Paco Alcácer in bloedvorm bij Borussia Dortmund

© Belga Image

In het spektakelvoetbal van Lucien Favre eist de Spaanse spits de hoofdrol op. Hij is, samen met Luka Jovic, topschutter in de Bundesliga.

Eind augustus was de 24-jarige Spaanse aanvaller nog het slachtoffer van een opruimingsactie die werd gehouden bij FC Barcelona, toen Paco Alcácer net als Yerry Mina, Lucas Digne, Gerard Deulofeu, Aleix Vidal, Marlon, André Gomes, Andrés Iniesta, Douglas, Paulinho en Adrián Ortolá om uiteenlopende redenen vertrokken bij de Catalaanse grootmacht. De rol van de vijftienvoudige international dit seizoen was al vroeg uitgespeeld, want in de eerste speeldagen had Ernesto Valverde geen plaats voor Alcácer in de wedstrijdselectie door de aanwezigheid van Philippe Coutinho en Ousmane Dembélé. Een opvallend gegeven voor de spits, die eind augustus 2016 door Barça voor 30 miljoen euro was overgenomen van Valencia. Daar kwam hij in vijftig optredens tot vijftien goals.

Ondanks een deal tot 2021 werd met Borussia Dortmund een constructie opgezet. BVB betaalde voor Alcácer een huurbedrag van 2 miljoen euro, maar nam ook de optie om de aanvaller volgende zomer definitief in te lijven voor 23 miljoen euro plus nog eens de som van 5 miljoen euro aan mogelijke bonussen.

Een keuze waar ze in Dortmund nog geen spijt van hadden, want de Spaanse scherpschutter begon zelfs beter aan het seizoen dan de Poolse scoremachine Robert Lewandowski ooit bij BVB. Alcácer is dan ook absoluut de eerste keuze van zijn offensief ingestelde coach Lucien Favre. Zo staat hij weer in de spotlights. Met zijn doelpuntendrift zorgt hij er bovendien voor dat zijn club bezig is aan de op één na beste competitiestart ooit in de geschiedenis. Enkel in het seizoen 2010/11 stond Dortmund er in deze fase beter voor. En toen veroverde de ploeg uit het Ruhrgebied de titel.

Na het wegwerken van zijn fysieke achterstand kwam de klik van Alcácer er al snel met de vleugelspelers Jadon Sancho, Marco Reus, Marius Wolf, Christian Pulisic en/of Jacob Bruun Larsen. Het maakt dat Dortmund zich ontpopte tot een swingend geheel, met een vaak weergaloze centrumspits als afwerker van dienst. Zelden veroverde een speler zo snel de harten van de eigen supporters, zelfs Pierre-Emerick Aubameyang slaagde daar niet in. Een hard schot, een vrije trap of een subliem stiftertje, het behoort tot het arsenaal van de uit Torrent afkomstige spits.

‘Ik noem hem El Matador, omdat hij niet kan missen’, bewierookte zelfs Axel Witsel zijn ploeggenoot al in de Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Ook coach Favre volgde. ‘Samen met Sancho en Witsel bracht hij de juiste schwung in ons elftal’, verklaarde de 60-jarige Zwitser na afloop van het competitieduel tegen Eintracht Frankfurt.

De in bloedvorm verkerende Alcácer werd ook door de Spaanse bondscoach Luis Enrique opnieuw bij de selectie van La Roja gehaald voor de oefeninterland tegen Wales op 11 oktober. Bij de 1-4-zege bedankt hij voor de basisplaats in de driemansaanval – aan de zijde van Alvaro Morata en Suso – met twee treffers. Zijn laatste doelpunt voor de nationale ploeg dateerde al van 9 oktober 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content