De Duivels, met nieuwkomers Sels, Bornauw, debutant Van Der Heyden, Foket, Trossard en Januzaj in de basis, begonnen moeizaam aan de partij. Bornauw speelde al snel te kort terug en Sels moest met een beenveeg Ouattara van een goal houden. Voor Bornauw was het zijn derde interland bij de Duivels, in de oefenmatchen in 2020 tegen Zwitserland en Ivoorkust lag hij al aan de basis van tegengoals. Hij ontsnapte.

Burkina Faso bleef aardig meespelen, afstandschoten van Bayala misten het kader. Batshuayi schoof na veertien minuten de eerste Belgische kans naast. Na zestien minuten was het dan een eerste keer raak voor de Duivels. Linkerwingback Trossard vond na een knappe combinatie Vanaken voor doel en de tweevoudige Gouden Schoen kopte eenvoudig raak, 1-0. Het was voor Vanaken zijn tweede goal in evenveel matchen bij de Duivels, zijn vijfde in totaal. De voorsprong stond nauwelijks op het bord of hij werd al verdubbeld. Januzaj wipte de bal op heerlijke wijze tot bij Batshuayi.

Zijn schot werd nog gekeerd door Charleroi-doelman Koffi, maar Trossard was goed gevolgd en tikte de 2-0 binnen. De reactie van Burkina Faso kwam er met pogingen van Tapsoba en Traoré, maar beiden vonden het doelkader niet. Guiebre zette Sels aan het werk met een botsend schot. Aan de overkant plukte Koffi op spectaculaire wijze een voorzet van Tielemans uit de lucht. De Duivels gingen na een weinig opzienbarende eerste helft met 2-0 de rust in.

Na de pauze viel er aanvankelijk weinig te beleven in het Lotto Park. Het tempo van de Belgen lag te laag en de laatste pass bleef uit. Burkina Faso dreigde wel, Ouattara trapte van buiten de zestien vanuit stand op de paal, Sels stond paraat op een schot van de ingevallen Badolo. In het slot kwamen de Belgen toch opnieuw opzetten. Benteke stond net op het veld toen hij op Koffi stuitte. De spits van Crystal Palace viel uitstekend in en bekroonde zijn prestatie een kwartier voor tijd met een rake kopbal, opnieuw op assist van uitblinker Trossard, 3-0.

De laatste kans was nog voor Burkina Faso. Sels toonde zich nog eens met een knappe parade op een vlam van Guiebre. Eindstand: 3-0. Het is nu tot juni wachten voor een nieuwe samenkomst van de Rode Duivels. Dan staan vier duels in de nieuwe editie van de Nations League op het programma.

Reactie Martínez

Roberto Martinez was dinsdag een tevreden man na de 3-0 zege van zijn Rode Duivels tegen Burkina Faso. De bondscoach had lovende woorden voor de meeste spelers. 'Verschillende jongens hebben punten gescoord', liet hij noteren.

De bondscoach begon zijn lijstje uitblinkers op de persconferentie met Hans Vanaken. 'Hans doet me de laatste tijd steeds meer denken aan Kevin De Bruyne', maakte hij een opvallende vergelijking. 'Vandaag speelde hij een rij lager, maar dat maakt hem niets uit. Je kan altijd op hem rekenen, hij wil ook altijd de bal. Ik ben heel tevreden over hem in deze interlandperiode.' Ook debutant Siebe Van Der Heyden scoorde punten bij zijn debuut. 'Hij heeft zijn kans gegrepen op een moeilijke positie voor ons team, links achteraan', aldus Martinez. 'Jan Vertonghen is al jaren een meester op die positie, maar we moeten ook jongens achter hem hebben. Arthur Theate is gegroeid de voorbije matchen op die plaats en Siebe toonde zich vandaag ook.

Ik kende hem natuurlijk van bij zijn club, maar hij verraste mij deze week in Tubeke. Internationaal voetbal is nieuw voor hem, maar hij paste zich heel snel aan.' Leandro Trossard was als wingback misschien wel de man van de match. De Limburger scoorde en leverde twee assists af. 'Hij was heel doelgericht', knikte de bondscoach. 'Leandro charmeerde mij en hij heeft getoond dat hij op meerdere posities uit de voeten kan. Dat is een voordeel bij het opstellen van de WK-selectie. Leander Dendoncker heeft dat voordeel ook. Hij deed het vandaag bij zijn invalbeurt goed achteraan. Zo'n spelers hebben we nodig.'

