Real-coach Santiago Solari: een nieuwe Zidane?

© BELGAIMAGE
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Santiago Solari is gebombardeerd tot T1 van Real Madrid. Wat is hij waard?

Vorige week kreeg de 42-jarige Argentijn Santiago Solari een contract tot 2021 bij Real Madrid. Solari, die na het ontslag van Julen Lopetegui de touwtjes in handen had gekregen, boekte vier overwinningen op rij, zij het niet tegen de meest gerenommeerde tegenstanders (Melilla, Real Valladolid, Viktoria Plzen en Celta de Vigo).

Eerst werd gedacht dat voorzitter Florentino Pérez Solari had aangesteld in afwachting van de komst van Antonio Conte. Maar de Italiaan stelde te veel eisen: een loon van meer dan 10 miljoen euro per jaar en een contract van langere duur dan wat hem werd aangeboden. Bovendien wilde hij vijf assistenten meebrengen, de kleedkamer zo snel mogelijk opkuisen en absolute zeggenschap over de transfers. In de bestuurskamer van Real Madrid vielen de monden naar verluidt open van verbazing.

Conte was ook niet opgezet met de verklaringen van Sergio Ramos net na de 5-1-pandoering tegen FC Barcelona. Toen bij hem gepolst werd naar zijn mening over de Italiaanse coach, zei de kapitein: ‘Respect krijg je niet zomaar, dat moet je verdienen.’

Ook Thibaut Courtois zou zich intern hebben geroerd toen de naam Conte circuleerde als vervanger voor Lopetegui. Hij was er allerminst happig op om opnieuw het pad van de Italiaan te kruisen nadat hij hem twee seizoenen had meegemaakt bij Chelsea.

Of Solari, die zelf van 2000 tot 2005 bij Real voetbalde, goed ligt bij de spelersgroep, is ook nog maar de vraag. Hij zou gepercipieerd worden als het verlengstuk van Pérez. Vandaar dat de lievelingen van de voorzitter ( Karim Benzema, Dani Ceballos, Vinicius Júnior…) nu meer op het voorplan komen ten koste van onder meer Isco en Luka Modric, zo schrijft El País. Maar het schrikbeeld van Conte of – erger nog – José Mourinho overtuigt de spelers voorlopig om met de onervaren Argentijn in zee te gaan.

Solari trainde eerder in de jeugdcategorieën van de Koninklijke en had sinds 2016 de B-ploeg onder zijn hoede, waar hij Zinédine Zidane verving.

Net zoals de Fransman destijds zet Solari nu de stap van de B-ploeg naar de A-ploeg. Door zijn gereserveerdheid, minzaamheid en zijn bereidheid tot dialoog accepteerde de kleedkamer hem vrij snel.

Hoogdravende tactische sessies zijn aan Solari niet besteed, zijn instructies zijn kort en helder, hij spreekt vooral de taal van de spelers en zet zich niet boven de groep. Zijn stijl doet dus eerder denken aan Zidane dan aan Lopetegui.

Zijn favoriete spelsysteem is een 4-2-3-1, waarbij de backs hoog moeten spelen. Vandaar zijn voorkeur voor Sergio Reguilón op rechts in plaats van Nacho. Op de flanken heeft hij Gareth Bale terug op links gezet en opereert Lucas Vázquez op rechts, ten koste van Isco en Marco Asensio. In doel maakte hij komaf met het rotatiesysteem van zijn voorganger en kiest hij resoluut voor Thibaut Courtois. Nogal wat waarnemers zien Solari nog steeds als een tussenpaus, maar aan Zidane werd ook lang getwijfeld…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content