Rode Duivels overrompelen Gibraltar – Benteke breekt snelheidsrecord

© BELGA

De Rode Duivels ging makkelijk winnen bij een bescheiden Gibraltar. Het opmerkelijkste gebeurde na 7 seconden en enkele tienden. Christian Benteke maakte de snelste goal in de WK-geschiedenis. Hij scoorde uiteindelijk drie keer, en België won met 0-6.

De openingstreffer van Christian Benteke kwam er na ongelukkig balverlies bij de aftrap van Gibraltar en werd getimed op 7 seconden (en misschien enkele tienden).

Het was het snelste doelpunt ooit in de WK-kwalificaties en -eindrondes, en tevens de snelste treffer in de geschiedenis van de Rode Duivels.

De aanvaller van Crystal Palace deed zo beter dan Davide Gualtieri van San Marino, die in november 1993 8.3 seconden nodig had om te scoren tegen Engeland in de kwalificaties voor het WK 1994. Het snelste doelpunt ooit op een eindronde staat op naam van Hakan Sukur. De Turkse aanvaller deed er op het WK in 2002 10.8 seconden over om te scoren tegen Zuid-Korea.

In vergelijking met de met 4-0 gewonnen interland van vrijdag tegen Bosnië-Herzegovina moest bondscoach Roberto Martinez drie wijzigingen doorvoeren. Achterin kwam Laurent Ciman in de plaats van de geblesseerde Jordan Lukaku, op het middenveld nam Steven Defour in zijn eerste cap in bijna twee jaar de plaats in van de geschorste Marouane Fellaini en voorin kreeg Christian Benteke de voorkeur op de licht geblesseerde Romelu Lukaku.

Benteke x 3

Het doelpuntensaldo kan eventueel nog van belang zijn in deze groep en na de supersnelle openingstreffer drukten de Rode Duivels door. Met een afgeweken schot zorgde Axel Witsel na 19 minuten voor de 0-2, Benteke eiste voor de pauze een hoofdrol op door op slag van rusten de 0-3 op het scorebord te zetten.

Gibraltar stak voor de pauze welgeteld één keer de neus aan het venster, Courtois moest zich strekken op een stevig van afstandsschot van Kyle Casciaro. Bij een hoekschop had de bal ook nog op de stip kunnen gaan na een duwfout in de zestien van Benteke.

Meteen na de kampwissel liep de score vlotjes op tot 0-5, na treffers van Dries Mertens (51.) en Benteke (56.), die zijn derde van de avond tegen de netten knalde.

Het was sinds Bob Peeters tegen San Marino (10-1) in februari 2001 geleden dat een speler drie keer wist te scoren voor de nationale ploeg in een officiële wedstrijd. Romelu Lukaku lukte het huzarenstukje bijna. De Everton-aanvaller trof in mei 2014 drie keer raak in de oefeninterland tegen Luxemburg, maar omdat toenmalig bondscoach Marc Wilmots één wissel te veel uitvoerde, wordt het duel tegen Luxemburg niet als officieel erkend.

In deze WK-kwalificatiecampagne delen Lukaku en Benteke de voorlopige topschutterstitel bij de Belgen, beide aanvallers troffen drie keer raak.

Samen met Griekenland

Op de 0-6 was het wachten tot de 78e minuut, toen aanvoerder Eden Hazard alleen voor doel binnentrapte. Het bleef 0-6 in het Portugese Faro, waar de wedstrijd werd gespeeld – dat was een evenaring van de grootste Belgische uitzege ooit. In oktober 1986 gingen de Rode Duivels met dezelfde cijfers winnen in Luxemburg.

Met negen punten na drie wedstrijden blijven de Belgen samen met Griekenland (0-2 zege in Estland) aan de leiding in deze groep. De eerste plaats is wegens een beter doelpuntensaldo echter voor de Rode Duivels. Na drie speeldagen ogen de cijfers van de Duivels met dertien gemaakte doelpunten en geen enkele tegentreffer ronduit indrukwekkend. Bosnië haalde het met 2-0 van Cyprus en is derde met zes punten. Een thuiszege tegen Estland op 13 november in Brussel is het volgende doel, waardoor België het jaar met een twaalf op twaalf zou kunnen afsluiten om zo vervolgens eind maart volgend jaar met vertrouwen het tweede deel van de kwalificatieperiode te kunnen aanvatten.

.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content