Peter Stöger: een man met een missie

© BELGAIMAGE

Peter Stöger, straks met Borussia Dortmund op bezoek bij zijn ex-club FC Köln, moet BVB een Champions Leagueticket bezorgen.

Kijk niet vreemd op wanneer Peter Stöger (51) vrijdag bij zijn intrede in het Rhein-Energie-Stadion wordt getrakteerd op een warm applaus. Want de verdiensten van de 65-voudige Oostenrijks ex-international bij FC Köln zijn groot. Stöger begon aan zijn Duits avontuur in de zomer van 2013, toen hij meervoudig kampioen FK Austria Wien verruilde voor FC Köln, toen nog in tweede klasse. Sindsdien oogstte de trainer alleen maar lof.

Afgelopen zomer begon hij aan zijn vijfde seizoen bij de Geitenbokken, een primeur. FC Köln mocht bovendien ook nog eens beginnen aan een Europese campagne, na een vijfde plaats vorig seizoen, de hoogste klassering sinds 1991/1992. Stöger, die zelf als speler van Rapid Wien een ECII-finale verloor van PSG in 1996, leek in Keulen onaantastbaar. Maar op 3 december, na een dramatische 2 op 42 in de Duitse competitie, kwam aan de samenwerking dan toch een einde. De slechte resultaten, die te maken hadden met het vertrek van uitblinker/goalgetter Anthony Modeste (richting China), hadden eerder ook al de kop gekost van technisch directeur Jörg Schmadtke. Ondanks een contract tot 2023 werd hij eind oktober al de laan uitgestuurd. Stöger kreeg iets meer respijt, een indicatie voor het krediet dat hij genoot bij het bestuur van de club.

De Oostenrijker trok terug naar Wenen om tot rust te komen na een hectische periode. Maar toen hij op bezoek was bij zijn moeder, kreeg hij plots telefoontjes van Hans-Joachim Watzke en Michael Zorc, de algemeen en sportief directeur van Borussia Dortmund. Of hij nu wél trainer wilde worden, nadat hij vorige zomer niet inging op die vraag en nadat topkandidaat Lucien Favre (OGC Nice) het aanbod had afgewezen. ‘Ik onthield vooral zijn indrukwekkende discours’, verklaarde Watzke over de opvolger van Peter Bosz. ‘Tegen Dortmund zeg je simpelweg geen nee’, weet ook Stöger, die bij Dortmund tekende tot het einde van het seizoen. ‘Hadden ze me een verbintenis voor twee weken aangeboden, dan had ik ook getekend. Zo’n kans krijg je maar één keer in je leven.’ Zorc liet meteen weten wat de meest dwingende opdracht was: ‘Zorgen voor defensieve stabiliteit.’

Een domein waarin Stöger uitblinkt. Maar ook qua empatisch vermogen scoort de oud-profvoetballer hoog. Hij slaagt erin zijn spelers te overtuigen om te spelen volgens zijn visie. Stöger heeft de gave om iets los te maken bij een elftal. In Duitsland staat hij bekend als een aimabele persoonlijkheid die voor een uitstekende groepssfeer kan zorgen, maar langs de lijn ook voluit zijn fanatisme durft te manifesteren. Dat daarbij regelmatig eens een ontevreden topscorer ( Pierre-Emerick Aubameyang) moet geofferd worden wegens een gebrek aan discipline, deert de Oostenrijker niet. Alles moet wijken voor de tweede plek, na het onnavolgbare Bayern München, hét seizoensdoel en mogelijks ook de hefboom voor een nieuwe langdurige contractdeal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content