De kandidaturen van concurrerende landen zouden opzettelijk zijn beschadigd, hetgeen in strijd is met de reglementen van de Wereldvoetbalbond FIFA.

Qatar zou met haar campagne een zware overtreding van de FIFA-reglementen hebben begaan.

De Sunday Times brengt naar buiten dat het Qatarese organisatiecomité een PR-team en diverse oud-agenten van de CIA zou hebben betaald om 'bewust foute informatie' te verspreiden over Australië en de Verenigde Staten, de belangrijkste concurrenten voor de WK-organisatie.

Qatar zou diverse invloedrijke Australiërs en Amerikanen hebben aangetrokken, die de bids van hun eigen land moesten aanvallen. Zo zou het lijken alsof beide landen onder hun eigen bevolking 'geen enkele steun' genieten, hetgeen één van de belangrijkste criteria is van de FIFA.

Qatar zou met haar campagne een zware overtreding van de FIFA-reglementen hebben begaan. Die stipuleren namelijk dat 'geen enkele mondelinge of schriftelijke verklaring mag worden afgelegd, gunstig of ongunstig, over de kandidaturen van andere landen'.

De Sunday Times beweert in het bezit te zijn van een e-mail, gelekt door een klokkenluider die betrokken was bij het Qatarese WK-bid, waarin de corruptie duidelijk blijkt.

'Niets van waar'

Het Qatarese organisatiecomité heeft vandaag in een persbericht gereageerd op de beschuldigingen. Qatar is formeel in haar commentaar: 'Hier is niets van waar.'

'We verwerpen elke beschuldiging van de Sunday Times', klonk het. 'Er is een uitgebreid onderzoek gevoerd naar ons bid, geleid door de Amerikaanse advocaat Michael Garcia. Wij hebben ons gehouden aan alle FIFA-regels.'

De FIFA reageerde met de mededeling 'dat er een onderzoek naar de zaak is gevoerd en dat de conclusies van Garcia beschikbaar zijn.' De Amerikaanse advocaat was na afloop van zijn onderzoek niet erg gelukkig met de FIFA. Hij baalde ervan dat de Wereldvoetbalbond slechts een samenvatting van zijn dossier had gepubliceerd.

Qatar zal het kleinste land ooit worden dat een WK organiseert. Het wordt ook de eerste Wereldbeker in het Midden-Oosten. Het toernooi zal in 2022 plaatsvinden in november en december, vanwege de te hoge temperaturen in juni en juli.

De organisatie wordt al sinds haar toewijzing beschimpt met controversie. Mensenrechtenactivisten brachten al meer dan eens de erbarmelijke omstandigheden van de gastarbeiders die de stadions bouwen naar buiten.

De kandidaturen van concurrerende landen zouden opzettelijk zijn beschadigd, hetgeen in strijd is met de reglementen van de Wereldvoetbalbond FIFA.De Sunday Times brengt naar buiten dat het Qatarese organisatiecomité een PR-team en diverse oud-agenten van de CIA zou hebben betaald om 'bewust foute informatie' te verspreiden over Australië en de Verenigde Staten, de belangrijkste concurrenten voor de WK-organisatie.Qatar zou diverse invloedrijke Australiërs en Amerikanen hebben aangetrokken, die de bids van hun eigen land moesten aanvallen. Zo zou het lijken alsof beide landen onder hun eigen bevolking 'geen enkele steun' genieten, hetgeen één van de belangrijkste criteria is van de FIFA.Qatar zou met haar campagne een zware overtreding van de FIFA-reglementen hebben begaan. Die stipuleren namelijk dat 'geen enkele mondelinge of schriftelijke verklaring mag worden afgelegd, gunstig of ongunstig, over de kandidaturen van andere landen'.De Sunday Times beweert in het bezit te zijn van een e-mail, gelekt door een klokkenluider die betrokken was bij het Qatarese WK-bid, waarin de corruptie duidelijk blijkt.Het Qatarese organisatiecomité heeft vandaag in een persbericht gereageerd op de beschuldigingen. Qatar is formeel in haar commentaar: 'Hier is niets van waar.''We verwerpen elke beschuldiging van de Sunday Times', klonk het. 'Er is een uitgebreid onderzoek gevoerd naar ons bid, geleid door de Amerikaanse advocaat Michael Garcia. Wij hebben ons gehouden aan alle FIFA-regels.'De FIFA reageerde met de mededeling 'dat er een onderzoek naar de zaak is gevoerd en dat de conclusies van Garcia beschikbaar zijn.' De Amerikaanse advocaat was na afloop van zijn onderzoek niet erg gelukkig met de FIFA. Hij baalde ervan dat de Wereldvoetbalbond slechts een samenvatting van zijn dossier had gepubliceerd.Qatar zal het kleinste land ooit worden dat een WK organiseert. Het wordt ook de eerste Wereldbeker in het Midden-Oosten. Het toernooi zal in 2022 plaatsvinden in november en december, vanwege de te hoge temperaturen in juni en juli.De organisatie wordt al sinds haar toewijzing beschimpt met controversie. Mensenrechtenactivisten brachten al meer dan eens de erbarmelijke omstandigheden van de gastarbeiders die de stadions bouwen naar buiten.