Onder meer de afgelegde kilometers per speler werden onderzocht en daaruit blijkt dat de Deen Christian Eriksen zowaar één van de meest actieve spelers in de Premier League is. Nochtans kleeft aan de spelmaker van Tottenham het aura van salonvoetballer en iemand die te vaak uit de wedstrijd verdwijnt om echt als smaakmaker te gelden. Eriksen is na George Boyd van Burnley de man die de meeste kilometers afmaalt - iets meer dan 11 km per wedstrijd.

Cesc Fabregas en Eden Hazard, Belga Image
Cesc Fabregas en Eden Hazard © Belga Image

Datzelfde Burnley van kilometervreter Boyd - tevens de man die het meeste aantal sprints doet per wedstrijd - is ook de ploeg die tot nog toe het minste aantal spelers gebruikte (23). Enkel José Mourinho bezigde bij Chelsea nog minder spelers (22), wat best opmerkelijk is gezien de grootte van de kern bij de Blues. Het kan er wel voor zorgen dat de spelers naar het einde van het seizoen vermoeidheidsymptomen beginnen te vertonen. Manchester United gebruikte overigens het meeste aantal spelers tot nog toe: 32!

En Chelsea komt bij een nog andere statistiek opvallend in de picture: het aantal korte passes. Daarin figureert de huidige competitieleider op de vierde plaats, achter Manchester City (meeste aantal korte passes), Manchester United en Arsenal. Wat erop wijst dat het Chelsea onder Mourinho II een ander soort voetbal brengt dan tijdens de Portugees zijn eerste regeerperiode. Met als exponenten de wendbare voetjes van Eden Hazard en Cesc Fàbregas. Onder hun beide zorgden ze al voor 158 doelkansen dit seizoen. De Belg en de Spanjaard mogen zich volgens diezelfde stats de creatiefste spelers in de Premier League noemen.

De meest accurate passers in de Engelse competitie zijn Mathieu Flamini (Arsenal), John Stones (Everton) en Fernando (Manchester City). Vooral defensief ingestelde spelers sieren doorgaans dat klassement, daarom is het des te knapper dat op de zesde plaats een offensieve speler figureert: Juan Mata. De Spanjaard krijgt bij Man U nochtans amper zijn kans en wordt al bestempeld als een miskoop, maar misschien moet Louis van Gaal toch eens meer voor Mata kiezen. Naast accurate passing haalt hij immers ook een hoog afwerkingspercentage: bijna vier van de tien schoten op doel zijn raak.

Romelu Lukaku (R), Belga Image
Romelu Lukaku (R) © Belga Image

En waar zijn de andere Belgen, buiten Hazard? Helaas treffen we hen in weinig toptienlijstjes aan. Enkel in die van slechtste afwerkingspercentage komen we twee landgenoten tegen: Christian Benteke (11,36 procent) en Romelu Lukaku (12,9 procent). Werk aan de winkel, jongens!

Onder meer de afgelegde kilometers per speler werden onderzocht en daaruit blijkt dat de Deen Christian Eriksen zowaar één van de meest actieve spelers in de Premier League is. Nochtans kleeft aan de spelmaker van Tottenham het aura van salonvoetballer en iemand die te vaak uit de wedstrijd verdwijnt om echt als smaakmaker te gelden. Eriksen is na George Boyd van Burnley de man die de meeste kilometers afmaalt - iets meer dan 11 km per wedstrijd.Datzelfde Burnley van kilometervreter Boyd - tevens de man die het meeste aantal sprints doet per wedstrijd - is ook de ploeg die tot nog toe het minste aantal spelers gebruikte (23). Enkel José Mourinho bezigde bij Chelsea nog minder spelers (22), wat best opmerkelijk is gezien de grootte van de kern bij de Blues. Het kan er wel voor zorgen dat de spelers naar het einde van het seizoen vermoeidheidsymptomen beginnen te vertonen. Manchester United gebruikte overigens het meeste aantal spelers tot nog toe: 32!En Chelsea komt bij een nog andere statistiek opvallend in de picture: het aantal korte passes. Daarin figureert de huidige competitieleider op de vierde plaats, achter Manchester City (meeste aantal korte passes), Manchester United en Arsenal. Wat erop wijst dat het Chelsea onder Mourinho II een ander soort voetbal brengt dan tijdens de Portugees zijn eerste regeerperiode. Met als exponenten de wendbare voetjes van Eden Hazard en Cesc Fàbregas. Onder hun beide zorgden ze al voor 158 doelkansen dit seizoen. De Belg en de Spanjaard mogen zich volgens diezelfde stats de creatiefste spelers in de Premier League noemen.De meest accurate passers in de Engelse competitie zijn Mathieu Flamini (Arsenal), John Stones (Everton) en Fernando (Manchester City). Vooral defensief ingestelde spelers sieren doorgaans dat klassement, daarom is het des te knapper dat op de zesde plaats een offensieve speler figureert: Juan Mata. De Spanjaard krijgt bij Man U nochtans amper zijn kans en wordt al bestempeld als een miskoop, maar misschien moet Louis van Gaal toch eens meer voor Mata kiezen. Naast accurate passing haalt hij immers ook een hoog afwerkingspercentage: bijna vier van de tien schoten op doel zijn raak.En waar zijn de andere Belgen, buiten Hazard? Helaas treffen we hen in weinig toptienlijstjes aan. Enkel in die van slechtste afwerkingspercentage komen we twee landgenoten tegen: Christian Benteke (11,36 procent) en Romelu Lukaku (12,9 procent). Werk aan de winkel, jongens!