Manchester United wilde ver voor hem gaan, maar uiteindelijk was het Bayern München dat Renato Sanches in mei van dit jaar wist weg te plukken bij Benfica. 35 miljoen euro bedroeg de transferprijs, die nog kan oplopen tot uiteindelijk 80 miljoen euro. Zo komt er tien miljoen euro bij als Sanches ooit genomineerd wordt voor de Gouden Bal, twintig miljoen euro als hij die ooit wint, vijf miljoen euro zodra hij aan 25 matchen komt voor Bayern of tien miljoen euro als hij het FIFA-elftal van het jaar haalt.

De toptransfer kwam er nog voor Sanches op het EK in Frankrijk zijn talent openbaarde aan heel de wereld. Aanvankelijk als joker bij de Portugese selectie gehaald door bondscoach Fernando Santos, veroverde de op dat moment nog achttienjarige middenvelder gaandeweg een basisplek. Vooral in de kwartfinale tegen Polen (winst na strafschoppen) imponeerde Sanches met zijn duelkracht, rust aan de bal en technische vermogen. In die mate zelfs dat er vraagtekens werden geplaatst bij zijn leeftijd. Ook in de finale tegen Frankrijk startte de Portugees van Kaapverdische afkomst in de basis. Amper drie maanden nadat hij tegen Bulgarije zijn debuut maakte bij de nationale ploeg, mocht Sanches zich de jongste Europese kampioen ooit noemen.

Maar Sanches kent nu een terugval in een explosief groeiproces - rond deze tijd vorig jaar speelde hij met Benfica nog in de CL Youth League. Na het EK kampte hij met een dijblessure die ook zijn voorbereiding bij Bayern München verstoorde. Tot dusver verscheen Sanches amper vijf keer aan de aftrap en werd hij in de pikorde op het middenveld voorbijgestoken door Joshua Kimmich (21). Zelfs nu Thiago geblesseerd langs de kant staat, kiest Carlo Ancelotti doorgaans voor het trio Kimmich-Xabi Alonso-Arturo Vidal.

Bayernboegbeeld Mehmet Scholl uitte in de Duitse media kritiek op de jonge Portugees, die volgens hem het spel vertraagt en te veel eigen glorie zoekt. Ook Kingsley Coman, die andere EK-revelatie die het bij Bayern München moeilijk heeft om te bevestigen, is volgens Scholl in datzelfde bedje ziek. Sanches reageerde sereen in het Münchense dagblad TZ. "Ik moet mijn plek in het elftal nog vinden, maar ik leg mezelf geen druk op", aldus de jongeling die eind oktober wel nog de Golden Boy Award ontving als beste U21-speler in Europa. "Het is logisch dat ik op mijn leeftijd en in een ander land wat aanpassingstijd nodig heb. Van de kritiek trek ik me weinig aan, dat deed ik in Portugal ook niet. Het belangrijkste zijn mijn prestaties op het veld en wat de trainer daarvan vindt."

Bij de Portugese selectie kwam Sanches in geen enkele van de vier interlands sinds de gewonnen EK-finale in actie. In de voorbije twee WK-kwalificatieduels tegen Andorra (6-0) en Faeröer (0-6) maakten zijn concurrenten William Carvalho en João Moutinho een goede beurt. Krijgt Sanches zondag tegen Letland de kans op eerherstel?

(Matthias Stockmans)

Manchester United wilde ver voor hem gaan, maar uiteindelijk was het Bayern München dat Renato Sanches in mei van dit jaar wist weg te plukken bij Benfica. 35 miljoen euro bedroeg de transferprijs, die nog kan oplopen tot uiteindelijk 80 miljoen euro. Zo komt er tien miljoen euro bij als Sanches ooit genomineerd wordt voor de Gouden Bal, twintig miljoen euro als hij die ooit wint, vijf miljoen euro zodra hij aan 25 matchen komt voor Bayern of tien miljoen euro als hij het FIFA-elftal van het jaar haalt.De toptransfer kwam er nog voor Sanches op het EK in Frankrijk zijn talent openbaarde aan heel de wereld. Aanvankelijk als joker bij de Portugese selectie gehaald door bondscoach Fernando Santos, veroverde de op dat moment nog achttienjarige middenvelder gaandeweg een basisplek. Vooral in de kwartfinale tegen Polen (winst na strafschoppen) imponeerde Sanches met zijn duelkracht, rust aan de bal en technische vermogen. In die mate zelfs dat er vraagtekens werden geplaatst bij zijn leeftijd. Ook in de finale tegen Frankrijk startte de Portugees van Kaapverdische afkomst in de basis. Amper drie maanden nadat hij tegen Bulgarije zijn debuut maakte bij de nationale ploeg, mocht Sanches zich de jongste Europese kampioen ooit noemen.Maar Sanches kent nu een terugval in een explosief groeiproces - rond deze tijd vorig jaar speelde hij met Benfica nog in de CL Youth League. Na het EK kampte hij met een dijblessure die ook zijn voorbereiding bij Bayern München verstoorde. Tot dusver verscheen Sanches amper vijf keer aan de aftrap en werd hij in de pikorde op het middenveld voorbijgestoken door Joshua Kimmich (21). Zelfs nu Thiago geblesseerd langs de kant staat, kiest Carlo Ancelotti doorgaans voor het trio Kimmich-Xabi Alonso-Arturo Vidal. Bayernboegbeeld Mehmet Scholl uitte in de Duitse media kritiek op de jonge Portugees, die volgens hem het spel vertraagt en te veel eigen glorie zoekt. Ook Kingsley Coman, die andere EK-revelatie die het bij Bayern München moeilijk heeft om te bevestigen, is volgens Scholl in datzelfde bedje ziek. Sanches reageerde sereen in het Münchense dagblad TZ. "Ik moet mijn plek in het elftal nog vinden, maar ik leg mezelf geen druk op", aldus de jongeling die eind oktober wel nog de Golden Boy Award ontving als beste U21-speler in Europa. "Het is logisch dat ik op mijn leeftijd en in een ander land wat aanpassingstijd nodig heb. Van de kritiek trek ik me weinig aan, dat deed ik in Portugal ook niet. Het belangrijkste zijn mijn prestaties op het veld en wat de trainer daarvan vindt."Bij de Portugese selectie kwam Sanches in geen enkele van de vier interlands sinds de gewonnen EK-finale in actie. In de voorbije twee WK-kwalificatieduels tegen Andorra (6-0) en Faeröer (0-6) maakten zijn concurrenten William Carvalho en João Moutinho een goede beurt. Krijgt Sanches zondag tegen Letland de kans op eerherstel?(Matthias Stockmans)