Real Betis zet met Fekir een volgende stap richting Spaanse top

© Reuters
Nick Vandierendonck Medewerker Sportmagazine.be en Knack.be

De zomermercato blijft in veel landen nog een maand open, maar Real Betis officialiseerde vorige week één van de meest opvallende transfers in Europa. Het tikte Nabil Fekir op de kop voor slechts een kleine twintig miljoen euro. Méér dan opvallend.

De geruchten namen dagelijks toe en op 23 juli kreeg Olympique Lyon het geld van Real Betis officieel op hun rekening gestort: €19.750.00 voor hun aanvoerder. De transfer voelt vreemd aan als je Fekirs kwaliteiten en verleden kent. Van een Franse topclub – bijna jaarlijks een zekerheid op Champions League – naar een Spaanse subtopper (Betis eindigde 10e). Maar er schuilt een groter plan achter de aankoop van de Andalusiërs.

Van 70 naar 20

Een jaar vormt een wereld van verschil. Na een topseizoen bij Lyon (23 goals, 8 assists in 40 wedstrijden) én een medaille als wereldkampioen wekte Fekir in de zomer van 2018 wederom de interesse van menig Europese topclub. Liverpool lag lange tijd in polepositie om de aanvallende middenvelder in te lijven. Jürgen Klopp volgt hem al jaren op de voet en zag in hem een versterking voor zijn gouden trio vooraan Salah-Firmino-Mané. Zeventig miljoen hadden The Reds voor hem vrijgemaakt.

Jürgen Klopp koos vorig seizoen voor de goedkopere Shaqiri.
Jürgen Klopp koos vorig seizoen voor de goedkopere Shaqiri.© belgaimage

De transfer sprong af met als reden: medisch afgekeurd. Tijdens het seizoen 2015-’16 kreeg de Fransman namelijk te maken met een scheur in de kruisbanden die hem bijna het volledige seizoen aan de kant hield. In het WK-seizoen speelde die knie opnieuw op, wat Klopp deed twijfelen. Liverpool koos uiteindelijk voor een goedkopere maar kwalitatief mindere Xherdan Shaqiri van het gedegradeerde Stoke City. Pluspunt: ervaring in de Premier League, met gevolge iemand die de intensiteit kent en de omstandigheden.

Plan Subtop

Real Betis mengde zich na dit seizoen gretig in de debatten. De transfer van Fekir naar de 2e club in Sevilla past eigenlijk perfect in hun langetermijnstrategie. De club heeft een dubbelzijdig verleden met vele seizoenen in de tweede klasse afgewisseld met succesvolle La Liga-campagnes en Europese optredens. Toen ze degradeerden na een troosteloze laatste plaats in 2014, herbronden de Andalusiërs en meteen volgde de titel in de tweede klasse. Perfecte timing voor een nieuwe cyclus, een verse wind.

Sinds de promotie haalde Betis eerst een geruststellende tiende en nadien opnieuw gevaarlijke vijftiende plaats. De alarmen klonken opnieuw binnenskamers en investeringen waren nodig. Door een extra financiële injectie kwamen Javí Garcia (ex-Man City, Zenit, Benfica) en Mexicaans aanvoerder Andrès Guardado groen-wit vervoegen.

Los Verdiblancos namen ook afscheid van het productieve aanvalsduo Jorge MolinaRubén Castro, want beiden bereikten stilaan hun houdbaarheidsdatum en een verjonging moest de toekomst op het hoogste niveau garanderen. Het vernieuwde geraamte JoaquínAïssa Mandi – Garcia – Guardado rendeerde meteen met een zesde plaats en kwalificatie voor de groepsfase van de Europa League tot gevolg. In de winterperiode trokken ze met Marc Bartra een tweede verdedigende leider aan en promoveerden Loren Morón en Júnior Firpo naar het eerste elftal.

Extra slagkracht

Voorzitter Ángel Haro kon tevreden zijn maar daar bleef het niet bij. Met de extra slagkracht van de Europese kwalificatie haalden ze de talentvolle Argentijn Giovanni Lo Celso van PSG naar Betis en namen ze Sergio Canales over van Real Sociedad om de aanvallende impulsen op het middenveld te versterken. Door de hommeles bij Sporting CP, konden ze William Carvalho (ex-Cercle Brugge) ook binnenrijven voor twintig miljoen.

Ouderdomsdeken Joaquín bezit ondertussen ook 2% van Betis' aandelen. Hier nog bij Malaga.
Ouderdomsdeken Joaquín bezit ondertussen ook 2% van Betis’ aandelen. Hier nog bij Malaga.© belgaimage

Een vrij onopvallend La Liga-seizoen kon de verwachtingen niet echt inlossen, terwijl de bekercampagnes wel opvallend kunnen genoemd worden. Als groepsleider ging Betis door naar de knock-outfase van de Europa League. Het bleef ongeslagen in een groep met Olympiakos, AC Milan en het Luxemburgse F19 Dudelange. Daarna gingen ze wel meteen kopje onder tegen een ontketend Stade Rennes.

Hun parcours in de Copa del Rey leek ook veelbelovend, maar in de halve finales botste Betis op de latere winnaar Valencia na een 1-0 verlies in Mestalla. Lo Celso en Canales toonden zich echter uitgebreid aan de aanhang van de Andalusiërs, terwijl ook jeugdproduct Firpo op veel bijval kon rekenen. Het grootste probleem bleek uiteindelijk in de afwerking te liggen. Talent Antonio Sanabria had moeite om langdurig zijn vorm aan te houden, en vertrok eind januari naar Genoa. Nadien viel alle aanvalshoop op de jonge schouders van Morón, die de huilp kreeg van Lo Celso.

Klimaatneutraal

Met het Europees prijzengeld en de nakende verkoop van uitgeleende spelers zoals Ryad Boudebouz en Victor Camarasa, plus de internationale interesse in Lo Celso wil Haro het budget opkrikken naar 150 miljoen euro. Daarnaast wil Betis ook zijn globale mogelijkheden exploreren, en niet enkel op het veld. De ploeg participeert als eerste Spaanse eersteklasser in het klimaatprogramma van de VN. Het zal met andere woorden een klimaatneutrale organisatie worden.

Middenvelder Lo Celso ontbolsterde helemaal dit seizoen.
Middenvelder Lo Celso ontbolsterde helemaal dit seizoen.© belgaimage

Zoiets kost natuurlijk ook investeringen, maar met Fekir zal de club proberen Europees voetbal te verzekeren in het volgende La Liga-seizoen. Eigenlijk vormt dat praktisch een must om verder te kunnen doorgroeien. Zo niet, zullen voorzitter Haro en de rest van het bestuur waarschijnlijk opnieuw afscheid moeten nemen van hun belangrijkste spelers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content