Real trekt aan langste eind na thriller tegen Juventus

Real Madrid gaat naar de halve finales van de Champions League nadat het met 1-3 van Juventus verloor. Het enige doelpunt kwam in de laatste minuut, toen Ronaldo een strafschop binnenschoot. Ook Bayern Munchen gaat door, na een gelijkspel tegen Sevilla.

Na nog geen twee minuten spelen was het al raak voor Juventus. Mario Mandzukic kopte een voorzet van Sami Khedira tegen de netten. Vijf minuten later voorkwam Real-doelman Keylor Navas een tweede doelpunt door een schot van Gonzalo Higuain af te blokken. Real leek zo wel wakkergeschud. Cristiano Ronaldo baande zich in de veertiende minuut een weg en zag zijn schot gered worden door Gianluigi Buffon. Isco lag op de loer en tikte binnen in de rebound. Het doelpunt werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Juventus kwam vrijwel meteen met een antwoord. Mandzukic kreeg de bal na een hoekschop, maar leek verrast waardoor hij de voorzet niet met genoeg kracht kon deviëren. In de 37e minuut lukte het de Kroaat wel om de score te verdubbelen. Zo brak hij de wedstrijd open door alweer met de kop te scoren, op voorzet van Stefan Lichtsteiner. Vlak voor de rust toonde Buffon nog maar eens zijn reflexen. De 40-jarige doelman tikte de kopbal van Raphaël Varane vanonder de dwarsligger vandaan.

In de tweede helft ging Buffon goed plat op een schot van Ronaldo. Aan de overkant doopte Navas zich tot schlemiel van de avond. De doelman loste een voorzet van Douglas Costa, waarop de meegelopen Blaise Matuidi enkel hoefde binnen te tikken: 0-3.

Daarop kampeerde Real voor het doel van Juventus. Een afgeweken schot van Isco werd door een ijzersterke Buffon uit doel gehouden. Niet veel later zag Varane zijn schot vanuit de draai net naast het doelkader vliegen. De twee ploegen leken op verlengingen af te stevenen, maar het spektakelstuk kreeg nog een bizarre wending. Scheidsrechter Michael Oliver legde in de 93e minuut de bal op de stip voor een duwfout van Medhi Benatia op Lucas Vázquez. Buffon, die razend was, kreeg meteen een rode kaart onder zijn neus geduwd voor protest. Ronaldo nam de verantwoordelijkheid op om een van de belangrijkste strafschoppen uit zijn carrière te nemen. De Portugees knalde hard in de rechterbovenhoek en sloeg zo de Italiaanse droom aan diggelen.

Buffon woedend

Buffon was het te duidelijk niet eens met de beslissing van Oliver om een penalty toe te kennen. ‘De scheidsrechter heeft een overtreding gefloten die hij als enige heeft gezien’, zei de Juve-doelman voor de microfoon van Bein Sports. ‘Om grote wedstrijden in Europa te hebben, heb je grote spelers, trainers, supporters en scheidsrechters nodig. Je moet het belang van bepaalde momenten aanvoelen. Als je dat niet kan, dan ben je het niet waard om op het veld te staan.’ Buffon besloot: ‘Ik ben heel fier op mijn ploegmaats. We bevonden ons in een onmogelijke situatie, en toch hebben we iets ongelooflijk gerealiseerd’.

Ronaldo zette uiteindelijk de penalty die Real naar de halve finales bracht om. ‘De polsslag ging wat de hoogte in, maar ik heb geprobeerd kalm te blijven want ik wist dat het beslissend zou zijn. … Dit moet een les voor ons zijn. In het voetbal krijg je niets zomaar en moet je vechten tot het einde, zei Ronaldo voor de microfoon van beIN Sports Spanje. ‘Vanavond kon Real enkele keren scoren, maar Buffon en de andere Juve-spelers hebben goed gespeeld. Ik denk dat het logisch is dat we ons gekwalificeerd hebben, we hadden veel kansen.’

Voor de heisa rond de penaltyfase kon de Portugees geen begrip opbrengen. ‘Als de verdediger geen overtreding had begaan, dan had Lucas gescoord. Hij werd in de rug geduwd. Tijdens de match deden Benatia en de anderen dat wel meer, het is hun manier van spelen.’

Bayern Munchen ook door

Bayern München heeft zich woensdag verzekerd van een plaats bij de laatste vier van de Champions League. Doordat het in de heenwedstrijd met 1-2 was gaan winnen op het veld van Sevilla, had het genoeg aan een doelpuntenloos gelijkspel om door te stoten.

Bayern leek niets aan het toeval te willen overlaten en toonde zich meteen vanaf het begin strijdvaardig. De Rekordmeister was in de eerste tien minuten gevaarlijk via Arjen Robben, Robert Lewandowski en James. Op een kans van Sergio Escudero na kon Sevilla niets laten optekenen tegen de Duitse machine. Aan de overkant probeerden Franck Ribéry en Mats Hummels het van ver, maar ook die pogingen leverden geen doelpunten op.

In de tweede helft probeerde Lewandowski het met het hoofd. Zijn kopbal verdween echter in het zijnet. Aan de overkant kwam Sevilla dicht bij een doelpunt via Joaquin Correa. De Argentijn devieerde een vrije trap op de deklat. Maar de netten in de Allianz Arena bleven uiteindelijk ongeschonden.