'Ook over Adnan Januzaj ben ik erg tevreden. Hij was op training erg goed, daarom startte hij vandaag. Je vindt niet veel spelers met zoveel talent. Adnan moest alleen consistenter worden. Vandaag was hij de eerste speler die verdedigde. Hij heeft een enorme progressie geboekt sinds het WK van 2018.' De bondscoach wisselde zijn elftal vooraf op zes plaatsen, maar Michy Batshuayi bleef staan voorin. 'Ik wilde hem vandaag eens zien met twee linksvoetigen (Januzaj en De Ketelaere, red.) achter hem. En ik ben tevreden.

Michy moet met dertien goals in zijn twaalf laatste basisplaatsen overigens niets meer bewijzen. Het was ook een optie om te starten met Christian Benteke, maar hij speelde lang niet bij zijn club en ik wist daarom niet hoeveel speelminuten hij zou aankunnen. Hij kon als invaller een impact hebben.'

Met Dante Vanzeir, Wout Faes en Albert Sambi Lokonga kwamen drie veldspelers niet in actie in de twee oefeninterlands van de voorbije dagen. 'Maar zij hebben niets fout gedaan', benadrukte de bondscoach. 'Ze verdienden minuten, maar jammer genoeg lukte het me niet ze te geven. Anderen toonden zich misschien iets meer op training, maar hun evaluatie is zeker niet negatief. Iedereen verbeterde zich in vergelijking met het vorige 'camp'.

Reactie spelers

Adnan Januzaj en Hans Vanaken hoorden dinsdag bij de uitblinkers in de 3-0 oefenzege tegen Burkina Faso. Op de persconferentie presenteerden zich twee tevreden spelers. 'Maar dit is geen garantie op een WK-selectie', wisten ze.

'Ik probeer altijd mijn match te spelen', legde Januzaj na afloop uit. 'Ik probeer me altijd te amuseren. Het gaat voor mij niet over punten scoren bij de bondscoach. Dit is mijn job.

Maar natuurlijk hoop ik dat de bondscoach tevreden is over mijn prestatie. Burkina Faso was geen makkelijke tegenstander. Ze speelden goed met de bal aan de voet. Het is niet voor niets dat ze het zo goed deden op de Afrika Cup.' 'Of we met deze prestatie hebben getoond dat we de ervaren jongens kunnen vervangen? Dat weet ik niet. Het zijn toch grote namen. Maar we zijn zeker op de goede weg. Ik had persoonlijk graag nog iets langer op het veld gestaan vandaag. Ik wil altijd spelen en het liefst negentig minuten. In de tweede helft zijn ploegen vaak iets vermoeider en komt er meer ruimte.'

Hans Vanaken scoorde zijn tweede goal in vier dagen bij de Duivels. 'Ik ben blij dat ik weer heb kunnen scoren en een goede match heb kunnen spelen', liet hij noteren. 'Voor WK blijft het afwachten, er mogen er maar 23 mee. Je moet je kansen grijpen en dat heb ik in dit 'camp' gedaan, denk ik. Ik moet dit komende maanden blijven volhouden.' 'Ik heb sinds het EK een enorme progressie gemaakt. Het was niet leuk op dat moment zoveel op de tribune te zitten. Vanaf september heb ik me kunnen laten zien en daar ben ik heel dankbaar voor. We hebben deze week met veel nieuwe spelers gespeeld. We moesten automatismen creëren. Uit de match in Ierland hebben we onze lessen geleerd. Vandaag leden we in het begin van de match enkele keren vervelend balverlies, maar daarna zijn we gegroeid in de wedstrijd en hebben we de controle gehouden.'

null, Belga
null © Belga

Vers Duivelbloed: Van Der Heyden

Na Orel Mangala zaterdag in Ierland gunde bondscoach Roberto Martinez dinsdag Siebe Van Der Heyden zijn debuut bij de Rode Duivels. De verdediger van Union speelde negentig minuten in de met 3-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Burkina Faso. Van Der Heyden was achteraf in de wolken.

