Romelu Lukaku, de man die Cristiano verdringt en de Belgen verbindt

© BELGAIMAGE

Elke maandag berichten we in Piazza Romelu over de wedervaren van Romelu Lukaku. Of het nu met Inter is, of met de Rode Duivels: Lukaku vertolkt met verve zijn hoofdrol.

Quizvraag: waar komt de voornaam Romelu van Lukaku eigenlijk vandaan? Het is de samentrekking van telkens de twee eerste letters van de naam van zijn papa, Roger Menama Lukaku. Ro-Me-Lu, dus. Romelu’s zoontje Romeo wordt dus de derde generatie langs mannelijke kant wiens naam met ‘Ro’ begint. Mooi.

Mooie naam ook van een voetballer die in Italië aantreedt, het land van Romeo en Giulietta. Julia, zoals William Shakespeare ze noemde in zijn tragisch liefdesdrama. Dat speelde zich af in Verona, ironisch genoeg de stad waar de fans van Hellas Verona zich niet de meest verfijnde tonen, wanneer voetballers met een andere huidskleur in hun stadion verschijnen.

Cristiano verdrongen

Intussen blijft de Belgische spits maar de voorpagina’s halen, zowel in clubverband als met de nationale ploeg. Zoals 2018 het jaar was van Cristiano Ronaldo, zo wordt 2019 het jaar van Romelu, die de Portugese wereldster alvast in Italië heeft verdrongen van de voorpagina’s.

‘Mister 52’ is hij, sinds hij zaterdag ook in Rusland een doelpunt scoorde met de Rode Duivels. Of hij ook een goal maakt tegen Cyprus staat nog niet vast, maar scoren deed hij in de aanloop alvast wel, door het ter beschikking stellen van 5000 tickets voor de Belgische voetbalfans, een actie in het kader van Kom Op tegen Kanker en de Diabetesliga. Natuurlijk kan hij zich dat financieel permitteren, maar hij moet het niet doen.

Romelu Lukaku is een man met mateloze ambitie, hongerig naar succes, maar ook met een brede maatschappelijke visie. Het is typerend voor deze moeilijke tijden, waarin wantrouwen heerst tegenover wat men bij ons ‘vreemden’ noemt, dat een man met zijn profiel een leidende rol vertolkt bij het succesverhaal van de nationale ploeg.

Rolmodel

Is Romelu Lukaku een Belg? Ja. Een échte Belg. Geboren in Antwerpen, een paar jaar in Luik gewoond (toen zijn vader bij Seraing speelde), school gelopen in Puurs, later in Brussel (Anderlecht).

Net als bij Vincent Kompany werd thuis Frans gesproken, maar op school was het in het Nederlands te doen en hij werd in de Vlaamse cultuur ondergedompeld. Geen profiteur, zoals mensen met een andere afkomst hier vaak worden gezien, maar iemand die ons land iets bij brengt, beter maakt. Een man met een meerwaarde, en op die manier een uitstekend rolmodel voor jongeren van een andere origine die wel eens denken dat ze hier niets voor mekaar krijgen met hun achtergrond.

Van Romelu kunnen ze leren: ik wil, ik kan, ik zal. Dertien goals in drie maanden scoorde hij al. Ooit zal de staat van sportieve genade waarin hij zich bevindt stoppen. Maar de invloed van de impact die hij heeft door zijn doorzettingsvermogen, zijn ambitie en zijn rol als verbindingsman tussen verschillende culturen zal pas later duidelijk worden.

Redenen genoeg om morgenavond alvast een feestje te vieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content