Schokkaert legt in Sport/Voetbalmagazine zijn onderzoek uit: "We hebben een empirisch model opgesteld met acht verschillende parameters. In februari 2010 stonden de Rode Duivels nog op een 66e plaats op de FIFA-ranglijst, terwijl ze volgens ons model toen al 26e hadden moeten staan. Binnen de top-100-landen zat geen enkel elftal zo ver onder zijn verwachte potentieel. Onze nationale ploeg was tot voor kort dus de grootste underperformer ter wereld."

Het model van de onderzoekers valt te vergelijken met de schattingen die sporteconomen voor elke Olympische Spelen maken over het te verwachten aantal medailles per land.

"We kijken in totaal naar acht factoren. Daarbij onder meer de migratie-index, voetbalcultuur en vorige prestaties in wereldbekers. In dat laatste scoort België opmerkelijk goed met elf deelnames."

Vooral de migratie-index is interessant voor een land als België, dat zelf geen Europese topcompetitie heeft. België blijkt een van de marktleiders in het onderzoek, vooral met alle recente transfers naar de Premier League.

"Bij de berekening van de migratie-index houden we rekening met de kwaliteit van de Europese competitie waarnaar de speler migreert, gemeten aan de hand van de officiële UEFA-coëfficiënten", zegt Schokkaert.

"Een score van 0 betekent dat geen enkele speler in een Europese competitie speelt, 1 betekent dat elke speler in de beste Europese competitie speelt, momenteel dus de Premier League. Op vier jaar tijd is de migratie-index van ons land maar liefst verdubbeld. Met 0,881 staat België helemaal bovenin tussen landen als Brazilië en Ivoorkust, waarvan nagenoeg alle spelers in topcompetities spelen."

Wat betekent dat voor onze kwalificatiekansen voor het WK? "Het model maakt duidelijk dat België lang te laag stond, terwijl voor Servië en zeker Kroatië het omgekeerde het geval is. Toch zijn de verschillen miniem. Wat zou betekenen dat de nek-aan-nekrace tussen België en Kroatië wel eens de spannendste van alle groepen zou kunnen zijn." (JD)

Schokkaert legt in Sport/Voetbalmagazine zijn onderzoek uit: "We hebben een empirisch model opgesteld met acht verschillende parameters. In februari 2010 stonden de Rode Duivels nog op een 66e plaats op de FIFA-ranglijst, terwijl ze volgens ons model toen al 26e hadden moeten staan. Binnen de top-100-landen zat geen enkel elftal zo ver onder zijn verwachte potentieel. Onze nationale ploeg was tot voor kort dus de grootste underperformer ter wereld."Het model van de onderzoekers valt te vergelijken met de schattingen die sporteconomen voor elke Olympische Spelen maken over het te verwachten aantal medailles per land. "We kijken in totaal naar acht factoren. Daarbij onder meer de migratie-index, voetbalcultuur en vorige prestaties in wereldbekers. In dat laatste scoort België opmerkelijk goed met elf deelnames."Vooral de migratie-index is interessant voor een land als België, dat zelf geen Europese topcompetitie heeft. België blijkt een van de marktleiders in het onderzoek, vooral met alle recente transfers naar de Premier League. "Bij de berekening van de migratie-index houden we rekening met de kwaliteit van de Europese competitie waarnaar de speler migreert, gemeten aan de hand van de officiële UEFA-coëfficiënten", zegt Schokkaert."Een score van 0 betekent dat geen enkele speler in een Europese competitie speelt, 1 betekent dat elke speler in de beste Europese competitie speelt, momenteel dus de Premier League. Op vier jaar tijd is de migratie-index van ons land maar liefst verdubbeld. Met 0,881 staat België helemaal bovenin tussen landen als Brazilië en Ivoorkust, waarvan nagenoeg alle spelers in topcompetities spelen." Wat betekent dat voor onze kwalificatiekansen voor het WK? "Het model maakt duidelijk dat België lang te laag stond, terwijl voor Servië en zeker Kroatië het omgekeerde het geval is. Toch zijn de verschillen miniem. Wat zou betekenen dat de nek-aan-nekrace tussen België en Kroatië wel eens de spannendste van alle groepen zou kunnen zijn." (JD)