'Ik ben heel gelukkig', stak hij van wal op de persconferentie. 'Het is zo leuk het truitje van de Duivels te dragen. Ik had dit nooit gedacht enkele jaar geleden en dan speel ik ook nog 90 minuten. Ik was een beetje zenuwachtig in het begin, maar daarna hervond ik mijn spel en amuseerde ik me. Dat had de coach me vooraf ook opgedragen, om me te amuseren.'

De bondscoach roemde de voorbije week Van Der Heyden om zijn trainingsarbeid. 'Ik heb op training mijn best gedaan', knikte hij. 'Eigenlijk heb ik hetzelfde gedaan als hetgeen ik altijd doe bij Union. Ik heb hard gewerkt en ik ben blij dat de bondscoach het opmerkte.' Als linksvoetige verdediger lijkt een WK-selectie niet onrealistisch voor Van Der Heyden. 'Dat laat ik aan de coach over', glimlachte hij. 'Ik heb daar niets over te zeggen. Het is al heel zot dat ik er nu bij ben. Ik blijf met mijn voetjes op de grond. Ik kan wel al zeggen dat ik heel hard ga blijven werken. Dat zal nooit veranderen.'

Reactie bondscoach Oscar Barro

Oscar Barro, de interim-bondscoach van Burkina Faso, was dinsdag na de 3-0 nederlaag van zijn team tegen de Rode Duivels in een oefeninterland in het Lotto Park niet al te streng. 'Dit geeft hoop voor de toekomst', liet hij optekenen.

'We zijn een ploeg in opbouw', opende Barro, die na de succesvolle Afrika Cup op interimbasis overnam van Kamou Malo, de persconferentie. 'We hebben een blok neergezet, maar we hebben dat niet de hele wedstrijd kunnen volhouden. We hebben wel onze kansen gehad. Dit is onze eerste match tegen een Europees topland. Veel jongens hadden nooit eerder zo'n match gespeeld. Ook voor mij is het een eerste ervaring. We zijn tevreden over onze prestatie, we hebben ons aan ons plan gehouden. Het is jammer van die twee vroege goals, dat kwam door gebrek aan ervaring. Deze prestatie geeft hoop voor de toekomst, als we tenminste zo verder werken.'

Oscar Barro, belga
Oscar Barro © belga

Charleroi-doelman Hervé Koffi liet hetzelfde geluid horen. 'We hadden er allemaal veel zin in, tegen een heel sterke ploeg. We hebben goed gespeeld. Dit is niet het resultaat dat we wilden. Maar we gaan blijven verder werken.' Kapitein Bertrand Traoré geloofde in de toekomst. 'De einduitslag is wat ze is, maar er zit veel potentieel in dit team', zei hij. 'We gaan als team na de Afrika Cup door een transitieperiode. Er zijn wat spanningen binnen de federatie. Het was niet makkelijk. We hebben lang gewacht om eens zo'n match te kunnen spelen en het was een eer België te mogen bekampen.'

Vooruitblik Martínez

Vrijdag staat de loting voor de groepsfase van het WK in Qatar (21 november-18 december) op het programma. Bondscoach Roberto Martinez blikte na de 3-0 oefenzege tegen Burkina Faso dinsdagavond al even vooruit. 'Ik zeg niet bij voorbaat neen tegen een sterke tegenstander in de groepsfase', verraste hij.

'In eerste instantie is het belangrijk te weten wanneer we ons eerste duel spelen op het WK', begon de bondscoach. 'Dat is belangrijk voor de voorbereiding. En ook voor de fans die tickets willen kopen is het belangrijk natuurlijk. Ik hoop dat ze met veel naar Qatar komen.'

Martinez was voor de vorige toernooien niet altijd tuk op sterke tegenstanders in de poulefase. 'Ik wilde ze inderdaad misschien wel vermijden', bevestigde hij. 'Maar ik heb op het vorige EK ook gemerkt dat groepswinnaar worden niet altijd voordelen heeft. Het format zou moeten veranderen. Als groepswinnaar zou je bijvoorbeeld een ronde moeten mogen overslaan. Dat is in verschillende andere sporten zo. Ik denk dat het nu misschien wel een voordeel is om een topland, zoals Duitsland, te treffen in de groepsfase. Ik ben 'open minded'. Een topland mag van mij gerust.'

