RB Leipzig is de verrassende herfstkampioen in Duitsland

© BELGAIMAGE

Het team van Julian Nagelsmann zet zijn bestorming van de Bundesliga verder, met het eerste herfstkampioenschap in het tienjarig bestaan.

Ex-kampioenenmaker Felix Magath weet het zeker: met Timo Werner (23) erbij zou het Rekordmeister Bayern München zijn dat na 17 speeldagen aan de leiding van de Duitse voetbalcompetitie had gestaan.

De oud-mentor van Bernd Hollerbach (Royal Excel Mouscron) gaf daarmee meteen ook aan wie – naast scoremachine Robert Lewandowski – voor hem de beste speler is in de Bundesliga. De centrumspits van RB Leipzig is met 18 goals en 6 assists niet enkel bijzonder doeltreffend, ook zijn beweeglijkheid, infiltratievermogen en opportunisme voor doel zijn stevige troeven voor coach Julian Nagelsmann (32).

De 29-voudige Duits international, die nog onder contract ligt tot 2023, wordt ondertussen volop het hof gemaakt. Vooral Chelsea dringt aan, maar Werner – die in het verleden ook al aanbiedingen van Bayern München naast zich neerlegde, nadat hij in de zomer van 2016 voor 14 miljoen euro overkwam van VfB Stuttgart – lijkt vastbesloten om met Leipzig het maximale uit het bestaande potentieel te puren. ‘Veel ploegen weten nog helemaal niet wat er in ons steekt’, stelde Werner in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. ‘We kunnen veel meer.’

Fanatisme

Terwijl de geschatte martkwaarde van de spelerskern bij andere titelconcurrenten als Bayern München (900 miljoen euro) en Borussia Dortmund (620) stevig is, zit RB Leipzig ondertussen aan 590 miljoen euro, Borussia Mönchengladbach volgt met 315 miljoen euro. In het eerste Bundesligaseizoen (2016/17) waren de spelers van Leipzig amper 70 miljoen euro waard. Daarmee is de groei en ontwikkeling duidelijk.

Tegenover de negatieve transferbalans (- 30 miljoen euro) investeerde RB Leipzig, dankzij de steun van het energiedrankenconcern en de filialen in New York en Salzburg, meer in nieuwkomers dan Bayern München en Borussia Dortmund. Maar de grootste verandering bij Rasenball Leipzig, en eigenlijk het grootste gewin, vond plaats naast het veld met de aanstelling van Nagelsmann als coach en Markus Krösche (39), als sportief directeur de opvolger van Ralf Rangnick.

Krösche beschikt over veel contacten in het wereldje, nadat hij in 2017 begon bij SC Paderborn 07. Het duo maakt maximaal gebruik van het uitgebreide scoutingapparaat. De targets zijn betaalbare, kneedbare en energieke jonge talenten tussen 17 en 23 jaar oud. Spelers die nog niet begeerd worden door de echte Europese topclubs. Het fanatisme van Nagelsmann en Krösche lijkt op het lijf geschreven van Leipzig, een van de jongste topclubs in Europa.

Hogere doelpuntenproductie

In de Bundesliga boekt de ploeg sinds begin augustus op het veld een opvallende vooruitgang. Wanneer we de cijfergegevens van exact een jaar geleden neerleggen naast de huidige, dan komt naar voor dat RB Leipzig van 31 naar 48 procent stijgt qua doelpuntenproductie. Een gevolg van de nieuw geïnstalleerde speelstijl, die veel beweeglijkheid en druk op de helft van de tegenstander vraagt.

Met een gemiddelde van 2,8 goals per partij (tegenover 1,8 in 2018/19) ontwikkelde het team zich tot het meest attractieve en aanvallende elftal in de Bundesliga. Ook het puntenaantal ging vooruit, van 31 naar 37. Ter vergelijking, de statistieken van de andere titelconcurrenten: Gladbach ging van 33 naar 35, Bayern daalde van 36 naar 33 en Borussia Dortmund zelfs van 42 naar 30. De strijd in 2020 voor het kampioenschap belooft hevig en hard te worden bij onze oosterburen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content