Porto: ploeg naar Spaans model

© BELGAIMAGE

FC Porto lijkt voor Bayern München een tussendoortje op weg naar de finale in de Champions League. Niets is minder waar: Porto is de enige nog ongeslagen ploeg in deze CL-campagne. Enkele achtergronden…

Juni 2014. Jorge Nuno Pinto Da Costa, voorzitter van FC Porto sinds 1982, wordt geconfronteerd met een grote ontgoocheling. Porto eindigt het seizoen zonder een prijs, wat onder zijn bewind slechts drie keer voorkwam (1989, 2002, 2005). Telkens kwam er een radicale verandering binnen de club. In 1989 werd Artur Jorge, die de club eerder naar de Champions League had geleid, opnieuw aangesteld als coach. In 2002 verscheen José Mourinho ten tonele en in 2006 is het de beurt aan Co Adriaanse, die de club de dubbel schenkt.

Jonge wolf Lopetegui

Voor Pinto Da Costa is het eenvoudig: het is tijd voor verandering! Zijn aandacht gaat uit naar Spanje, waar een jonge wolf, een oud-doelman van Barcelona en Real Madrid, de Spaanse nationale jeugdploegen naar twee Europese titels begeleidde (U19 in 2011 en de beloften in 2013). Zijn naam: Julen Lopetegui. Op dat moment heeft hij nog nooit een eerste elftal gecoacht, maar de voorzitter gelooft in hem en geeft hem alle kansen.

Traditiegetrouw verkoopt Porto veel spelers tijdens de transferperiode. De club haalt 88 miljoen euro aan transferbedragen binnen. Lopetegui krijgt hierdoor de kans om een team te bouwen naar zijn visie. Hij maakt gebruik van zijn relaties met zijn thuisland om drie sleutelspelers te huren voor zijn ploeg: Óliver Torres (Atlético Madrid), Casemiro (Real Madrid) en Cristian Tello (FC Barcelona). Adrián (Atletico Madrid) en Brahimi (Granada) worden zelfs definitief aangetrokken. De spelers beantwoorden perfect aan de spelstijl die hij in Porto wil.

Quaresma

Lopetegui is een adept van de Spaanse school. Hij heeft een specifieke spelstijl voor ogen, gebaseerd op balbezit, waarbij elke speler op elk niveau moet betrokken worden. Het is dan ook essentieel voor Lopetegui om de spelers met een erg aanvallende ingesteldheid in te tomen, zoals de vurige Ricardo Quaresma die een paar plaatsen in de rangorde is gezakt na enkele berispingen.

De Spanjaard besloot om de 4-3-3-formatie, typisch voor clubs uit Spanje en Portugal, te behouden. Casemiro fungeert als verdedigende middenvelder terwijl Tello, Brahimi of Quaresma als flankaanvallers voor gevaar moeten zorgen. Jackson Rodriguez staat in de spits en staat altijd garant voor vuurwerk (26 doelpunten in 34 wedstrijden). Lopetegui blijft trouw aan het systeem sinds de nederlaag in de beker tegen Sporting, waar Porto begon in een gewaagde 4-2-4-formatie.

Kampioenschap op het spel

Door de uitschakeling in de beker wordt het einde van het seizoen heel belangrijk voor Lopetegui. Volgens iedereen kan hij rekenen op de beste ploeg van de competitie, maar Porto staat drie punten achter Benfica. Os Dragões moeten nog een uitwedstrijd afwerken tegen rivaal Benfica op 26 april. Velen beschouwen deze match als de finale van het kampioenschap, dat nog maar zeven speeldagen telt.

De Spaanse tacticus mag zich vanavond voor de match tegen het Bayern München van Pep Guardiola op de borst kloppen dat Porto de enige club is die nog ongeslagen is in deze CL-campagne. Kan de leerling zijn reeks tegen de meester van het tikitaka voortzetten?

(Julien Brogniet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content