Portret Realsensatie Asensio: ‘Hij maakte zijn ploegmaats bij momenten belachelijk’

© Belga Image

Real-coach Zinedine Zidane trekt nu voluit de kaart van Marco Asensio Willemsen en het Spaanse toptalent met Nederlandse roots bedankt voor het vertrouwen, met vier doelpunten in vijf wedstrijden.

Zondag nog behoedde Asensio met twee doelpunten Real Madrid voor een thuisnederlaag tegen Valencia (2-2) in de Primera Division. De 21-jarige aanvallende middenvelder stond ook al twee keer aan het kanon in de gewonnen Supercopa, zowel in Barcelona (1-3) als thuis (2-0) scoorde Asensio een prachtig doelpunt (bekijk). Het ziet ernaar uit dat Real dit seizoen eindelijk definitief de kaart van het ‘Spaanse wonderkind’ trekt. Een portret.

Met kop en schouders

De zomer van 2013. De training van RCD Mallorca was al afgelopen toen er op de deur van de kleedkamer van José Luis Oltra werd geklopt. Drie veteranen, Dudu Aouate, José Nunes en José Luis Martí, hadden hun trainer iets belangrijks te vertellen. ‘Die jeugdspeler die vandaag mee trainde, moet bij ons blijven’, zeiden ze in koor. ‘Hij is écht goed.’ Nog geen vier jaar later is Marco Asensio uitgegroeid tot een van de trotse parels van de Madrileense Fábrica.

Marco Asensio Willemsen, zoals zijn volledige naam luidt, groeit met zijn Spaanse vader en Nederlandse moeder op in Palma de Mallorca. Hij krijgt er zijn opleiding bij de club Playas de Calvià. ‘Vanaf de eerste training stak hij er met kop en schouders bovenuit. Hij maakte zijn ploegmaats bij momenten belachelijk’, vertellen zijn jeugdcoaches in een interview aan FutbolBalearTV. ‘Hij droeg altijd een truitje van Real Madrid, zijn favoriete club.’

Marco Asensio
Marco Asensio© Belga Image

Op 10-jarige leeftijd test Asensio succesvol bij RCD Mallorca. In de zomer van 2013 traint hij voor het eerst mee met de B-ploeg en speelt hij er zijn eerste wedstrijden. Na drie doelpunten in veertien optredens schuift Asensio door naar RCD Mallorca A. Dat komt uit in de Segunda División. Onder de vleugels van José Luis Oltra debuteert hij op 17-jarige leeftijd tegen Recreativo de Huelva en drukt hij meteen zijn stempel. Dat ziet ook FC Barcelona. De Catalaanse grootmacht wil hem maar al te graag inlijven. Het biedt 1,5 miljoen euro, maar er loopt bij Mallorca een beter bod binnen. De rivalen uit Madrid tellen 3,9 miljoen neer. In de zomer van 2014 tekent Asensio in Santiago Bernabéu een contract tot 2021.

Uitgeleend

Reals nieuwste aanwinst dient wel nog een jaartje te rijpen. Daarom blijft hij nog een seizoen op uitleenbasis in Mallorca. Daar ontpopt hij zich tot een basisspeler, wat hem een selectie oplevert voor het EK U19 in Griekenland. Spanje kroont er zich tot Europees kampioen en Asensio wordt verkozen tot speler van het toernooi.

Maar ook in het seizoen 2015/16 blijven de plaatsen duur bij Real Madrid. Daarom wordt Asensio één jaar verhuurd aan Espanyol. Daar ontwikkelt hij zich tot het creatieve brein van de middenmoter. Hij is goed voor 3 goals en 10 assists. Daarmee is hij de zesde beste aangever in La Liga. Alleen Messi, Suárez, Neymar, Ronaldo en Koke doen beter.

Doelpunten

In de aanloop naar dit seizoen verzet Zinédine Zidane zich tegen een nieuwe uitleenbeurt, hoewel er met James Rodríguez en Isco voldoende alternatieven zijn.

Bij zijn debuut in de Europese supercup tegen Sevilla bedankt Asensio voor het vertrouwen. Met een magistraal schot in de winkelhaak helpt hij Real op weg naar zijn eerste prijs van het seizoen. Later scoort hij ook bij zijn debuut in La Liga, in de Champions League en in de Copa Del Rey. Geen enkele speler deed hem dat ooit voor.

Dit portet verscheen eerder in Sport/Voetbalmagazine in mei 2017 en werd geactualiseerd

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content