Rode Duivels spelen gelijk in Nederland: 1-1

De Rode Duivels speelden vriendschappelijk gelijk in Nederland. Oranje kwam op voorsprong na strafschop en Yannick Carrasco scoorde tijdens een furieus slotkwartier de gelijkmaker.

Bondscoach Roberto Martinez verraste met zijn basiself in de ArenA. Simon Mignolet stond voor het eerst in bijna een jaar opnieuw tussen de palen en Vincent Kompany zou voor het eerst in dertien maanden opnieuw zijn opwachting in de ploeg maken. “Vince The Prince” startte aan de opwarming, maar haakte in extremis uit voorzorg af omdat hij “iets” gevoeld zou hebben. Hij werd vervangen door debutant Christian Kabasele. Voorin koos Martinez niet voor Romelu Lukaku of Christian Benteke als diepe spits, Dries Mertens – die geflankeerd werd door Yannick Carrasco, Eden Hazard en Kevin De Bruyne – startte zo als “valse negen”.

Strafschop

Beide ploegen begonnen met veel tempo aan de partij, maar op echte kansen was het even wachten. Ciman bracht Mignolet in moeilijkheden met een zwakke kopbal, aan de overkant werd een schot van Witsel afgeblokt. In minuut 28 kopte Mertens een voorzet van De Bruyne over doel, even later ging ook een vrije trap van De Bruyne over de kooi van Stekelenburg. In de 38e minuut mocht de ArenA een eerste keer echt juichen. Jan Vertonghen beging in de Belgische zestien een trekfout op Lens, de bal ging op de stip en Ajax-middenvelder Davy Klaassen liet Mignolet kansloos: Oranje ietwat gevleid 1-0 voor.

Kevin De Bruyne
Kevin De Bruyne© BELGA

Martinez liet van bij het begin van de tweede helft Thomas Foket zijn debuut maken als international, de flankspeler van AA Gent kwam Meunier vervangen. België was baas, maar het duurde tot minuut 60 vooraleer de Duivels nog eens gevaarlijk konden zijn en De Bruyne een vrije trap op de vuisten van Stekelenburg knalde.

‘Duivel van de Match’

Martinez gooide nadien Lukaku (voor Mertens) en Thorgan Hazard (voor De Bruyne) in de strijd en zo stonden de broertjes Hazard voor de allereerste keer samen in de ploeg bij de Rode Duivels. Kansen bleven echter bijzonder schaars, voor Nederland trapte invaller Brenet na een knappe individuele actie wel nog net naast. De Duivels reageerden en Lukaku trapte in minuut 78 voorlangs. Een minuut later tikte diezelfde Everton-spits een huizenhoge kans van dichtbij over doel en nog een minuutje later werd een doelpunt van Ciman terecht afgekeurd wegens buitenspel. De gelijkmaker hing in de lucht en kwam er ook in de 82e minuut.

Een schot van “Duivel van de Match” Carrasco week af op het achterwerk van Veltman en caprioleerde over een kansloze Stekelenburg tegen de netten. Meteen na de 1-1 mocht ook Youri Tielemans zijn debuut maken, even later hield de Oranje-goalie Eden Hazard van de 1-2. Het bleef 1-1, een matig België vergat een nog matiger Oranje uit te tellen.

Voor de Rode Duivels was de oefeninterland een opstapje naar de WK-kwalificatiepartij van zondag (20u45) in het Koning Boudewijnstadion tegen Estland. Eden Hazard en ploegmaats spelen dan hun vierde duel in de voorronde voor het WK van 2018 en gaan op jacht naar een vierde zege op rij. De Esten hebben drie op negen.