Premier League live op Facebook?

© Belga Image

Er kan geboden worden op de tv-rechten van de Engelse competitie voor de seizoenen 2019-2022. Amazon en vooral Facebook tonen interesse.

6,92 miljard euro bedraagt de som die Sky Sport en BT hebben neergeteld om de wedstrijden van de Premier League te mogen uitzenden in de seizoenen 2016- 2019. Dat betekende toen een verhoging van 70 procent tegenover 2013-2016 en toch is het maar het topje van de ijsberg. Dat bedrag gaat inderdaad alleen om de uitzendingen in Engeland. Op internationaal vlak gaat het om een bedrag van bijna 10 miljard euro.

Aangezien het huidige contract over anderhalf jaar afloopt, staat de Premier League nu alvast open voor biedingen op de jaargangen 2019-2022, met zeven verschillende pakketten. Daarin zitten ook nieuwe uitzenduren, zoals zaterdag om 20.45 uur. Uiteraard zijn Sky Sport en BT opnieuw geïnteresseerd, maar zij zijn niet de enige.

De Amerikaanse reuzen Facebook en Amazon bekijken de mogelijkheid om de wedstrijden rechtstreeks uit te zenden via hun netwerk. Facebook toonde al eerder dat het sport live wil uitzenden: het probeerde vergeefs (voor 500 miljoen euro) de distributierechten binnen te halen van de Indiase cricketcompetitie. Dat bewijst dat Facebook ambitieus is.

Welke gevolgen zou een nieuwe verhoging van de tv-rechten hebben op de transfermarkt, die nu al dol draait (1,5 miljard euro werd uitgegeven in Engeland alleen)? Geen, zo beweert Ed Woodward, de voorzitter van Manchester United. Hij denkt dat de clubs en de UEFA echt de financial fair play willen respecteren en dat er dus in de komende transferperiodes geen nieuwe inflatiegolf zal komen.

Daar durven we aan te twijfelen. Engelse clubs hebben nu eenmaal de neiging om met miljoenen te gooien om spelers te halen die vaak niet eens de helft waard zijn. Als je bovendien weet dat de laatste uit de Premier League met 120 miljoen euro aan de haal gaat, terwijl de tv-rechten in België 80 miljoen opleveren aan alle clubs samen, dan kun je zeggen dat er zich een probleempje stelt.

Victor Dussaiwoir

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content