De burgemeester van het Nederlandse Den Bosch, Ton Rombouts, heeft een brief geschreven aan AZ-spits Jozy Altidore. De 23-jarige zwarte Amerikaan was in het bekerduel tegen FC Den Bosch het mikpunt van racisme door supporters. De website van de supporters van Den Bosch is offline gehaald.

Telkens Altidore tegen Den Bosch aan de bal kwam, kreeg hij oerwoudgeluiden te horen. De wedstrijd werd twee keer stilgelegd. Bekijk videobeelden onder het artikel.

Afgrijzen

Rombouts zegt zich te schamen voor de wijze waarop de speler dinsdag door het Bossche publiek is bejegend en nodigt hem uit om Den Bosch nog een keer te bezoeken.

'Ik heb met afgrijzen kennis genomen van wat jou tijdens de wedstrijd is overkomen,' zo schrijft de burgemeester van Den Bosch in zijn brief aan Altidore. 'Helaas laat een klein deel van de aanhang zien dat het hen aan respect voor anderen ontbreekt. Ik bewonder je reactie op dit gedrag. Van harte nodig ik je uit om onze stad te bezoeken. Ik verwacht dat je zult genieten van de gastvrijheid van de stad.'

Internationale verontwaardiging

Hoewel Altidore zelf kalm reageerde, spreken buitenlandse media schande van het incident.

'Het incident werpt opnieuw een donkere schaduw over het Nederlandse voetbal', zo verwijst de Britse krant The Independent naar de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december in Almere tijdens een amateurwedstrijd.

Het Amerikaanse persbureau AP schreef: 'Het racisme was des te schokkender, omdat het slechts enkele weken geleden was dat de Nederlandse autoriteiten pleitten voor meer respect na de dood van een grensrechter'.

'Ons blauw-wit hart bloedt'

De website voor supporters van FC Den Bosch is intussen offline gehaald, uit protest tegen het wangedrag van een deel van de fans.

'FC Den Bosch is en blijft onze club', staat te lezen op de website. 'De club waar wij en vele andere échte supporters onze ziel en zaligheid in steken. Wij wensen echter niet geassocieerd te worden met het volk dat onze FC keer op keer kapot maakt. De stekker gaat voorlopig uit FCDBFans.nl. En misschien wel voor altijd. Onze welgemeende excuses aan de fans die het goed voor hebben met de club, maar we kunnen op dit moment niet anders. Ons blauw-wit hart bloedt.'

De oerwoudgeluiden: De reactie van Altidore:

De burgemeester van het Nederlandse Den Bosch, Ton Rombouts, heeft een brief geschreven aan AZ-spits Jozy Altidore. De 23-jarige zwarte Amerikaan was in het bekerduel tegen FC Den Bosch het mikpunt van racisme door supporters. De website van de supporters van Den Bosch is offline gehaald. Telkens Altidore tegen Den Bosch aan de bal kwam, kreeg hij oerwoudgeluiden te horen. De wedstrijd werd twee keer stilgelegd. Bekijk videobeelden onder het artikel. Afgrijzen Rombouts zegt zich te schamen voor de wijze waarop de speler dinsdag door het Bossche publiek is bejegend en nodigt hem uit om Den Bosch nog een keer te bezoeken. 'Ik heb met afgrijzen kennis genomen van wat jou tijdens de wedstrijd is overkomen,' zo schrijft de burgemeester van Den Bosch in zijn brief aan Altidore. 'Helaas laat een klein deel van de aanhang zien dat het hen aan respect voor anderen ontbreekt. Ik bewonder je reactie op dit gedrag. Van harte nodig ik je uit om onze stad te bezoeken. Ik verwacht dat je zult genieten van de gastvrijheid van de stad.' Internationale verontwaardiging Hoewel Altidore zelf kalm reageerde, spreken buitenlandse media schande van het incident. 'Het incident werpt opnieuw een donkere schaduw over het Nederlandse voetbal', zo verwijst de Britse krant The Independent naar de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december in Almere tijdens een amateurwedstrijd. Het Amerikaanse persbureau AP schreef: 'Het racisme was des te schokkender, omdat het slechts enkele weken geleden was dat de Nederlandse autoriteiten pleitten voor meer respect na de dood van een grensrechter'. 'Ons blauw-wit hart bloedt' De website voor supporters van FC Den Bosch is intussen offline gehaald, uit protest tegen het wangedrag van een deel van de fans. 'FC Den Bosch is en blijft onze club', staat te lezen op de website. 'De club waar wij en vele andere échte supporters onze ziel en zaligheid in steken. Wij wensen echter niet geassocieerd te worden met het volk dat onze FC keer op keer kapot maakt. De stekker gaat voorlopig uit FCDBFans.nl. En misschien wel voor altijd. Onze welgemeende excuses aan de fans die het goed voor hebben met de club, maar we kunnen op dit moment niet anders. Ons blauw-wit hart bloedt.'De oerwoudgeluiden: De reactie van Altidore: