Verf de doelpalen rood en je krijgt meer doelpunten, want het witte doelkader is niet zichtbaar genoeg. Dat zegt hoofdredacteur Gilles Goetghebuer van het Waalse magazine Sport et Vie op basis van een experiment. Hij hoopt dat de UEFA zijn voorstel wil uittesten. Goetghebuer deed samen met de Franse arts Michel Cymes een onderzoek in een bewegingscentrum in Marseille, zo legt hij uit in Het Nieuwsblad. 'Daar staat The Cube, een studio van 9 vierkante meter die volledig bestaat uit schermen. Op die schermen werd een voetbalstadion in 3D geprojecteerd, enorm waarheidsgetrouw. De proefpersoon zag een bal afkomen en reageerde. Niet door te trappen, wel door met een laserpen aan te wijzen waar hij de bal wou richten. We gaven het doel verschillende kleuren: wit, grijs, geel en rood. In de rode goal werd duidelijk meer gescoord.'

In voetbal maak je geen goals met een laserpen, beseft ook Goetghebuer. 'Maar je moet wel voelen waar het doel staat. Reageren in een oogopslag. Daarom zijn deze resultaten interessant.'

Hoewel het FIFA-reglement duidelijk stelt dat zowel de palen als de horizontale dwarsligger wit moeten zijn, hopen Goetghebuer en Cymes toch dat hun voorstel toch gehoor krijgt.

'Dus gaan we op 3 juni naar UEFA-voorzitter Michel Platini om te vragen of we dit kunnen uittesten,' aldus Goetghebuer. 'Allicht gebeurt dat eerst in een lagere divisie.' (KVDA)

Verf de doelpalen rood en je krijgt meer doelpunten, want het witte doelkader is niet zichtbaar genoeg. Dat zegt hoofdredacteur Gilles Goetghebuer van het Waalse magazine Sport et Vie op basis van een experiment. Hij hoopt dat de UEFA zijn voorstel wil uittesten. Goetghebuer deed samen met de Franse arts Michel Cymes een onderzoek in een bewegingscentrum in Marseille, zo legt hij uit in Het Nieuwsblad. 'Daar staat The Cube, een studio van 9 vierkante meter die volledig bestaat uit schermen. Op die schermen werd een voetbalstadion in 3D geprojecteerd, enorm waarheidsgetrouw. De proefpersoon zag een bal afkomen en reageerde. Niet door te trappen, wel door met een laserpen aan te wijzen waar hij de bal wou richten. We gaven het doel verschillende kleuren: wit, grijs, geel en rood. In de rode goal werd duidelijk meer gescoord.' In voetbal maak je geen goals met een laserpen, beseft ook Goetghebuer. 'Maar je moet wel voelen waar het doel staat. Reageren in een oogopslag. Daarom zijn deze resultaten interessant.' Hoewel het FIFA-reglement duidelijk stelt dat zowel de palen als de horizontale dwarsligger wit moeten zijn, hopen Goetghebuer en Cymes toch dat hun voorstel toch gehoor krijgt. 'Dus gaan we op 3 juni naar UEFA-voorzitter Michel Platini om te vragen of we dit kunnen uittesten,' aldus Goetghebuer. 'Allicht gebeurt dat eerst in een lagere divisie.' (KVDA)