Robert Moreno: bondscoach vanuit het niets

© getty

De Spaanse nationale ploeg wordt geleid door een man die geen enkele ervaring heeft als T1 op het hoogste niveau.

Sinds het vertrek van Vicente del Bosque na het EK 2016 lijkt de job van Spaans bondscoach wel vervloekt. Julen Lopetegui werd in uiterst ongelukkige omstandigheden net voor het WK in Rusland weggeplukt door Real Madrid. Fernando Hierro nam de honneurs waar op het toernooi, maar werd met alle zonden beladen na de uitschakeling in de 1/8 finales tegen Rusland. Het dramatische verhaal van Luis Enrique, de man die na het WK de teugels van La Roja in handen nam, is bekend: hij moest afhaken na de ziekte en het overlijden van zijn negenjarige dochtertje Xana.

Zo kwamen de sleutels een beetje ongewild terecht in de handen van de 42-jarige Robert Moreno. De assistent van Luis Enrique heeft er een zeer bescheiden voetbalcarrière als centrale verdediger op zitten en hij begon al te coachen op zijn veertien jaar. In zijn beginjaren bood de geboren Barcelonees zich ook als videoanalist aan bij tal van clubs in Catalonië, maar het antwoord dat hij er kreeg, was steevast: neen, dank u.

In 2011 verbond hij zijn lot aan dat van Luis Enrique. Hij volgde hem als assistent/videoanalist naar AS Roma, Celta de Vigo en FC Barcelona. Enrique haalde hem ook naar de nationale ploeg. Moreno staat bekend als een harde werker, een laptoptrainer die uren naar beelden kan zitten kijken en een detaillist die alles tot in de puntjes voorbereidt. Er wordt ook verteld dat er weinig trainers zijn die tactisch zo onderlegd zijn als hij.

Hoewel hij nooit hoofdcoach was op het hoogste niveau, stelde de Spaanse voetbalbond hem in juni aan als opvolger van Enrique, tot na het EK 2020. Zijn gebrek aan ervaring weerlegt Moreno: ‘Ik vind dat ik wél ervaring heb. Ik heb negen jaar met Luis samengewerkt in kleedkamers op het allerhoogste niveau. Ik heb van hem ook geleerd hoe ik met de pers moet omgaan. Als we het EK winnen, zal niemand het nog over dat gebrek aan ervaring hebben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content