Rode Duivels spelen op de valreep gelijk tegen matte Finnen: 1-1

Met een laat doelpunt van de ingevallen Romelu Lukaku wisten de Rode Duivels tijdens een oefeninterland een gelijkspel uit de brand te slepen tegen een nochtans zwak Fins elftal.

Nadat de Finnen in de tweede helft op voorsprong kwamen, waren het de Belgische invallers die nog een gelijkspel wisten te bewerkstelligen. Dries Mertens bereidde voor en Romelu Lukaku werkte af.

In het Koning Boudewijnstadion begonnen de Rode Duivels – met Divock Origi en Michy Batshuayi in de basis – het best aan de partij. Ze dreigden al snel via Batshuayi, Kevin De Bruyne en Jan Vertonghen. Diezelfde Vertonghen knalde in de 21e minuut een vrije trap op de Finse goalie Hradecky. Tien minuten voor de pauze devieerde de linksachter het leer over de Finse kooi. Dreiging genoeg dus tegen de erg zwak acterende Finnen, maar gescoord werd er niet. In de slotfase van de eerste helft waren de Belgen er wel nog tweemaal erg dichtbij: zeven minuten voor rust had Hradecky een knappe reflex in huis op een kopbal van Marouane Fellaini, twee minuten later kopte Batshuayi een uitstekende voorzet van Toby Alderweireld tegen de paal. Na één helft stond de brilscore echter nog steeds op het bord, België was duidelijk baas, maar een goede waardemeter konden deze Finnen niet meteen genoemd worden.

Counter

In het begin van de tweede helf zorgden de Duivels van op links tweemaal voor gevaar, maar het doelpunt viel erg verrassend aan de overkant. Legia Warschau-speler Kasper Hämäläinen werd op de counter niets in de weg gelegd en mocht de 0-1 simpel voorbij Thibaut Courtois in doel tikken. Marc Wilmots gooide Christian Benteke (voor Batshuayi) en Mertens (voor Origi) in de strijd en Fellaini kopte op het uur nipt naast.

De 0-1 had de thuisploeg wakker geschud en Mertens, Alderweireld en Fellaini kregen kansen. Ook Benteke was gevaarlijk, zijn kopballen gingen echter op de doelman en naast doel en elf minuten voor tijd tikte hij naast. Ondanks de karrenvracht aan Belgische kansen bleef de 0-1 erg lang op het bord, tien minuten voor affluiten mocht ook Romelu Lukaku invallen (voor Fellaini). ‘Big Rom’ deed in de 89e minuut wat van hem verwacht werd, namelijk scoren. Hradecky verkeek zich op een schot van Mertens, Lukaku duwde met de borst binnen.

In de ultieme slotfase redde de Finse goalie nog een schot van Mertens.

De oefeninterland tegen de Finnen was voor de Duivels de tweede en voorlaatste in hun laatste rechte lijn richting EURO2016. Vorige zaterdag werd in Genève met 1-2 gewonnen van EK-ganger Zwitserland, zondag volgt (opnieuw in het Koning Boudewijnstadion, ditmaal om 18u) de uitzwaaiwedstrijd tegen Noorwegen. Op dinsdag 7 juni reist de selectie van Wilmots af naar Bordeaux, op 13 juni volgt in Lyon de EK-opener tegen de Italianen.