Paul Put: ‘Veel grote spelers betrokken bij matchfixing’

© AFP
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Paul Put, de Belgische coach die geschiedenis schrijft met Burkina Faso op de Afrika Cup, deed in The Guardian een aantal opmerkelijke uitspraken over matchfixing. ‘Ik werd bedreigd door de maffia.’

Paul Put, de Belgische coach die geschiedenis schrijft met Burkina Faso op de Afrika Cup, deed in The Guardian een aantal opmerkelijke uitspraken over matchfixing. ‘Ik werd bedreigd door de maffia.’
Paul Put kwam in België in opspraak vanwege zijn rol in het gokschandaal rond de Chinees Zheyun Ye. Hij was toen trainer van Lierse.

Na die affaire werd hij geschorst in België. In mei 2008 werd hij bondscoach van Gambia, waar hij in oktober 2011 opstapte. Sinds maart 2012 is hij bondscoach van Burkina Faso, waarmee hij in de halve finales van de Afrika Cup staat.

Zoals Lance Armstrong

Put, die ook al enkele opmerkelijk uitspraken deed in Het Nieuwsblad, gaat vandaag nog een stapje verder in de Britse krant The Guardian.

Aan de ene kant ontkent hij zoals steeds dat hij iets met matchfixing te maken heeft, maar aan de andere kant vergelijkt hij zichzelf met Lance Armstrong. “In het wielrennen wordt er nu naar Armstrong gewezen, maar iedereen neemt doping.”

Ziet Put zichzelf dan als de zondebok? “Ja. Het is hetzelfde als bij Armstrong. Het is hetzelfde.”

Put vervolgt ietwat mysterieus: “Je moet zien wat er aan de hand is in het voetbal. Er zijn veel grote internationale spelers betrokken bij matchfixing. Ik denk dat het erger was in het verleden en die teams hebben het toch overleefd.”

Bedreigd door de maffia

Put komt ook terug op de zaak-Ye. “Mijn schorsing was een beslissing van de voetbalbond. Die wilden een voorbeeld stellen. Maar we waren allemaal verrast dat het maar bij één voorbeeld bleef.”

“Het hele Belgische voetbal was toen ziek. Ik werd bedreigd door de maffia. Mijn kind was in gevaar. Ze bedreigden me met wapens en zo. Het is niet leuk om erover te praten, maar dat was de realiteit.”

Bedoelt hij dan dat hij gedwongen werd om wedstrijden te fiksen? “Ik werd gedwongen, maar ‘een wedstrijd fiksen’ is veel gezegd. Het team had op dat moment niks. Het was er heel slecht aan toe. Er was geen hoop, geen geld, niets.”

Andere clubs ook betrokken

Put beschuldigt ook andere Belgische clubs in The Guardian zonder namen te noemen. “Ze verzonnen een gek verhaal over matchfixing, maar andere teams deden hetzelfde. Je moet naar alles kijken en hoe dat zo gekomen is. Het was buiten onze wil om. Ik ben geen manager, gewoon een trainer.”

De Belgische coach zegt verder nog: “Dit is geen beslissing van een coach en een speler. Het is het hele team. Als je een wedstrijd wil fiksen, heb je geen twaalf spelers nodig, eentje volstaat. Dat is wat ik niet begrijp. De mensen spraken niet over de realiteit.”

Heel erg duidelijk is het allemaal niet, maar de woorden van Put doen wel vermoeden dat matchfixing toen al een groter probleem was dan gedacht werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content