscoach selecteerde naar vorm en behoefte. Hij legt sterk de nadruk op de teamprestatie en weigert zich vast te pinnen op een tactisch systeem. Want Koeman is het gewend om te schakelen tussen 4-3-3, 4-4-2 en 4-2-3-1 of 3-5-2.

Groot voordeel wordt dat hij gericht en rustig kan bouwen aan een soort basiselftal. Het echt belangrijke werk begint pas over goed een jaar, met de EK-kwalificatieduels. Na de test tegen de WK-deelnemers Engeland en Portugal volgen nog oefengaloppen tegen Slovakije (mei), Italië (juni) en België (oktober).

Met oefeninterlands tegen Engeland (op 23 maart in de Amsterdam Arena) en Portugal (drie dagen later in Genève) kreeg de Nederlandse bondscoach Ronald Koeman (54) een interessante start voorgeschoteld. Er werd uitgekeken naar zijn eerste voorselectie. Afscheid nam Koeman van recordinternational Wesley Sneijder (33, Al-Gharafa) na 133 wedstrijden en 31 goals. De bondscoach, op 6 februari officieel aangesteld als opvolger van Dick Advocaat, sprak ook met Arjen Robben (34), maar de sterspeler van Bayern München bleef bij zijn standpunt dat zijn interlandloopbaan erop zit na 96 duels en 37 goals. De tijden van de zogenaamde 'big four' zijn dus officieus voorbij, tenzij Robin van Persie (34, Feyenoord) nog eens een rentree maakt. Want Rafael van der Vaart (35), al lang uit beeld, sukkelt bij het Deense FC Midtjylland constant met zijn fitheid en beschikt daar over een aflopend contract.Er is dus sprake van een nieuwe start voor Oranje op weg naar het EK van 2020, zeker nadat de eindronden van 2016 (EK) en 2018 (WK) werden gemist. Nieuwe kansen zullen dus volgen, ook voor PSV-aanvoerder Marco van Ginkel (gepasseerd volgens zijn club door recente knieproblemen), de met zijn vorm worstelende Jürgen Locadia (Brighton & Hove Albion) en de geblesseerden Vincent Janssen (spits bij Tottenham) en Frenkie de Jong (middenvelder bij Ajax).Op 16 maart zullen nog tien namen afvallen uit de voorlopige groep van 33, waarbij zeven nieuwelingen zitten. Doelman Marco Bizot, middenvelder Guus Til en aanvaller Wout Weghorst behoren wekelijks tot de uitblinkers bij revelatie AZ van coach John van den Brom. Steven Bergwijn en Justin Kluivert zijn dribbelkonten, Hans Hateboer dendert over de rechtervleugel in de Serie A, terwijl Ruud Vormer bij Feyenoord weinig speelkansen kreeg van Koeman, maar nu een kans krijgt om zich in de kijker te spelen.De nieuwe bondscoach selecteerde naar vorm en behoefte. Hij legt sterk de nadruk op de teamprestatie en weigert zich vast te pinnen op een tactisch systeem. Want Koeman is het gewend om te schakelen tussen 4-3-3, 4-4-2 en 4-2-3-1 of 3-5-2.Groot voordeel wordt dat hij gericht en rustig kan bouwen aan een soort basiselftal. Het echt belangrijke werk begint pas over goed een jaar, met de EK-kwalificatieduels. Na de test tegen de WK-deelnemers Engeland en Portugal volgen nog oefengaloppen tegen Slovakije (mei), Italië (juni) en België (oktober).