Recyclagetransfers aan de Italiaanse top

© Belga Image

Terwijl de wintermercato aan de Engelse, Spaanse en Franse top geen spraakmakende overgangen opleverde, draaide de transfercaroussel in de Serie A wél op volle toeren.

Het transferstadium waarin Italiaanse grootmachten met astronomische bedragen smeten is al enkele jaren voorbij. Waar er een decennium geleden nog bedragen van rond de 50 miljoen euro neergeteld werden voor onder meer Christian Vieri, Hernan Crespo of Gaizka Mendieta, werd de grens van 50 miljoen – met uitzondering van Gonzalo Higuaín – de afgelopen jaren niet overschreden. Toch werd er deze wintermercato heel wat heen en weer getransfereerd. Een overzicht van de topclubs, die voornamelijk aan recyclagepolitiek deden.

Roma verloochent Destro

Bij AS Roma hebben de trainingsvelden stilaan een sintelbaan nodig. De pijlsnelle Gervinho heeft er sinds kort met zijn landgenoot en afwerker pur sang Seydou Doumbia en de Colombiaanse schaduwspits Victor Ibarbo twee snelheidduivels bij. De Romeinen huren Ibarbo voor 2,5 miljoen euro van Cagliari en bedongen een aankoopoptie van maar liefst 12,5 miljoen. Voor Doumbia werd er 14,4 miljoen op de bankrekening van CSKA Moskou gestort, terwijl Mattia Destro – wiens statistieken haast evenwaardig zijn aan die van de Ivoriaan – naar Milan werd verscheept. Het inruilen van de 23-jarige Destro, ooit hét talent van de Romeinen, voor de vijf jaar oudere Doumbia is niet meteen een voorbeeld van toekomstgericht denken.

Nieuwe filosofie van Inter

Sinds de Indonesische businessman Erick Trohir de touwtjes bij Internazionale in handen heeft, werpt de club op sportief vlak (nog) geen hoge ogen maar doet het wel meer dan degelijke zaken op de transfermarkt. Sinds kort draven Duits international Lukas Podolski (gehuurd van Arsenal) en de explosieve Zwitser Xherdan Shaqiri (voor 2 miljoen euro gehuurd van Bayern München) bij de Nerazzurri op de flanken. Al kan het bedrag voor Shaqiri in de zomer wel oplopen tot 15 miljoen euro.

Waar er de afgelopen jaren vooral geld werd besteed aan kernvulling als Saphir Taïder, Ishak Belfodil, Gabi Mudingayi en Ezequiel Schelotto of tegenvallende talenten als Álvaro Pereira of Andrea Ranocchia, koopt de laatste Italiaanse Champions League-winnaar nu iets meer toekomstgericht. Zo huurt Inter van Newcastle linksback Davide Santon, in 2010 nog onderdeel van de ploeg die de trofee met de grote oren won, en bedong het een aankoopoptie van 4 miljoen euro. ‘Laten rijpen‘ heet dat dan.

De Nerazzuri wilden ook de transfervrije Antonio Cassano inlijven, die recent zijn contract bij Parma wegens wanbetalingen verbrak. Het 32-jarige enfant terrible speelde twee jaar geleden al een seizoen in Giuseppe Meazza en zou enkel aangetrokken worden indien Inter Pablo Osvaldo – dat andere enfant terrible – kon slijten. Omdat die tot op heden nog steeds deel uitmaakt van het keurkorps van coach Mancini, werd de piste van de vrije Cassano niet bewandeld.

Minestrone riscaldato in Milaan

Met 12 doelpunten in 21 wedstrijden is Jérémy Ménez in tegenstelling tot de andere zomerinkopen Diego López, Adil Rami, Alex, Marco Van Ginkel en Fernando Torres een behoorlijke voltreffer. Torres trof daarentegen maar één keer raak en staat zo in schril contrast met dodelijke spitsen van weleer als Marco Van Basten, George Weah of zelfs coach Pippo Inzaghi. Desondanks nam Milan hem toch definitief over en verloste het de voormalige killer zo van zijn Londense nachtmerrie. Directeur Adriano Galliani stuurde hem als huurling prompt door naar Atlético Madrid, waar hij zijn killer skills ooit verwierf en inmiddels heeft teruggevonden, en kreeg er Alessio Cerci voor in de plaats.

Omdat de 18-voudige landskampioen vlak voor de jaarwisseling allerminst uitzicht had op Europees voetbal, zette de fanatieke Curva Sud Galliani verder onder druk. Die speurde vooral de binnenlandse markt af en haalde bij Parma WK-ganger Gabriel Paletta op. Het drietal Salvatore Bocchetti (Spartak Moskou), Luca Antonelli (Genoa én tussen 2006 en 2008 al Milanista) en Mattia Destro (Roma) komt op huurbasis naar San Siro. Tot slot gaven de Rossoneri 1,3 miljoen euro uit aan de Spanjaard Suso, die het afgelopen halfjaar bij Liverpool slechts 22 minuten in de League Cup verzamelde.

Van die zes aankopen, lijkt enkel Destro een echte aanwinst. De achtvoudige international is een echte nummer negen, waar Milan door wanprestaties van Giampaolo Pazzini en de fragiele Stephan El Shaarawy echt wel nood aan heeft. Destro had in de Italiaanse hoofdstad bovendien een ratio van bijna één doelpunt per twee wedstrijden en zou afgelopen weekend een telefoontje van Milan-eigenaar Silvio Berlusconi met de warschuwing: “Wees geen Balotelli.” Milan hervalt in een oude gewoonte met dit zestal paniektransfers. Onder sakkerende Milanese weerklinkt het spreekwoord minestrone riscaldato, dat in onze contreien de betekenis “’t is alweer hetzelfde liedje” draagt.

Turijnse gratispolitiek

Afgelopen weekend ging Juventus bij Udinese nog met een brilscore van het veld. De Oude Dame staat zeven punten voor op eerste achtervolger Roma, heeft alles onder controle en zet die hegemonie wellicht voor het vierde jaar op rij om in de Scudetto. Voor de succesdriehoek Andrea Pirlo, Paul Pogba en Arturo Vidal telde de Bianconeri de voorbije jaren amper 12,5 miljoen neer, wetende dat het volledige bedrag in de Chileen werd geinvesteerd.

Voor Álvaro Morata sluisde Juve afgelopen zomer 20 miljoen door naar Real Madrid, wat van de Spanjaard de duurste transfer van de voorbije dertien seizoenen maakt. Voor Gianluigi Buffon werd met 55 miljoen euro zelfs meer dan het dubbele betaald. De Bianconeri hielden de voorbije mercato de rangen diplomatiek gesloten en lieten geen enkele sterkhouder vertrekken. Ook de clubkas werd tamelijk in ere gehouden. De huur van Alessandro Matri is wel erg markant te noemen. De aanvaller werd in 2011 al voor 18 miljoen euro weggeplukt bij Cagliari en werd na twee teleurstellende seizoenen voor 11 miljoen bij Milan gedropt. Ook daar werd Matri te licht bevonden, maar via uitleenbeurten bij Fiorentina en Genoa belandt de man die kennelijk te min is voor de Italiaanse top nu toch terug bij de recordkampioen.

Jarno Bertho

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content