De Duivels, met nieuwkomers Sels, Bornauw, debutant Van Der Heyden, Foket, Trossard en Januzaj in de basis, begonnen moeizaam aan de partij. Bornauw speelde al snel te kort terug en Sels moest met een beenveeg Ouattara van een goal houden. Voor Bornauw was het zijn derde interland bij de Duivels, in de oefenmatchen in 2020 tegen Zwitserland en Ivoorkust lag hij al aan de basis van tegengoals. Hij ontsnapte. Burkina Faso bleef aardig meespelen, afstandschoten van Bayala misten het kader. Batshuayi schoof na veertien minuten de eerste Belgische kans naast. Na zestien minuten was het dan een eerste keer raak voor de Duivels. Linkerwingback Trossard vond na een knappe combinatie Vanaken voor doel en de tweevoudige Gouden Schoen kopte eenvoudig raak, 1-0. Het was voor Vanaken zijn tweede goal in evenveel matchen bij de Duivels, zijn vijfde in totaal. De voorsprong stond nauwelijks op het bord of hij werd al verdubbeld. Januzaj wipte de bal op heerlijke wijze tot bij Batshuayi. Zijn schot werd nog gekeerd door Charleroi-doelman Koffi, maar Trossard was goed gevolgd en tikte de 2-0 binnen. De reactie van Burkina Faso kwam er met pogingen van Tapsoba en Traoré, maar beiden vonden het doelkader niet. Guiebre zette Sels aan het werk met een botsend schot. Aan de overkant plukte Koffi op spectaculaire wijze een voorzet van Tielemans uit de lucht. De Duivels gingen na een weinig opzienbarende eerste helft met 2-0 de rust in. Na de pauze viel er aanvankelijk weinig te beleven in het Lotto Park. Het tempo van de Belgen lag te laag en de laatste pass bleef uit. Burkina Faso dreigde wel, Ouattara trapte van buiten de zestien vanuit stand op de paal, Sels stond paraat op een schot van de ingevallen Badolo. In het slot kwamen de Belgen toch opnieuw opzetten. Benteke stond net op het veld toen hij op Koffi stuitte. De spits van Crystal Palace viel uitstekend in en bekroonde zijn prestatie een kwartier voor tijd met een rake kopbal, opnieuw op assist van uitblinker Trossard, 3-0. De laatste kans was nog voor Burkina Faso. Sels toonde zich nog eens met een knappe parade op een vlam van Guiebre. Eindstand: 3-0. Het is nu tot juni wachten voor een nieuwe samenkomst van de Rode Duivels. Dan staan vier duels in de nieuwe editie van de Nations League op het programma.Roberto Martinez was dinsdag een tevreden man na de 3-0 zege van zijn Rode Duivels tegen Burkina Faso. De bondscoach had lovende woorden voor de meeste spelers. 'Verschillende jongens hebben punten gescoord', liet hij noteren.De bondscoach begon zijn lijstje uitblinkers op de persconferentie met Hans Vanaken. 'Hans doet me de laatste tijd steeds meer denken aan Kevin De Bruyne', maakte hij een opvallende vergelijking. 'Vandaag speelde hij een rij lager, maar dat maakt hem niets uit. Je kan altijd op hem rekenen, hij wil ook altijd de bal. Ik ben heel tevreden over hem in deze interlandperiode.' Ook debutant Siebe Van Der Heyden scoorde punten bij zijn debuut. 'Hij heeft zijn kans gegrepen op een moeilijke positie voor ons team, links achteraan', aldus Martinez. 'Jan Vertonghen is al jaren een meester op die positie, maar we moeten ook jongens achter hem hebben. Arthur Theate is gegroeid de voorbije matchen op die plaats en Siebe toonde zich vandaag ook. Ik kende hem natuurlijk van bij zijn club, maar hij verraste mij deze week in Tubeke. Internationaal voetbal is nieuw voor hem, maar hij paste zich heel snel aan.' Leandro Trossard was als wingback misschien wel de man van de match. De Limburger scoorde en leverde twee assists af. 'Hij was heel doelgericht', knikte de bondscoach. 