9 juli 2006, finale van het WK tussen Italië en Frankrijk in Berlijn. Het voorval: nadat de Italiaanse Marco Materazzi Zinedine Zidane vast had bij zijn truitje, draait die zich om: 'Als je echt mijn truitje wil, dan geef ik je dat wel na de wedstrijd.' Een plagerij waarop de Italiaanse verdediger Zidane beledigt. 'Ik verkies jouw zuster, de hoer', antwoordt hij naar verluidt. Het is een provocatie te veel voor de Fransman die Materazzi een kopstoot verkoopt tegen zijn borstkas. Een dwaze scène, maar ook weer niet helemaal onverwacht. In 2000 mist Zidane de Gouden Bal vanwege eenzelfde beweging bij Juventus en in 1998 krijgt hij op het WK in eigen land rood voor natrappen in de wedstrijd tegen Saoedi-Arabië.

Video:

Raymond Domenech schrijft later in zijn autobiografie Tout Seul: 'Langzaam begon ik in mijn handen te klappen [...] Mijn applaus werd niet spontaan gevolgd. De spelers konden het niet. Ik moest aandringen. Sommigen waren echt kwaad op hun kapitein, ook al gaf niemand die boosheid openlijk toe.' Niet dat Zidane dat nodig had om te beseffen dat hij voor de ogen van de hele wereld zijn carrière in mineur had afgesloten.

Sterfelijkheid van de held

Toenmalig Frans international Jean-Alain Boumsong herinnert zich een diep gekwetst man. 'Ik zie het beeld van Zidane tijdens onze terugreis naar Parijs nog voor me: achteraan in het vliegtuig, volledig teruggetrokken in zichzelf als een kind dat zich verstopt in zijn kopkussen. Hij sliep, maar hij sliep niet echt. Het was de slaap van iemand die al veel uren niet meer geslapen had, van iemand die zo'n dwaasheid niet had begaan, had hij de wedstrijd opnieuw kunnen spelen. Maar hij sprak er niet over, met niemand.'

De last is zo zwaar om dragen dat het vier dagen duurt voor Zidane zich er publiekelijk over uitspreekt, waarna hij weer een jaar zwijgt. 'Hij heeft me heel persoonlijk beledigd', klinkt het voor de micro's van TF1 en Canal +, 'mijn moeder en mijn zuster beledigd. Ik had liever een klap in mijn gezicht gekregen dan dat te moeten horen. Het waren woorden die me raakten in het diepst van mijn bestaan.' De held wordt weer sterfelijk. Hij excuseert zich, maar heeft geen spijt.

Tien jaar later is Frankrijk nog altijd op zoek naar zijn opvolger tussen de kinderen die hij eerst in verrukking bracht maar nadien choqueerde. 'Ik kan niet met zekerheid zeggen dat wat voorgevallen is het einde van de wedstrijd beïnvloedde. Je moet de zaken aanvaarden zoals ze zijn. Als het zo gebeurde, dan is het omdat het zo voorbestemd was.' Een legende is het mooist wanneer ze niet perfect is.

Nicolas Taiana

Lees de volledige reportage over Zinédine Zidane in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 6 juli.

9 juli 2006, finale van het WK tussen Italië en Frankrijk in Berlijn. Het voorval: nadat de Italiaanse Marco Materazzi Zinedine Zidane vast had bij zijn truitje, draait die zich om: 'Als je echt mijn truitje wil, dan geef ik je dat wel na de wedstrijd.' Een plagerij waarop de Italiaanse verdediger Zidane beledigt. 'Ik verkies jouw zuster, de hoer', antwoordt hij naar verluidt. Het is een provocatie te veel voor de Fransman die Materazzi een kopstoot verkoopt tegen zijn borstkas. Een dwaze scène, maar ook weer niet helemaal onverwacht. In 2000 mist Zidane de Gouden Bal vanwege eenzelfde beweging bij Juventus en in 1998 krijgt hij op het WK in eigen land rood voor natrappen in de wedstrijd tegen Saoedi-Arabië.Video: Raymond Domenech schrijft later in zijn autobiografie Tout Seul: 'Langzaam begon ik in mijn handen te klappen [...] Mijn applaus werd niet spontaan gevolgd. De spelers konden het niet. Ik moest aandringen. Sommigen waren echt kwaad op hun kapitein, ook al gaf niemand die boosheid openlijk toe.' Niet dat Zidane dat nodig had om te beseffen dat hij voor de ogen van de hele wereld zijn carrière in mineur had afgesloten.Toenmalig Frans international Jean-Alain Boumsong herinnert zich een diep gekwetst man. 'Ik zie het beeld van Zidane tijdens onze terugreis naar Parijs nog voor me: achteraan in het vliegtuig, volledig teruggetrokken in zichzelf als een kind dat zich verstopt in zijn kopkussen. Hij sliep, maar hij sliep niet echt. Het was de slaap van iemand die al veel uren niet meer geslapen had, van iemand die zo'n dwaasheid niet had begaan, had hij de wedstrijd opnieuw kunnen spelen. Maar hij sprak er niet over, met niemand.'De last is zo zwaar om dragen dat het vier dagen duurt voor Zidane zich er publiekelijk over uitspreekt, waarna hij weer een jaar zwijgt. 'Hij heeft me heel persoonlijk beledigd', klinkt het voor de micro's van TF1 en Canal +, 'mijn moeder en mijn zuster beledigd. Ik had liever een klap in mijn gezicht gekregen dan dat te moeten horen. Het waren woorden die me raakten in het diepst van mijn bestaan.' De held wordt weer sterfelijk. Hij excuseert zich, maar heeft geen spijt.Tien jaar later is Frankrijk nog altijd op zoek naar zijn opvolger tussen de kinderen die hij eerst in verrukking bracht maar nadien choqueerde. 'Ik kan niet met zekerheid zeggen dat wat voorgevallen is het einde van de wedstrijd beïnvloedde. Je moet de zaken aanvaarden zoals ze zijn. Als het zo gebeurde, dan is het omdat het zo voorbestemd was.' Een legende is het mooist wanneer ze niet perfect is.Nicolas TaianaLees de volledige reportage over Zinédine Zidane in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 6 juli.