Chinese voetbalclubs sloegen de afgelopen tijd de voetbalwereld met verstomming met lucratieve miljoenentransfers van gerenommeerde spelers. Zo stapten onder meer Hulk en Pèlle recent nog op het vliegtuig richting China. En nu laat ook Wang Jianlin, met een geschat vermogen van 29,5 miljard euro de rijkste Chinees, zich gelden. Hij lobbyt momenteel met de wereldvoetbalorganisatie FIFA voor een internationaal voetbaltornooi in China. Dat meldt Voetbal International.

De eerste editie van de zogenoemde China Cup zou volgend jaar al plaatsvinden, vermoedelijk tussen 9 en 16 januari. Dan zouden slechts vier Aziatische landen elkaar bekampen, maar op termijn wil Jianlin het tornooi internationale allure geven. 'Vanaf 2018 zullen we ook teams uit Europa en Zuid- en Noord-Amerika uitnodigen', zegt de Dalian Wanda Group in een verklaring.

Miljardair Jianlin is geen onbekende in de voetbalwereld. In januari legde hij nog 45 miljoen euro op tafel voor 20 procent van de aandelen bij Atletico Madrid, de club van Rode Duivels Yannick Carrasco. Ook in eigen land runde de vastgoedmakelaar tussen 1994 en 2000 een van de betere ploegen.

Opmars

Het hele plan voor een groot voetbaltornooi in China past volledig in de opmars van het Chinese voetbal. Onder impuls van president en voetballiefhebber Xi Jinping wil het land zich binnen bepaalde tijd een grootmacht worden op de globale voetbalkaart.

'Over tien tot vijftien jaar verwacht ik dat de Chinese nationale ploeg in de running zal zijn om wereldkampioen te worden', vertelde de ervaren, Zweedse trainer Sven-Goran Eriksson, aan de slag bij Shangai SIPG, enkele maanden geleden aan Sport-/Voetbalmagazine. Op dit moment staat China op een povere 81ste plaats op de FIFA-ranking. (JF)

Chinese voetbalclubs sloegen de afgelopen tijd de voetbalwereld met verstomming met lucratieve miljoenentransfers van gerenommeerde spelers. Zo stapten onder meer Hulk en Pèlle recent nog op het vliegtuig richting China. En nu laat ook Wang Jianlin, met een geschat vermogen van 29,5 miljard euro de rijkste Chinees, zich gelden. Hij lobbyt momenteel met de wereldvoetbalorganisatie FIFA voor een internationaal voetbaltornooi in China. Dat meldt Voetbal International.De eerste editie van de zogenoemde China Cup zou volgend jaar al plaatsvinden, vermoedelijk tussen 9 en 16 januari. Dan zouden slechts vier Aziatische landen elkaar bekampen, maar op termijn wil Jianlin het tornooi internationale allure geven. 'Vanaf 2018 zullen we ook teams uit Europa en Zuid- en Noord-Amerika uitnodigen', zegt de Dalian Wanda Group in een verklaring.Miljardair Jianlin is geen onbekende in de voetbalwereld. In januari legde hij nog 45 miljoen euro op tafel voor 20 procent van de aandelen bij Atletico Madrid, de club van Rode Duivels Yannick Carrasco. Ook in eigen land runde de vastgoedmakelaar tussen 1994 en 2000 een van de betere ploegen. Het hele plan voor een groot voetbaltornooi in China past volledig in de opmars van het Chinese voetbal. Onder impuls van president en voetballiefhebber Xi Jinping wil het land zich binnen bepaalde tijd een grootmacht worden op de globale voetbalkaart. 'Over tien tot vijftien jaar verwacht ik dat de Chinese nationale ploeg in de running zal zijn om wereldkampioen te worden', vertelde de ervaren, Zweedse trainer Sven-Goran Eriksson, aan de slag bij Shangai SIPG, enkele maanden geleden aan Sport-/Voetbalmagazine. Op dit moment staat China op een povere 81ste plaats op de FIFA-ranking. (JF)