'Leandro charmeerde mij en hij heeft getoond dat hij op meerdere posities uit de voeten kan. Dat is een voordeel bij het opstellen van de WK-selectie. Leander Dendoncker heeft dat voordeel ook. Hij deed het vandaag bij zijn invalbeurt goed achteraan. Zo'n spelers hebben we nodig.' 'Ook over Adnan Januzaj ben ik erg tevreden. Hij was op training erg goed, daarom startte hij vandaag. Je vindt niet veel spelers met zoveel talent. Adnan moest alleen consistenter worden. Vandaag was hij de eerste speler die verdedigde. Hij heeft een enorme progressie geboekt sinds het WK van 2018.' De bondscoach wisselde zijn elftal vooraf op zes plaatsen, maar Michy Batshuayi bleef staan voorin. 'Ik wilde hem vandaag eens zien met twee linksvoetigen (Januzaj en De Ketelaere, red.) achter hem. En ik ben tevreden. Michy moet met dertien goals in zijn twaalf laatste basisplaatsen overigens niets meer bewijzen. Het was ook een optie om te starten met Christian Benteke, maar hij speelde lang niet bij zijn club en ik wist daarom niet hoeveel speelminuten hij zou aankunnen. Hij kon als invaller een impact hebben.' Met Dante Vanzeir, Wout Faes en Albert Sambi Lokonga kwamen drie veldspelers niet in actie in de twee oefeninterlands van de voorbije dagen. 'Maar zij hebben niets fout gedaan', benadrukte de bondscoach. 'Ze verdienden minuten, maar jammer genoeg lukte het me niet ze te geven. Anderen toonden zich misschien iets meer op training, maar hun evaluatie is zeker niet negatief. Iedereen verbeterde zich in vergelijking met het vorige 'camp'.Adnan Januzaj en Hans Vanaken hoorden dinsdag bij de uitblinkers in de 3-0 oefenzege tegen Burkina Faso. Op de persconferentie presenteerden zich twee tevreden spelers. 'Maar dit is geen garantie op een WK-selectie', wisten ze.'Ik probeer altijd mijn match te spelen', legde Januzaj na afloop uit. 'Ik probeer me altijd te amuseren. Het gaat voor mij niet over punten scoren bij de bondscoach. Dit is mijn job. Maar natuurlijk hoop ik dat de bondscoach tevreden is over mijn prestatie. Burkina Faso was geen makkelijke tegenstander. Ze speelden goed met de bal aan de voet. Het is niet voor niets dat ze het zo goed deden op de Afrika Cup.' 'Of we met deze prestatie hebben getoond dat we de ervaren jongens kunnen vervangen? Dat weet ik niet. Het zijn toch grote namen. Maar we zijn zeker op de goede weg. Ik had persoonlijk graag nog iets langer op het veld gestaan vandaag. Ik wil altijd spelen en het liefst negentig minuten. In de tweede helft zijn ploegen vaak iets vermoeider en komt er meer ruimte.' Hans Vanaken scoorde zijn tweede goal in vier dagen bij de Duivels. 'Ik ben blij dat ik weer heb kunnen scoren en een goede match heb kunnen spelen', liet hij noteren. 'Voor WK blijft het afwachten, er mogen er maar 23 mee. Je moet je kansen grijpen en dat heb ik in dit 'camp' gedaan, denk ik. Ik moet dit komende maanden blijven volhouden.' 'Ik heb sinds het EK een enorme progressie gemaakt. Het was niet leuk op dat moment zoveel op de tribune te zitten. Vanaf september heb ik me kunnen laten zien en daar ben ik heel dankbaar voor. We hebben deze week met veel nieuwe spelers gespeeld. We moesten automatismen creëren. Uit de match in Ierland hebben we onze lessen geleerd. Vandaag leden we in het begin van de match enkele keren vervelend balverlies, maar daarna zijn we gegroeid in de wedstrijd en hebben we de controle gehouden.'Na Orel Mangala zaterdag in Ierland gunde bondscoach Roberto Martinez dinsdag Siebe Van Der Heyden zijn debuut bij de Rode Duivels. De verdediger van Union speelde negentig minuten in de met 3-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Burkina Faso. Van Der Heyden was achteraf in de wolken.'Ik ben heel gelukkig', stak hij van wal op de persconferentie. 