De Rode Duivels grijpen naast barrages na verlies tegen Duitsland en na 1 - 0 winst van Turkije tegen Azerbeidjan.
Op de slotspeeldag van kwalificatiegroep A verloor België met 3-1 in Duitsland. Concurrent Turkije versloeg op hetzelfde moment thuis Azerbeidzjan met 1-0 en snoepte zo in extremis de tweede plaats (en de barrages) af van België.

Snedige start
De Rode Duivels moesten winnen en startten snedig in de uitverkochte Esprit Arena in Düsseldorf. Zeker in de aanvangsfase zetten ze hun voet naast de thuisploeg. De individuele klasse van de Mannschaft, in de jacht op een unieke 30 op 30, deed België evenwel de das om.

Counter
Zonder echt te domineren scoorden de Duitsers voor rust twee keer. Mesut Ozil opende na een half uur de score met een knap schot van buiten de 16, drie minuten later verdubbelde André Schürrle de voorsprong na een snelle counter. Vertonghen miste vlak voor rust nog een enorme kans op de aansluitingstreffer. De poging van de Ajacied scheerde de paal.

Eerredder
Meteen na de kampwissel bezegelde Mario Gomez het Belgische lot definitief. De Bayern-spits rondde samenspel met Ozil knap af en drukte zo de laatste Belgische hoop op een stuntzege de kop in. Vier minuten voor tijd zorgde Fellaini na een hoekschop met het hoofd voor de eerredder.

Duitsland beëindigt de groep met het maximum van 30 punten en stoot als groepswinnaar rechtstreeks door naar het EK. Turkije heeft 17 punten en mag naar de barrages. België (15 punten) is net als Oostenrijk (12), Azerbeidzjan (7) en Kazachstan (4) uitgeschakeld.

Georges Leekens: "Ik kan de jongens weinig verwijten"
Bondscoach Georges Leekens gaf geen aangeslagen indruk na
het 3-1 verlies tegen de oppermachtige Mannschaft. "Dit was een tegenstander van heel hoog niveau, met duidelijk heel veel maturiteit", vertelde hij bij Sporza.

"Je moet op topniveau zijn en dat waren we ook de eerste 20 minuten. Dan hebben we heel goed gevoetbald. Daarna gaven we het een beetje weg. Maar ik kan de jongens heel weinig verwijten. We hebben er hard voor gevochten en we hebben een fantastische groep."

"Af en toe een uitschuivertje"
"Mijn ontgoocheling is natuurlijk enorm groot. We zijn de campagne heel slecht gestart. Daarna was er af en toe een uitschuivertje maar we hebben de campagne toch rechtgehouden tot de laatste wedstrijd. Wie had dat vier maanden geleden gedacht? Deze groep is aan het evolueren."

We hadden dit EK voorbereid maar donderdag moet ik dus niet het
vliegtuig in. Ik had het liever wel gewild." (Belga/EE)

De Rode Duivels grijpen naast barrages na verlies tegen Duitsland en na 1 - 0 winst van Turkije tegen Azerbeidjan. Op de slotspeeldag van kwalificatiegroep A verloor België met 3-1 in Duitsland. Concurrent Turkije versloeg op hetzelfde moment thuis Azerbeidzjan met 1-0 en snoepte zo in extremis de tweede plaats (en de barrages) af van België. Snedige start De Rode Duivels moesten winnen en startten snedig in de uitverkochte Esprit Arena in Düsseldorf. Zeker in de aanvangsfase zetten ze hun voet naast de thuisploeg. De individuele klasse van de Mannschaft, in de jacht op een unieke 30 op 30, deed België evenwel de das om. Counter Zonder echt te domineren scoorden de Duitsers voor rust twee keer. Mesut Ozil opende na een half uur de score met een knap schot van buiten de 16, drie minuten later verdubbelde André Schürrle de voorsprong na een snelle counter. Vertonghen miste vlak voor rust nog een enorme kans op de aansluitingstreffer. De poging van de Ajacied scheerde de paal. Eerredder Meteen na de kampwissel bezegelde Mario Gomez het Belgische lot definitief. De Bayern-spits rondde samenspel met Ozil knap af en drukte zo de laatste Belgische hoop op een stuntzege de kop in. Vier minuten voor tijd zorgde Fellaini na een hoekschop met het hoofd voor de eerredder. Duitsland beëindigt de groep met het maximum van 30 punten en stoot als groepswinnaar rechtstreeks door naar het EK. Turkije heeft 17 punten en mag naar de barrages. België (15 punten) is net als Oostenrijk (12), Azerbeidzjan (7) en Kazachstan (4) uitgeschakeld.Georges Leekens: "Ik kan de jongens weinig verwijten" Bondscoach Georges Leekens gaf geen aangeslagen indruk na het 3-1 verlies tegen de oppermachtige Mannschaft. "Dit was een tegenstander van heel hoog niveau, met duidelijk heel veel maturiteit", vertelde hij bij Sporza. "Je moet op topniveau zijn en dat waren we ook de eerste 20 minuten. Dan hebben we heel goed gevoetbald. Daarna gaven we het een beetje weg. Maar ik kan de jongens heel weinig verwijten. We hebben er hard voor gevochten en we hebben een fantastische groep." "Af en toe een uitschuivertje" "Mijn ontgoocheling is natuurlijk enorm groot. We zijn de campagne heel slecht gestart. Daarna was er af en toe een uitschuivertje maar we hebben de campagne toch rechtgehouden tot de laatste wedstrijd. Wie had dat vier maanden geleden gedacht? Deze groep is aan het evolueren." We hadden dit EK voorbereid maar donderdag moet ik dus niet het vliegtuig in. Ik had het liever wel gewild." (Belga/EE)