Jacques Sys
Jacques Sys
Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine
Opinie

17/06/14 om 10:54 - Bijgewerkt om 10:54

Overmoed is de enige valkuil voor de Rode Duivels

Overmoed en de neiging tot individualisme, het verlangen om zichzelf voor het oog van de hele wereld in de etalage te spelen. Het zou haaks staan op de uitmuntende groepsgeest die in deze ploeg zit.

Overmoed is de enige valkuil voor de Rode Duivels

Thibaut Courtois © Reuters

In een soort trance leeft het hele land naar de eerste wedstrijd van de Rode Duivels op dit WK toe. Alle andere actualiteit wordt de komende uren naar de achtergrond verdreven. De gruwelijke opmars van de terreurgroep ISIS in Irak, de problemen bij Delhaize, de regeringsvorming, het staat in de schaduw van de wedstrijd tussen België en Algerije. De alles overheersende vraag is op dit moment: met welke elftal gaat Marc Wilmots spelen? Wie zet hij centraal naast Vincent Kompany? Wie gaat uiteindelijk het middenveld bevolken? Wie wordt de derde spits? En vooral: tot wat is de zo bejubelde ploeg na enkele mindere vriendschappelijke wedstrijden in staat?

In het basiskamp van de Rode Duivels in Mogi das Cruzes oogde Marc Wilmots de voorbije dagen rustig en ontspannen. Zo presenteerde hij zich, samen met Vincent Kompany, gisteren ook op de persconferentie in Belo Horizonte. Maar hij liet eerder in meer besloten kring herhaaldelijk doorschemeren er niet gerust in te zijn. Zijn groep is jong en dan moet je afwachten of de spelers hun zenuwachtigheid onder bedwang kunnen houden. En de Algerijnen, zo predikte hij, mogen niet onderschat worden.

De Rode Duivels leven zelfverzekerd en onverstoorbaar naar de wedstrijd toe. Een teken van groot zelfvertrouwen. Het potentieel is er. Dat moet renderen als iedereen op die collectiviteit terugvalt die altijd de grote kracht is geweest van de Rode Duivels. Overmoed is op zo'n toernooi de enige valkuil. Overmoed en de neiging tot individualisme, het verlangen om zichzelf voor het oog van de hele wereld in de etalage te spelen. Het zou haaks staan op de uitmuntende groepsgeest die in deze ploeg zit. En op de gretigheid die iedere voetballer uitstraalt. Ook Eden Hazard die het in de laatste wedstrijden kennelijk niet meer kon opbrengen om te werken voor anderen.

Toch zou de eerste wedstrijd van dit WK wel eens de moeilijkste kunnen worden. Algerije is een stugge tegenstander, met vooraan veel technisch vermogen. Ze zullen geen ruimte weggeven. Tegen Tunesië bleek anderhalve week geleden in het Koning Boudewijnstadion dat het voor de Rode Duivels moeilijk was om tegen een verdedigend opererende ploeg openingen te vinden. Maar een wereldploeg brengt Algerije natuurlijk niet op het veld.

Na twaalf jaar in de voetbalwoestijn is alles anders dan een klinkende overwinning vanavond een teleurstelling. In de geest van de strijdkreten (Komaan Duivels, de wereld kijkt toe) waarmee de kranten vandaag uitpakken. Een zege moet het pad effenen naar groepswinst. En naar een haalbare tegenstander in de achtste finale. Nu de Duitse voetbalmotor gisteren plots aansloeg, kan de Mannschaft best ontweken worden. En is Portugal na de 4-0-opdoffer tegen Duitsland in deze groep niet de gedoodverfde nummer twee. In een toernooi vol verrassingen kan dat net zo goed de Verenigde Staten zijn.

Lees meer over:

Onze partners