Het werd op een bar slecht veld geen hoogstaande wedstrijd, maar na de wanprestatie in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje was dit toch een opsteker voor de Rode Duivels, die makkelijk wonnen.

In het New GSP-stadion in de hoofdstad Nicosia speelden de Belgen hun eerste WK-kwalificatiewedstrijd in groep H.

Na het 0-2 verlies in een oefenpartij tegen een superieur Spanje wisselde bondscoach Roberto Martinez zijn elftal op drie posities, één in elke linie. Jordan Lukaku, Radja Nainggolan en Divock Origi verdwenen naar de bank ten voordele van Thomas Vermaelen, Marouane Fellaini en Romelu Lukaku. Ook tactisch bracht Martinez enkele wijzigingen aan. Zo mocht Thomas Meunier zich aanvallend uitleven, waardoor België in balbezit met een driemansverdediging speelde.

Eerste kans: goal!

De extra kracht op het middenveld - waar Eden Hazard en Kevin De Bruyne beiden een centrale rol kregen - leverde niet meer dan steriele druk op, maar bij de eerste kans was het wel meteen raak. Na een schot van Meunier en gerommel in de zestien kwam het leer bij Lukaku, die de opgelegde kans niet liet liggen (0-1).

Het leek bijna onwaarschijnlijk dat de Duivels hier exact een jaar geleden in de problemen zaten, maar ook nu gaven ze de controle over de wedstrijd naarmate de eerste helft vorderde uit handen. Thibaut Courtois moest nog twee keer tussenbeide komen om een Cypriotische gelijkmaker te voorkomen. Het enthousiaste thuispubliek bleef dus wat op zijn honger, aan Belgische zijde viel er enkel nog een mogelijkheid voor Lukaku te noteren na een leuke combinatie tussen De Bruyne en Hazard.

Meer vertrouwen

Een snelle tegenaanval leverde op het uur de verlossende 0-2 op. Via een afgeweken voorzet van een voor het overige bleke Carrasco kopte Lukaku zijn tweede van de avond tegen de netten. Even voordien waren de Belgen nog opgeschrikt door een gevaarlijke vrije trap van Dossa Junior. Die kwam er na de zoveelste overtreding van Marouane Fellaini, waardoor de middenvelder van Manchester United meteen ook in het boekje van scheidsrechter Felix Zwayer verdween.

Met de dubbele voorsprong steeg het vertrouwen bij de Duivels, terwijl de thuisploeg volledig in de touwen hing. Het was niet meer dan wachten op de 0-3. Uiteindelijk kreeg Carrasco de eer - opnieuw viel het doelpunt na een afgeweken schot. Invaller Michy Batshuayi miste in de slotfase nog een strafschop.

Zo werd het uiteindelijk toch nog een vlotte zege in Cyprus, meteen ook de eerste onder Martinez.

De tweede speeldag in groep H van de WK-kwalificaties wordt op vrijdag 7 oktober afgewerkt. Dan zakt Bosnië-Herzegovina, dat dinsdag Estland versloeg met 5-0, naar het Koning Boudewijnstadion af. Dat is de start van een tweeluik, want amper drie dagen later nemen de Rode Duivels het in het Portugese Faro op de derde speeldag op tegen voetbaldwerg Gibraltar, dat dinsdag met 1-4 van Griekenland verloor.

(Belga/RR)

Het werd op een bar slecht veld geen hoogstaande wedstrijd, maar na de wanprestatie in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje was dit toch een opsteker voor de Rode Duivels, die makkelijk wonnen.In het New GSP-stadion in de hoofdstad Nicosia speelden de Belgen hun eerste WK-kwalificatiewedstrijd in groep H. Na het 0-2 verlies in een oefenpartij tegen een superieur Spanje wisselde bondscoach Roberto Martinez zijn elftal op drie posities, één in elke linie. Jordan Lukaku, Radja Nainggolan en Divock Origi verdwenen naar de bank ten voordele van Thomas Vermaelen, Marouane Fellaini en Romelu Lukaku. Ook tactisch bracht Martinez enkele wijzigingen aan. Zo mocht Thomas Meunier zich aanvallend uitleven, waardoor België in balbezit met een driemansverdediging speelde. De extra kracht op het middenveld - waar Eden Hazard en Kevin De Bruyne beiden een centrale rol kregen - leverde niet meer dan steriele druk op, maar bij de eerste kans was het wel meteen raak. Na een schot van Meunier en gerommel in de zestien kwam het leer bij Lukaku, die de opgelegde kans niet liet liggen (0-1). Het leek bijna onwaarschijnlijk dat de Duivels hier exact een jaar geleden in de problemen zaten, maar ook nu gaven ze de controle over de wedstrijd naarmate de eerste helft vorderde uit handen. Thibaut Courtois moest nog twee keer tussenbeide komen om een Cypriotische gelijkmaker te voorkomen. Het enthousiaste thuispubliek bleef dus wat op zijn honger, aan Belgische zijde viel er enkel nog een mogelijkheid voor Lukaku te noteren na een leuke combinatie tussen De Bruyne en Hazard.Een snelle tegenaanval leverde op het uur de verlossende 0-2 op. Via een afgeweken voorzet van een voor het overige bleke Carrasco kopte Lukaku zijn tweede van de avond tegen de netten. Even voordien waren de Belgen nog opgeschrikt door een gevaarlijke vrije trap van Dossa Junior. Die kwam er na de zoveelste overtreding van Marouane Fellaini, waardoor de middenvelder van Manchester United meteen ook in het boekje van scheidsrechter Felix Zwayer verdween. Met de dubbele voorsprong steeg het vertrouwen bij de Duivels, terwijl de thuisploeg volledig in de touwen hing. Het was niet meer dan wachten op de 0-3. Uiteindelijk kreeg Carrasco de eer - opnieuw viel het doelpunt na een afgeweken schot. Invaller Michy Batshuayi miste in de slotfase nog een strafschop. Zo werd het uiteindelijk toch nog een vlotte zege in Cyprus, meteen ook de eerste onder Martinez. De tweede speeldag in groep H van de WK-kwalificaties wordt op vrijdag 7 oktober afgewerkt. Dan zakt Bosnië-Herzegovina, dat dinsdag Estland versloeg met 5-0, naar het Koning Boudewijnstadion af. Dat is de start van een tweeluik, want amper drie dagen later nemen de Rode Duivels het in het Portugese Faro op de derde speeldag op tegen voetbaldwerg Gibraltar, dat dinsdag met 1-4 van Griekenland verloor.(Belga/RR)