Europees kampioen Portugal werd derde in groep F, de zogenaamde groep des doods met wereldkampioen Frankrijk, en gastlanden Duitsland en Hongarije. De achtste finale tussen Portugal en de Rode Duivels is voor zondagavond om 21 uur in het Spaanse Sevilla.

In totaal waren er vijftien scenario's mogelijk waarbij België als winnaar van poule B gekoppeld werd aan een beste derde. Maar nadat Zwitserland (groep A) en Tsjechië (groep D) zich de voorbije dagen in hun respectievelijke poule verzekerden (met vier punten) van een plek bij de vier beste derdes, vielen heel wat mogelijkheden weg. Na de slotspeeldag van woensdag in groep E, waar geen beste derde uit kwam, verkleinden de mogelijkheden verder.

De Duivels wisten toen dat ze het zo goed als zeker op zouden nemen tegen de derde van groep F. Ook de derde van groep A, Zwitserland, was echter nog niet helemaal uitgesloten. Na de laatste speeldag in groep F kwam er volledige duidelijkheid. Portugal stoot als derde door en kijkt België in de ogen. Ook Oekraïne (groep C) stoot als beste derde door, Finland (groep B met België) en Slovakije (groep E) vallen af.

Mondiale record Ronaldo

De Duivels speelden in juni 2018, vlak voor het WK in Rusland, een laatste maal tegen Portugal. Toen eindigde een oefentreffen in Brussel op 0-0. Ook in maart 2016 oefenden beide landen tegen elkaar, toen trok Portugal in eigen land met 2-1 aan het langste eind. Voor de interlands daarvoor moeten we terug naar 2007, in de kwalificaties voor het EK 2008. Portugal was toen tweemaal te sterk: 1-2 in België en 4-0 op eigen bodem.

Cristiano Ronaldo, de Portugese spits, heeft inmiddels het mondiale record voor de meeste interlandgoals geëvenaard. De vedette bracht in het EK-duel met Frankrijk woensdagavond twee treffers op zijn naam. Hij benutte twee keer een strafschop.

Daarmee kwam hij op 109 doelpunten voor Portugal, nu evenveel als recordhouder Ali Daei, die zijn interlandloopbaan voor Iran beëindigde met hetzelfde aantal treffers.

Europees kampioen Portugal werd derde in groep F, de zogenaamde groep des doods met wereldkampioen Frankrijk, en gastlanden Duitsland en Hongarije. De achtste finale tussen Portugal en de Rode Duivels is voor zondagavond om 21 uur in het Spaanse Sevilla. In totaal waren er vijftien scenario's mogelijk waarbij België als winnaar van poule B gekoppeld werd aan een beste derde. Maar nadat Zwitserland (groep A) en Tsjechië (groep D) zich de voorbije dagen in hun respectievelijke poule verzekerden (met vier punten) van een plek bij de vier beste derdes, vielen heel wat mogelijkheden weg. Na de slotspeeldag van woensdag in groep E, waar geen beste derde uit kwam, verkleinden de mogelijkheden verder. De Duivels wisten toen dat ze het zo goed als zeker op zouden nemen tegen de derde van groep F. Ook de derde van groep A, Zwitserland, was echter nog niet helemaal uitgesloten. Na de laatste speeldag in groep F kwam er volledige duidelijkheid. Portugal stoot als derde door en kijkt België in de ogen. Ook Oekraïne (groep C) stoot als beste derde door, Finland (groep B met België) en Slovakije (groep E) vallen af. De Duivels speelden in juni 2018, vlak voor het WK in Rusland, een laatste maal tegen Portugal. Toen eindigde een oefentreffen in Brussel op 0-0. Ook in maart 2016 oefenden beide landen tegen elkaar, toen trok Portugal in eigen land met 2-1 aan het langste eind. Voor de interlands daarvoor moeten we terug naar 2007, in de kwalificaties voor het EK 2008. Portugal was toen tweemaal te sterk: 1-2 in België en 4-0 op eigen bodem. Cristiano Ronaldo, de Portugese spits, heeft inmiddels het mondiale record voor de meeste interlandgoals geëvenaard. De vedette bracht in het EK-duel met Frankrijk woensdagavond twee treffers op zijn naam. Hij benutte twee keer een strafschop. Daarmee kwam hij op 109 doelpunten voor Portugal, nu evenveel als recordhouder Ali Daei, die zijn interlandloopbaan voor Iran beëindigde met hetzelfde aantal treffers.