Robert Enke, tien jaar na de zelfmoord: de doelman met ‘een kapotte kop’

© Belga Image
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Tien jaar geleden, op 10 november 2009, pleegde de Duitse doelman Robert Enke zelfmoord. Hij zat in een diepe depressie en zag geen uitweg meer.

Teresa Enke, de weduwe van Robert, stond afgelopen maandag op het podium van een theater in Hannover, op anderhalve kilometer van het stadion. Ze richtte een stichting op om depressies bespreekbaar te maken en kreeg na haar verhaal minutenlang een hartverwarmend applaus. Teresa vocht tegen de tranen.

Een van de sprekers die avond was Uli Hoeness, de voorzitter van Bayern München. Hij had zijn komst toegezegd en hield zich eraan aanwezig te zijn. Ook al zocht zijn club op dat moment, één dag na het ontslag van Niko Kovac, een nieuwe trainer. Hoeness praatte openlijk over zijn ervaringen met depressieve voetballers, onder meer met de ex-international Sebastian Deisler die uiteindelijk op 28-jarige leeftijd met het voetbal zou stoppen. Hoeness doorbrak daarmee een taboe-thema binnen het voetbal. Hij zei ook dat we in een maatschappij leven waarin de mensen respectloos met elkaar omgaan.

Kapotte kop

Robert Enke had zijn ziekte altijd verborgen gehouden. Alleen zijn vrouw wist ervan. Hij had met haar verschillende keren over zijn zelfmoordneigingen gesproken. ‘Als je één minuut in mijn hoofd zou kunnen zitten, dan zou je me begrijpen’, had hij op een gegeven moment gezegd. Maar later noemde hij zichzelf lachend iemand met een kapotte kop. Het hing af van zijn gemoedstoestand.

Naar buiten toonde de ex-international en doelman van Hannover 96 zich sterk. Zijn depressie, die al in 2003 begon, was een gevolg van onzekerheid, blunders, blessureleed, maar vooral het overlijden van zijn tweejarige dochter Lara na problemen met het hart. Robert Enke was een zachtaardige en rustige man die als dierenliefhebber op een moderne boerderij woonde en ogenschijnlijk zorgeloos door het leven ging. Maar achter die façade schuilden veel angsten die hij op den duur niet meer kon controleren. Hij had altijd geweigerd om zich medisch te laten behandelen.

Op de ochtend van de tiende november 2009 stapte Robert Enke in de auto en zei zijn vrouw dat er bij Hannover 96 twee trainingen geprogrammeerd stonden. Dat bleek niet te kloppen. ’s Avonds gooide hij zich voor een trein. Robert Enke was 32 jaar. Hij liet naast zijn vrouw ook een geadopteerde dochter van acht maanden achter.

Stichting Robert Enke

Eén dag later maakte Teresa Enke op een bewonderenswaardige manier bekend dat haar man aan een zware depressie leed. De voetbalwereld reageerde verbijsterd. Op 15 november 2009 kwamen 40.000 mensen naar het stadion van Hannover 96 om afscheid te nemen van Robert Enke. Zijn kist stond in de middencirkel. Kort nadien begon Teresa met een Stichting Robert Enke. Ze wil dit thema absoluut bespreekbaar maken.

Dat Robert Enke deze ziekte verstopte, was voor hem uiteindelijk dodelijk. Teresa hoopt dat er in de toekomst even open over een depressie kan gesproken worden als over een knieblessure. Ze krijgt voor haar werk veel lof. En heeft in ieder geval veel in beweging gezet. Over het tragisch leven van Robert Enke werden boeken geschreven, over de ziekte veel discussieavonden gevoerd.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content