'Het is zo leuk het truitje van de Duivels te dragen. Ik had dit nooit gedacht enkele jaar geleden en dan speel ik ook nog 90 minuten. Ik was een beetje zenuwachtig in het begin, maar daarna hervond ik mijn spel en amuseerde ik me. Dat had de coach me vooraf ook opgedragen, om me te amuseren.' De bondscoach roemde de voorbije week Van Der Heyden om zijn trainingsarbeid. 'Ik heb op training mijn best gedaan', knikte hij. 'Eigenlijk heb ik hetzelfde gedaan als hetgeen ik altijd doe bij Union. Ik heb hard gewerkt en ik ben blij dat de bondscoach het opmerkte.' Als linksvoetige verdediger lijkt een WK-selectie niet onrealistisch voor Van Der Heyden. 'Dat laat ik aan de coach over', glimlachte hij. 'Ik heb daar niets over te zeggen. Het is al heel zot dat ik er nu bij ben. Ik blijf met mijn voetjes op de grond. Ik kan wel al zeggen dat ik heel hard ga blijven werken. Dat zal nooit veranderen.'Oscar Barro, de interim-bondscoach van Burkina Faso, was dinsdag na de 3-0 nederlaag van zijn team tegen de Rode Duivels in een oefeninterland in het Lotto Park niet al te streng. 'Dit geeft hoop voor de toekomst', liet hij optekenen.'We zijn een ploeg in opbouw', opende Barro, die na de succesvolle Afrika Cup op interimbasis overnam van Kamou Malo, de persconferentie. 'We hebben een blok neergezet, maar we hebben dat niet de hele wedstrijd kunnen volhouden. We hebben wel onze kansen gehad. Dit is onze eerste match tegen een Europees topland. Veel jongens hadden nooit eerder zo'n match gespeeld. Ook voor mij is het een eerste ervaring. We zijn tevreden over onze prestatie, we hebben ons aan ons plan gehouden. Het is jammer van die twee vroege goals, dat kwam door gebrek aan ervaring. Deze prestatie geeft hoop voor de toekomst, als we tenminste zo verder werken.' Charleroi-doelman Hervé Koffi liet hetzelfde geluid horen. 'We hadden er allemaal veel zin in, tegen een heel sterke ploeg. We hebben goed gespeeld. Dit is niet het resultaat dat we wilden. Maar we gaan blijven verder werken.' Kapitein Bertrand Traoré geloofde in de toekomst. 'De einduitslag is wat ze is, maar er zit veel potentieel in dit team', zei hij. 'We gaan als team na de Afrika Cup door een transitieperiode. Er zijn wat spanningen binnen de federatie. Het was niet makkelijk. We hebben lang gewacht om eens zo'n match te kunnen spelen en het was een eer België te mogen bekampen.'Vrijdag staat de loting voor de groepsfase van het WK in Qatar (21 november-18 december) op het programma. Bondscoach Roberto Martinez blikte na de 3-0 oefenzege tegen Burkina Faso dinsdagavond al even vooruit. 'Ik zeg niet bij voorbaat neen tegen een sterke tegenstander in de groepsfase', verraste hij.'In eerste instantie is het belangrijk te weten wanneer we ons eerste duel spelen op het WK', begon de bondscoach. 'Dat is belangrijk voor de voorbereiding. En ook voor de fans die tickets willen kopen is het belangrijk natuurlijk. Ik hoop dat ze met veel naar Qatar komen.' Martinez was voor de vorige toernooien niet altijd tuk op sterke tegenstanders in de poulefase. 'Ik wilde ze inderdaad misschien wel vermijden', bevestigde hij. 'Maar ik heb op het vorige EK ook gemerkt dat groepswinnaar worden niet altijd voordelen heeft. Het format zou moeten veranderen. Als groepswinnaar zou je bijvoorbeeld een ronde moeten mogen overslaan. Dat is in verschillende andere sporten zo. Ik denk dat het nu misschien wel een voordeel is om een topland, zoals Duitsland, te treffen in de groepsfase. Ik ben 'open minded'. Een topland mag van mij gerust.'