Rode Duivels spelen gelijk in Bosnië: 1-1

© Belga

Een topprestatie werd het niet, maar de Rode Duivels leken tevreden met de puntendeling in Bosnië. Nainggolan scoorde kort na rust de gelijkmaker.

De spelers van bondscoach Marc Wilmots, vrijdag nog met 6-0 te sterk voor het zwakke Andorra, merkten in hun tweede kwalificatiewedstrijd voor het EK in het Bilino Polje-stadion in Zenica meteen dat Bosnië-Herzegovina niet uit hetzelfde hout gesneden was.

De Belgen waren wel in de aanvangfase de baas.

Zo zette Eden Hazard, terug in de ploeg na gesukkel met een pijnlijke teen, voor na een mooie dribbel. Divock Origi besloot achter het steunbeen op Begovic. Twee minuten later maakte Hazard opnieuw de actie op zijn flank, om vervolgens naar binnen te snijden. Zijn poging strandde echter op de Bosnische doelman.

Na een kwartier, en zonder goal na ettelijke goede kansen, moesten de Duivels even op adem komen.

Tegen de gang van het spel in kwamen de Bosniërs, die uit hun eerste twee kwalificatiewedstrijden slechts één punt puurden, op voorsprong. Pjanic haalde de achterlijn en legde terug op Dzeko, die Thibaut Courtois geen kans liet. België reageerde met een vrije trap van Jan Vertonghen, maar Begovic redde. Het Bosnische sluitstuk kwam daarna opnieuw gepast tussenbeide op een afstandsschot van Steven Defour en een gekruiste trap van Romelu Lukaku, door Wilmots verrassend een basisplaats gegund.

Fout van de keeper

Na de pauze namen de Rode Duivels, die in 2005 (1-0) en 2009 (2-1) onderuit gingen in Zenica, opnieuw het initiatief. En dat loonde. Nainggolan legde aan van net buiten de grote rechthoek, Begovic schatte zijn schot verkeerd in: 1-1.

Niet veel later ontsnapte België aan de 2-1. Pjanic wipte de bal over Courtois, Vincent Kompany bracht redding. Een kopbal van Dzeko dwong Courtois tot een parade. In het slot plaatste invaller Dries Mertens nog een goede kans net naast.

In de andere wedstrijden van groep B verloor Andorra thuis met 1-4 van Israël, dat kon rekenen op treffers van Damari (3x) en Hemed (pen). Lima zette een strafschop om voor Andorra. WalesCyprus eindigde op 2-1. Voor de Welshmen troffen Cotterrill en Robson-Kanu raak. Laban milderde voor de Cyprioten. In de stand is Wales eerste met 7 punten. Dan volgen Israël (6), België (4), Cyprus (3), Bosnië-Herzegovina (2) en Andorra (0). België en Israël hebben wel één wedstrijd minder gespeeld.

Hup Oranje?

Op de volgende speeldag, 16 november, ontvangen de Rode Duivels Wales in het Koning Boudewijnstadion. Vier dagen eerder treden Kompany en co. eerst nog in een vriendschappelijke interland aan tegen IJsland.

In de andere poules was het spectaculairste resultaat de nederlaag van Nederland in IJsland: 2-0. Nederland heeft 3 punten op 9.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content