Ousmane Dembélé: speelvogel in een volwassen lichaam

© EFE

Het Franse wonderkind Ousmane Dembélé heeft moeite om zich door te zetten bij Barcelona, maar coach Ernesto Valverde blijft hopen op een doorbraak van de 21-jarige flankaanvaller.

Twee weken geleden was er het bericht dat de Franse international een training bij de Catalaanse grootmacht had afgezegd wegens maag- en darmklachten, terwijl achteraf bleek dat de dokters niets konden vaststellen. Ousmane Dembélé (21) had blijkbaar in zijn woning te lang videospelletjes gespeeld met enkele opgetrommelde vrienden, geraakte moeilijk uit zijn bed en had dan maar een drogreden proberen te vinden om een sessie over te slaan.

Veel onbegrip leverde het op, in zoverre dat Luis Suárez en Gerard Piqué hun kritiek niet intern hielden. Eerder dit seizoen kreeg het talent ook al een nieuwe chauffeur, nadat hij over de eerste – ter beschikking gesteld door de clubleiding – ontevreden was. Ook zijn niet-aangepaste voedingsgewoonten, heel ongedisciplineerd met te veel junkfood en suikers, zorgden al voor een kok aan huis.

‘Sommige spelers passen bij Barça, anderen dan weer niet. Dat zie je meteen. Ik heb daar geen drie wedstrijden voor nodig. Voor Dembélé, een speelvogel in een volwassen lichaam, is Barcelona gewoon een maat te groot.’ Dat is het snoeiharde oordeel van de Duitser Bernd Schuster, een gewezen strateeg op het middenveld die dertien jaar in de Primera División uitkwam en onder andere onder contract lag bij Barcelona, Real Madrid én Atlético Madrid. De ondertussen 58-jarige voormalige ‘Blonde Engel’ heeft dus recht van spreken.

Maar kijk, met zijn treffer in de slotminuut van de topper bij Atlético Madrid, kreeg Dembélé weer wat krediet. Ook bij zijn teamgenoten. Sergio Busquets greep de goal aan om de flankaanvaller rugdekking te geven. ‘Ousmane is nog jong’, zei de ervaren dertigjarige middenvelder. ‘Dan is het normaal dat er aanpassingsproblemen bestaan. Deze opkikker komt op het juiste moment. Iedereen in de kleedkamer is bereid om hem de hand te reiken.’

In die mening wordt Busquets bijgetreden door coach Ernesto Valverde. Ook is de balans van Dembélé, die in augustus 2017 voor 115 miljoen euro overkwam van Borussia Dortmund, met vijf goals en twee assists in twaalf competitieduels voor Barça dit seizoen bijzonder mager. ‘Er wordt te veel over hem gesproken’, oordeelt hij. ‘Ousmane is iemand met veel potentieel, die kan uitgroeien tot een grote speler, omdat hij naast zijn acties ook kan scoren. Dat bewees hij nogmaals. Wij hopen dan ook nog veel te zien van hem.’ Hij denkt dan terug aan de eerste acht wedstrijden van de Primera División, toen Dembélé als basisspeler goed was voor vier doelpunten en twee beslissende voorzetten.

Maar Schuster, die zelf als twintigjarige – in 1980 – naar de Catalaanse hoofdstad kwam, twijfelt daar sterk aan. ‘Met zijn aanwerving werd een ongelofelijke fout begaan. Dat kan en mag slechts eenmaal bij een topclub als Barça.’

Tegen PSV in de CL krijgt de dribbelaar mogelijk een nieuwe kans om krediet te winnen van de sportieve staf en de clubleiding. Want Jürgen Klopp en Liverpool volgen de verrichtingen (en de fratsen) van Dembélé van kortbij. De Duitse manager zou bereid zijn om tijdens de winterstop maar liefst 100 miljoen euro neer te tellen voor de flitsenvoetballer, die hij graag naar hetzelfde niveau wil brengen als zijn offensieve trio Sadio ManéRoberto FirminoMohamed Salah.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content