Niet Zlatan, wel 17-jarig Italiaans talent als aanvalspartner

© RemotePhotoPress/REX

Elke maandag berichten we in Piazza Romelu over het wedervaren van Romelu Lukaku in Milaan. Deze week: de mouwen opstropen en wachten op versterking.

Beste Romelu,

Herinner jij je nog je debuut als prof in eerste klasse? Dat was in het voorjaar van 2009, in de testwedstrijden om de titel toen je met Anderlecht naar Standard trok. Misschien heb je daar wel eens aan gedacht, toen je zaterdag een nieuwe partner in de spits kreeg. Sebastiano Esposito was zaterdag net als jij toen zeventien jaar. Normaal had hij met Italië moeten aantreden op het jeugd-WK, maar hij werd inderhaast thuisgehouden toen Alexis Sanchez geblesseerd uitviel en voor langere tijd onbeschikbaar bleek.

Esposito is nu je partner-in-crime, wanneer Antonio Conte voorin een alternatief nodig heeft voor Martinez Lautaro, zoals zaterdag. Er is ook nog Matteo Politano die in augustus niet naar Fiorentina mocht vertrekken, en die nu nuttig is. Zaterdag volstond dat aanvallend geweld niet voor winst, maar jullie zetten wel een scheve situatie recht, en wie zorgde voor de gelijkmaker op Parma? Juist, jij. Na de wedstrijd juichte je niet, je was meer ontgoocheld omwille van de gemiste kans op winst waarmee jullie over Juventus hadden kunnen springen naar de leiding, dan om je gemaakte goal.

Nochtans zit je met zes doelpunten in negen wedstrijden in competitie aan het gemiddelde van Diego Milito. Je kent Milito nog wel: de spits van het fameuze Inter van de Triplete in 2009, tien jaar geleden, toen ze onder leiding van een andere oude bekende van jou, José Mourinho, alles wonnen wat er dat jaar te winnen viel.

Omdat ook Juventus niet won, blijven jullie bovenin aanklampen, maar Conte wordt nerveus. Hij kan amper wisselen, vindt de belasting om met deze kern twee wedstrijden per week te spelen mentaal en fysiek te zwaar. Hij kan niet wisselen en stuurde een boodschap de wereld in dat hij daar in januari iets wil aan verholpen zien. Inkopen, dus, al denkt hij daarbij eerder aan het middenveld dan aan de aanval.

De clubleiding liet alvast weten dat de uitnodiging van Zlatan Ibrahimovicom hem terug te halen naar één van zijn oude clubs in Italië voor Inter geen optie is. Conte denkt wel aan een andere oudgediende. Geen van Inter, maar één van hemzelf bij Juventus, Arturo Vidal. Hij hoopt de 32-jarige Chileen al in januari bij Barcelona los te weken, al is het maar via een uitleenbeurt. Een ‘Guerriero’, een strijder, zoals hijzelf, en zoals jij.

Want dat is wel wat jij voor Inter bent, in tegenstelling tot je voorganger, Mauro Icardi. Die had misschien een mooiere baltoets, maar wachtte vooral in de zestien op bruikbare ballen. Zelf de mouwen opstropen en strijd maken om de ploegmakkers te helpen in andere sectoren van het veld, dat was niet aan hem besteed. Jij doet dat wel, net als rechtshalf Antonio Candreva, nog zo’n soldaat die door Conte enorm geapprecieerd wordt omwille van zijn inzet.

Je merkt het, Romelu. Stap voor stap krijg je meer waardering, zo lang je je werk voor het team regelmatig afwisselt met doelpunten. En zo lang Inter in de titelstrijd in de buurt blijft van Juventus, zal dat zo blijven. Als jullie afhaken, krijg je wel weer met de keerzijde van voetballen in de Serie A te maken.

Maar dat is dus voorlopig niet aan de orde. Je hebt alvast je start niet gemist, dat is al iets wat velen niet hadden verwacht.

Doe zo voort.

A presto, tot gauw,

Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content